adscode

Bilgi ve Medya Okuryazarlığı Konferansı’nın 3.sü Gerçekleşti

İstanbul Şehir Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yaratıcı Kütüphane Girişimleri Tanıtım Grubu (ILIPG) tarafından düzenlenen Medya ve Bilgi Okuryazarlığı konferansı çok…

Bilgi ve Medya Okuryazarlığı Konferansı’nın 3.sü Gerçekleşti
Etkinlikler
DİJİTAL İLETİŞİM ÇAĞI EĞİTİM SİSTEMİNİ ve ÖĞRETMENLERİ DEĞİŞTİRİYOR!
Dijital ve medya okuryazarlığı alanında dünyanın sayılı otoriteleri arasında gösterilen Prof. Renee Hobbs’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu, Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül ve İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Telli Aydemir de sunumları ile katıldılar.



















Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler bilgi okuryazarlığını giderek daha önemli hale getiriyor…
ABD’de ilk ulusal medya okuryazarlığı öğretmen eğitim programını hayata geçiren Prof. Renee Hobbs konuşmasında bilgi okuryazarlığının doğuşunu ve günümüze kadar ulaşan serüvenini ABD, Kanada ve Çin’inde aralarında bulunduğu ülkelerden örnekler eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Gün geçtikçe dijitalleşen dünyada bilgiye ulaşmanın ve onu kalıcı yapmanın zorluğuna değinen Hobbs, bilgi okuryazarlığının güncelliğini hiçbir zaman yitiremeyeceğini vurguladı.
ABD’deki eğitim sisteminden örnekler de veren Prof. Hobbs okul dışı eğitime destek veren çalışmaların gittikçe önem kazandığını belirtirken, eğitim alma şansı olmayan yoksul çocuklar ve yaşlıların da bilgiye ulaşması için yapılan çalışmaları dinleyicilerle paylaştı.
İtalya, Bulgaristan, Romanya, Litvanya, Polonya ve Belçika’daki eğitim kurumlarında çeşitli çalışmalar yapan On Air (Avrupa Medya Eğitim Projesi)’in sonuçlarını da paylaşan Renee Hobbs, öğretmenlerin kaynak gösterirken yoğunluklu olarak internet ve sosyal medyayı tercih ettiklerini bunların yanı sıra gazete ve radyo gibi medya araçlarını da kullanmalarının da etkili olacağının altını çizdi. 
Kütüphaneleri canlı yaşam merkezleri yapacağız..
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu ise yaptığı konuşmada kütüphaneleri, erişimi zor, yaratıcılıktan uzak, sıkıcı durumdan çıkarılarak çocukların, gençlerin, öğretmenlerin ve velilerin yaratıcı çalışmalarına da ev sahipliği yapacak birimler haline dönüştüreceklerini belirtti. 
Okulların giriş katlarında, bedensel engelli vatandaşlar ve çevre halkı da dahil olmak üzere tüm vatandaşların erişimine açık olacağını belirten Dayıoğlu kütüphanelerin internet erişimine açık, çocukların ve gençlerin düşünme ve yaratma becerilerini geliştiren, teknoloji destekli, yaratıcı canlı yaşam merkezlerine dönüşeceğinin altını çizdi.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak yenilikçi kütüphane anlayışını yerleştirmeye çalıştıklarını belirten Dayıoğlu pilot okul olarak seçilen Üsküdar Saffet Çebi İlköğretim Okulu’nda “Hayat Boyu Öğrenme” projesi kapsamında bu kütüphaneleri hayata geçirdiklerini belirtti.
Zekine Dayıoğlu ayrıca sivil toplum kuruluşları ile de işbirliği yaparak yenilikçi kütüphane modellerinin kurulmasına ve yaygınlaştırılmasına çalıştıklarının altını çizdi. 
Eleştirel düşünme: Düşünmenin ötesinde bir dönüşümdür..
Etkinliğin diğer konuşmacıları arasında yer alan Eğitim Reformu Girişimi’nden Batuhan Aydagül ise; eleştirel düşünmenin önemini vurgulayarak sadece öğrenci ve öğretmenlerin değil “ okul “ un eleştirel düşünceyi içine sindirmiş bir yer olması gerektiğini belirtti.
Öğretmenlerin sınırların ötesinde düşünmelerinin ve farklı düşüncelerin bir arada yaşamasına destek olmalarının bir gereklilik olduğunu belirten Aydagül, eğitim kurumlarında sadece ders içeriğini değil, öğretmen ilişkisi, bina kullanımı ve benzeri her türlü şeyin sorgulanacağı bir ortam yaratmak zorunda olduklarını vurguladı.
Türkiye’nin eğitim reformu konusunda daha çok kaynağa ve mobilizasyona ihtiyacı olduğunu da belirten Aydagül, eğitim kurumlarındaki bu sorgulayıcı dönüşümün başarıldığı takdirde her kurumun kendi başına hareket edebilen oluşumlar olacağını belirtti. 
Toplantının ikinci gününde Prof. Renee Hobbs’un da katıldığı bir “beyin fırtınası” toplantısı yapılarak medya ve bilgi okuryazarlığı konusunda bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili bir strateji belgesi hazırlandı. Bu belge ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak “dijital okuryazarlık” çalışmalarının koordinasyonu ve geliştirilmesi için çağrı yapılacak. Konferansta yapılan sunumlara http://bilgiokuryazarligi.ilipg.org sayfasından, ILIPG ile ilgili bilgilere http://www.ilipg.org/ sitesinden erişilebilir. 
www.egitimajansi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)