adscode

Bilimde taraf olunmaz

Bilim, bir ülkeyi geleceğe taşıyan en önemli lokomotiflerden birisi. Bilimde söz sahibi olmadan geleceğe damga vurmak mümkün değil. Peki, Türkiye bilim toplumu olur mu?

Bilimde taraf olunmaz
Milliyet Diyalog

“Mümkün değil” diyen çok olsa da bir o kadar inanan var ve bunlardan birisi de İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan...

Erdoğan, üniversiteye giren ya da bitiren en iyi öğrencilerin öğretmenliği ve öğretim üyeliğini seçmeye başladığında bu yöndeki umutların daha da artacağına dikkat çekerek, “Bunu elbirliğiyle başarmamız gerekir” diyor.

 

İlim Yayma Vakfı tarafından düzenlenen 2021 İlim Yayma Ödülleri, yarın akşam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle sahiplerini bulacak.

Peki, verilen ödüller, hak edenlere ulaşacak mı?

Vakıf Başkanı Erdoğan, bu konuda, titiz hem de çok titiz olduklarının altını özellikle çizerek, “Bu ödülün uluslararası bir saygınlık kazanması, ödülü hak edenlerin başarısıyla mümkün olacak. Bu yüzden, dört elemeli bir süreçten geçiyor. İlk verdiğimiz ödüller bunun bir kanıtı” hatırlatmasında bulundu.

Peki, bir önceki Büyük Ödülü kim aldı?

Geriye dönüp baktığımızda karşımıza önemli bir isim çıktı.

Prof. Dr. Fikrettin Şahin.

10 yıl kadar önce, “Ülkemizde eğer bir gün biri Nobel ödülü olacak olursa, bu, o olacaktır” diye yazdığım Fikrettin Şahin.

Doğru bir seçim. Umarız yarın akşamki Büyük Ödül’ün sahibi de yine bilim dünyasının ayakta alkışlayacağı bir isim olur...

Tören öncesinde, Erdoğan ile bilimi ve özellikle de çocuklarımızın geleceğini, Amerika’da Harvard’da başlayan, İtalya’da devam eden akademik hayatını, doktorayı neden yarıda bıraktığını ve dünya bilimindeki gelişmeleri uzun uzadıya konuştuk. Giriş sınavlarının öğrenci ve veliler üzerinde yoğun baskı yarattığını, bu yüzden yılda bir sınav yerine 5, 6 sınav yapılmasının daha doğru olacağını söyledi. ÖSYM’nin bu konuda daha esnek ve adil olması gerektiğini belirtti. Sınavlarda ilk bine giren öğrencilerin gözlerindeki ferin söndüğüne, çok yorgun olduklarına ve hep belli mesleklere yöneldiklerine vurgu yaparak, sosyal bilimlerin yok olma noktasına gelmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydetti.

 

Bilal Erdoğan ile söyleşiyi İlim Yayma Vakfı’na ait Özel Çamlıca Palet Ortaokulu ve Türk Müziği İlkokulu’nda gerçekleştirdik. Bu okulda öğrenciler, öğlene kadar müfredattaki dersleri görüyorlar, öğleden sonra da müzik eğitimi alıyorlar.

Neden bilim?

Nasıl bilim toplumu oluruz?

Bilim insanı olup, üniversitede kalmayı düşündüğünüz oldu mu?

Bilim penceresinden baktığımızda sizce dünya genelinde bilim insanlarının eğilmesi gereken en önemli konular neler?

Bilimsel üretkenlikler konusunda olmazsa olmazlar neler? Bu atmosferi sağlayabilir miyiz?

Bugün için üniversiteye hazırlanan bir genç olsaydınız hedefiniz ne olurdu?

Bilimin amacı ne olmalı?..

İslam bilimin önünde engel mi?

Yukarıdaki soruları ve daha fazlasını kendisine sorduk. Topu hiç taca atmadan samimiyetle cevap verdi. 

 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
casino siteleri deneme bonus veren siteler 2025 runtobet güncel giriş