adscode
adscode

Bakan Avcı'dan Gündem Yaratan Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan flaş açıklamalar;

Bakan Avcı'dan Gündem Yaratan Açıklamalar
Eğitim
 

-Liselere tek takvimde tek seferde yerleştirme

Liselere yerleştirmelerde öğrenciler iki grupta tercih yapacak. Birinci grupta okullara, ikincisinde okul türüne göre tercih yapılacak. Birinci gruptaki okula yerleşemeyenler, ikamet adreslerine göre en yakın boş kontenjanı bulunan okula alınacak

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önceki akşam eğitim editörleriyle buluştuğu yemekte, eğitimde önümüzdeki dönem yapılacak değişiklikleri açıkladı. Bakan Avcı’nın verdiği bilgilere göre bu yıl, liselere yerleştirme işlemleri tek seferde ve tek bir takvimle yapılacak. Öğrenciler A ve B olmak üzere iki ayrı grupta tercih yapacaklar. A Grubunda, farklı okul türleri arasından, Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş, Ankara Fen lisesi gibi okul adına göre 15 tercih yapılacak. B Grubunda ise sadece okul türüne göre tercih yapılabilecek. Burada öğrenci hangi okula gitmek istiyorsa, o okul türüne sıralamasında öncelik verecek. Puanına göre bir yere yerleşemeyen öğrenci, B Grubu’ndaki tercihleri arasından ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecek. Yerleştirmelerde şu esaslar dikkate alınacak.

·       Tüm okul türlerine yerleştirme işlemleri, 6, 7 ve 8’inci sınıf yılsonu başarı puanlarıyla öğrencilerin 8’inci sınıfta girmiş oldukları Bakanlık tarafından merkezi olarak yapılan sınav puanının değerlendirmesi sonucu açıklanacak Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile gerçekleştirilecek.

·       Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri taban puan uygulaması kaldırılarak “tüm öğrencilerin sahip olacağı” YEP ile tek seferde ve tek bir takvimle yapılacak.

·       Tercih için giriş yapıldığında adayların karşısına, “Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Ortaöğretim Kurumuna Yerleştim”, “Özel Öğretim Kurumlarından Birine Kayıt Yaptırdım” veya “Tercih Yapmak İstiyorum” şeklinde üç seçenek çıkacak. İlk iki seçeneği işaretleyen öğrencilerin tercih işlemi tamamlanmış olacak.

·       “Tercih Yapmak İstiyorum”, seçeneğini işaretleyen öğrenciler ise, A ve B olmak üzere iki grupta tercih yapacaklar. A Grubu için öğrencilerden tüm okul türlerini içeren 15 adet tercih alınacak. A Grubu tercihler, tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, B Grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.

·       A Grubu tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler, B Grubu tür önceliğini içeren tercih başvurularına göre ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecekler.

·       Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

·       Nakil müracaatları 25-28 Ağustos 2014’te saat 17.00’ye kadar alınacak. 29 Ağustos’ta saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak. İşlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar sistem üzerinden görülebilecek. Nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı boyunca haftalık periyotlarla devam edecek.

Öğretmen liseleri kaldırılacak

·       Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar, Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürüldü. Bu okulların tümüne YEP ile öğrenci alınacak.

·       Anadolu lisesine yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanı 34, ihtiyaç olması halinde en fazla 40 olacak.

·       Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulları tercih eden öğrenciler önceki yıllarda alan tercihi yapıyorlardı. Ancak 2014 yılı itibariyle öğrenciler okul tercihi yapacaklar. Öğrenci ortak uygulanan 9. sınıfın ardından başarısı, yeteneği ve isteği doğrultusunda 10. sınıfta alanlara yerleştirilecek.

·       Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Fen ve Anadolu liselerine dönüştürülecek.

·       Fen liselerinde 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı zorunlu hale getirilecek.

İlk yüzde 5’e girene burs

·       Özel okulların burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirme işlemleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması kapsamında yapılacak.

·       Özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre ilk yüzde 5’lik dilim içerisinden seçecekler. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye geneli yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il çapındaki yüzde 5’lik dilimden doldurabilecekler.

·       Burslar, başarısızlık, sınıf tekrarı gibi hiçbir ek şart ve yükümlülük aramadan eğitim-öğretim boyunca devam edecek.
 

Başarılı müdür görevinde kalacak

Dört yıl ve üzeri okul müdürlüğü ya da müdür yardımcılığı yapanların görevleri ders yılı bitiminde sona erecek. Ancak “başarılı” bulunan müdürler ve müdür yardımcılarının görevleri devam edecek

MEB’in Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği kapsamında “4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların görevlerinin sona ermesi” yönünde aldığı karar, kamuoyunda çok tartışılmıştı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önceki akşam gerçekleştirdiği toplantıda yönetmelikle ilgili değerlendirmede bulundu. Buna göre, okul müdürlüğü, müdür yardımcılığı gibi görevlerin öğretmenlerce ikinci görev kapsamında yürütülmesi gerektiği, bir kadro olmadığı belirtilerek, tüm bu görevleri yürütenlerin asli kadrolarının öğretmenlik olduğunun altı çizildi. Uygulamada kaynaklanan bazı yanlış yorumlar nedeniyle “eğitim kurumu yöneticiliği” görevlerinin kazanılmış hak olarak algılandığı kaydedilerek, 6528 sayılı Kanunla yapılan düzenleme sonucunda, bu görevlendirmelerin bir kadro olmadığının açık bir biçimde düzenlendiğine dikkat çekildi.

Yasa değişikliğine göre eğitim kurumu yönetici görevlendirmeleri, sürelerinin uzatılması, görevlendirmelerin sonlandırılması şu kriterlere göre yapılacak:

* Görev süresinin belirlenmesinde, aynı unvanda geçirilen yöneticilik süreleri esas alındı. Dört yıllık görev süresini tamamlayanların görevleri ders yılı bitiminde sona erecek.

* Aynı eğitim kurumunda dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan yapılacak değerlendirme sonucunda başarılı olanların aynı veya başka eğitim kurumunda dört yıl daha görev yapmalarına imkan sağlandı.

* Aynı okulda aynı unvanla sekiz yıldan fazla yöneticilik görevi yapılamayacak. Böylece yöneticilerin, zorunlu rotasyon yerine istekleri dahilinde başka eğitim kurumlarına geçişleri sağlanmış olacak.

* Görev süresi uzatılacak müdürlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanan değerlendirme formunda müdürler, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından objektif kriterler üzerinden değerlendirilecek.

* Bu değerlendirme sonucunda 75 ve üzerinde puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak.

* Daha önce müdürlük görevinde bulunmuş olanlarla ilk defa müdürlüğe görevlendirilmek üzere başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden iki aşamalı bir sisteme tabi tutulacaklar. Bu değerlendirme sonucunda başarılı olanlar, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecek.

* Görev süreleri uzatılmayan müdürler de yeniden görevlendirilmek üzere başvuruda bulunabilecek.

Kız liselerine Kadın müdür

* Yönetici görevlendirmelerinde, eğitim kurumlarının niteliklerine göre bazı istisnalar getirildi. Ayrıca kadın öğretmenlerin yönetici olarak görevlendirilmelerinde pozitif ayrımcılık yapıldı. 

* Öğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri ve bu kurumlarla yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından görevlendirilecek.

* Karma eğitim yapılan, müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından olacak.

* Meslek liselerinin müdür yardımcılarından en az biri, meslek dersleri alan öğretmenler arasından belirlenecek.

* Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarını, müdür belirleyecek. Böylece uyumlu bir ekip oluşturularak daha etkin ve verimli bir çalışma ortaya konulması hedefleniyor.

* Görev yaptığı eğitim kurumunda başarılı olan, eğitim kurumunu bulunduğundan daha iyi noktalara taşıyan, öğretmeni, öğrencisi, velisinin her yönüyle memnun olduğu bir okul inşa eden yatay ve dikey iletişime önem veren; okuldaki her bireyin mutluluğunu esas alan eğitim yöneticileri görevlerine devam edecek.

      


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)