adscode
adscode

Balık tüketen çocuk daha zeki

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, haftada 3 gün balık ile beslenen çocukların, hiç balık yemeyenlere göre yüzde 27 daha zeki olduğunun bilimsel verilerle ortaya konulduğuna…

Balık tüketen çocuk daha zeki
Sağlık


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balıketi tüketiminin önemine de dikkat çekerek, haftada 3 gün balık ile beslenen çocukların, hiç balık yemeyenlere göre yüzde 27 daha zeki olduğunun bilimsel verilerle ortaya konulduğu söyledi.

 AB'YE İHRAÇ EDİLEN TEK ET ÜRÜNÜ

Su ürünleri sektörünün, dünyanın en hızlı büyüyen gıda sektörü olduğunu kaydeden Cengizler, bugün Türkiye'nin su ürünleri üreticiliğinde Avrupa'da 7., dünyada da 35. sırada yer aldığı bilgisini verdi. Et üretiminde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen tek kalemin su ürünleri olduğunu belirten Cengizler, yüksek besin değerinin yanında su ürünlerinin, önemli bir döviz girdisi olarak da öne çıktığını anlattı.

 DÜNYA NÜFUSU 8 MİLYARA ULAŞTI

Hızla artan dünya nüfusu karşısında besin kaynaklarının sürekli azaldığı yorumunu da yapan Cengizler, "Dünya nüfusu 8 milyara doğru yaklaştı. Bunun karşılığında besin kaynaklarımız sürekli azalıyor. Tarımsal alanları, doğal kaynakları kaybediyoruz. Hızla artan insan popülasyonunu beslemek çok zor, o zaman önümüzdeki yıllarda açlığın önlenmesinde su ürünleri çok önemli bir yer tutacak" dedi.

 AVCILIK BASKISI AZALTILMALI

Su ürünlerinin, kaliteli bir protein kaynağı olarak, sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir rol oynadığını ifade eden Cengizler, "Doğal popülasyonların yok edilmesinde yani avcılık baskısının azaltılmasında su ürünleri çok önem kazanıyor. Siz sürekli doğaya yüklenirseniz, devamlı nehirden denizden balığı alırsanız bitirirsiniz. Sürdürülebilir su ürünlerinin yetiştirilmesinin de apayrı bir önem var" yorumunu yaptı.

 BİN YUMURTAN 2-3 BALIK ÇIKIYOR

Prof. Dr. Cengizler, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Doğadaki her bir balık, ortalama bin adet yumurta bırakıyorsa bundan ancak 2-3 balık yavrusu çıkıyor ve büyüyor. Ancak bir balığın bıraktığı bin yumurtadan 2-3 tanesi besin olarak dönüyor. Bunun yanında kontrollü yetiştiricilik sistemlerinde balıktan aldığımız bin yumurtadan en az 500 tanesini tüketime sunabiliyoruz."

 KIRSAL KALKINMAYI SAĞLAYABİLİRİZ

Türkiye'nin, AB ülkelerine et ihracatı yapamadığı gibi tavuk ve kırmızı et de gönderemediğinin belirten Cengizler, tek et kaynağı olarak balık ihraç edebildiğini anlattı. Cengizler, "Su ürünleri deyince aklımıza deniz gelmiyor sadece. Akarsularımız, barajlarımız, göllerimiz var. Bunlarda iç su ağımızda da yapacağımız çalışmalarla kırsal kalkınmayı sağlayabiliriz. Bu bakımdan su ürünleri çok hızla büyüyen gelişen önemli bir sektör" dedi.

 BALIK YİYEN ÇOCUKLAR DAHA ZEKİ

Haftada 3 gün balık ile beslenen çocukların, hiç balık yemeyen çocuklara göre yüzde 27 daha zeki olduğunun bilimsel verilerle ortaya konulduğunu kaydeden Cengizler, balık tüketiminin önemine dikkat çekti. Cengizler, "Çocuklarımıza balık yedirmeliyiz. Sindirimi çok kolay olduğu için yaşlılarımıza da balık yedirmeliyiz. Çok kaliteli bir protein kaynağı, büyüme gelişme çağındaki gençlerimize, çocuklarımıza balık yedirmeliyiz. O zaman ne diyebiliriz, dişi çıkmış çocuktan, 7 aylık çocuktan 77 yaşına kadar ve hatta 97 yaşına gelmiş kişilere kadar çok geniş bir spektrumda insan kitlesine balık yedirmek gerek" diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)