adscode

Bu Ders,Öğretmen ve Öğrenci Tarafından Ciddiye Alınmıyor

Yıllardır okullarda rehberlik ve sosyal etkinlik adı altında işlenen dersler takiyeden öteye geçmiyor. Bu derslerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığının ciddi bir çalışma yapması gerekiyor...

Bu Ders,Öğretmen ve Öğrenci Tarafından Ciddiye Alınmıyor
Özel Eğitim

 

 

 

 

2013- 2014  ders   yılının  başlamasıyla birlikte takiye edilmiş birçok  sorun   gün   gibi  bir  sorun yumağı olarak  karşımıza çıktı . Bu  sorunların başında da,  şube  rehber  ve  kulüp danışman öğretmenliği   görevi  bulunanların, bu görevlerini  nasıl yürütecekleri  ve   ilgililere  bu üstlendikleri  görevlere  dair herhangi bir  ücret tahakkuk ettirilip ettirilmeyeceği  gibi  mevzular gelmektedir. Çoğu  okul  yöneticisi bu konulara dair  farklı   yorumlar  getirerek,  farklı uygulamalarda  bulunmaktadır.  Uygulamada yaşanan  ayrılığın, bir an  evvel  MEB tarafından hazırlanacak bir genelge  ile bertarafı mümkün olup,  uygulamada  birliğin sağlanması için önemli bir önkoşul olarak görülmektedir.

Malumunuzdur ki, 4+4+4  eğitim   sisteminin uygulamadaki   ilk   ders   yılında  (2012- 2013 ders   yılı ), birçok mevzu  gibi  yukarıda anılan mevzuda sürüncemede bırakılmıştır.  2013 -2014  ders   yılında  da sürüncemededir. Şöyle ki:

Rehberlik/ Sosyal   Etkinlik   dersi , bu  ders yılında  7  ve  8. sınıflarda  uygulanan  ortaokul haftalık   ders  çizelgesinde (ESKİ 30 SAATLİK ), zorunlu  dersler  arasında  haftada 1  saat  olarak görülmektedir. Kademeli olarak uygulanan, bir sonraki  ders   yılında  bir üst sınıfın  da  tabi  olduğu yani kapsamına girdiği ve  bu  ders   yılında  5  ve  6. sınıflarda  uygulanan  ortaokul   haftalık   ders  çizelgesinde ( YENİ  35 SAATLİK ) ise Rehberlik/ Sosyal   Etkinlik   dersi  yalnızca 8. sınıflarda  rehberlik  ve   kariyer planlaması adıyla 1  saat  olarak görülüyor. Bu  ders  bu ad  ile ,  yeni   ortaokul   haftalık   ders çizelgesinin kademeli uygulanmasından ötürü, yalnızca 8.  Sınıflarda  2015-2016  ders   yılında okutulacaktır. Görülmektedir ki,  ortaokul   haftalık   ders  çizelgesinin iki başlılığından dolayı, Rehberlik/ Sosyal   Etkinlik  mevzusunda  okullarda  kaotik bir  durum  hasıl olmuştur.

Örneğin, bu  ders   yılında  5  ve  6. sınıflarda   şube  rehber  ve  danışman  öğretmenliği   görevlerini yürüten bir  öğretmenin , bu  görevleri   ders   saatine  bağlı değildir.  Ama  7  ve  8. sınıflarda  bu görevleri  yürüten bir  öğretmenin , bu  görevleri   ders   saatine  bağlanmıştır. Bu  durumun  ortaya çıkma nedeni,  ortaokullarda  uygulanan  haftalık   ders  çizelgelerindeki iki başlılıktır. Bazı  okul yöneticilerinin,  şube  rehber  ve  danışman  öğretmenliği   görevlerini   derse  bağlayan yorumlarından  dolayı,  öğretmen   bakımından  hak kaybı  yaşanmakta  olup, böylelikle konuya dair ilgili  yönetmeliklerin madde  hükümleri  askıya alınmaktadır.  Eğitim  denetmenlerince, rehberlik  ve teftiş  çalışmalarında   tespit  edilen hususlar arasında şu cümleler  ile  bahsolunan mevzuya değinilmiştir.

‘ İLKÖĞRETİM   VE  ORTAÖĞRETİM  KURUMLARI   SOSYAL   ETKİNLİKLER  YÖNETMELİĞİNİN İDARECE  VE   ÖĞRETMENLERCE  YETERİNCE İRDELENİP ANLAŞILMADIĞI, ÖĞRETMENLERİN  KAFA KARIŞIKLIĞI İÇERİSİNDE OLDUKLARI,  ÇALIŞMALARIN   VERİMLİ YÜRÜTÜLEMEDİĞİ,  İLGİLİ  YÖNETMELİĞİ  AÇIKLAYICI  NİTELİKTE GENELGE  VE  YÖNERGEYE İHTİYAÇ  DUYULDUĞU ...’

Görülüyor ki,  eğitim  denetmenlerince de, bir genelge ya da yönerge  ihtiyacının  konunun aydınlatılması için hasıl olduğu  değerlendirmesi   getirilmiştir .

Burada  iki  soru   ön plana  çıkmaktadır.

1- Rehberlik/ Sosyal   Etkinlik   ders   saati  olmadan,  şube  rehber  ve  danışman  öğretmenlik görevleri  nasıl yürütülecektir?

2- Rehberlik/ Sosyal   Etkinlik   ders   saati  olmadan, üzerinde  şube  rehber  ve  danışman öğretmenlik   görevleri   olan   öğretmene , hangi ad  altında   ek   ders   ücreti  tahakkuk ettirilecektir?

Bu iki  soruya   vereceğimiz   cevaplar :

1- MİLLÎ  EĞİTİM  BAKANLIĞI REHBERLİK  VE   PSİKOLOJİK  DANIŞMA  HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ ,  İLKÖĞRETİM   KURUMLARI  YÖNETMELİĞİ  ve  MEB  İLKÖĞRETİM   VE ORTAÖĞRETİM  KURUMLARI   SOSYAL   ETKİNLİKLER  YÖNETMELİĞİNDE,  ŞUBE  REHBER ÖĞRETMENLİĞİ   İLE  DANIŞMAN  ÖĞRETMENLİĞİNİN  TAMAMEN  DERS   SAATİNE  BAĞLI OLDUĞUNA DAİR BİR  HÜKÜM  YOKTUR.  DERS   SAATLERİ  DIŞINDA, BU  GÖREVLER YÜRÜTÜLEBİLMEKTEDİR. BU BAĞLAMDA, HEM  DOSYA  ÜZERİNDE HEM DE  DERS SAATLERİ  DIŞINDA FİİLEN BU  GÖREVLERİN  YÜRÜTÜLEBİLECEĞİNDEN,  DERS   SAATİNİN OLMAMASI BU  GÖREVLERİN  ASKIDA KALACAĞI ANLAMINA GELMEMEKTEDİR.  AMA OKULLARDAKİ   FARKLI   YORUMA  DAYALI  UYGULAMALAR , BU  GÖREVLERİN  ASKIDA KALMASINA  NEDEN OLMUŞTUR . BAKANLIĞIN, BU  BAKIMDAN  BİR GENELGE  İLE  KONUYU AYDINLATMASI ELZEMDİR.

2-  ÖĞRETMEN , ÜZERİNDE BULUNAN BU  GÖREVLER  KARŞILIĞINDA  SOSYAL   VE  KİŞİLİK HİZMETLERİ  ADI  İLE   HAFTADA  2  SAAT   EK   DERS   ALMAKTADIR .  ÖĞRETMENİN REHBERLİK/ SOSYAL   ETKİNLİK   DERSİNE  GİRMESİ KARŞILIĞINDA DEĞİL,  GÖREV KARŞILIĞINDA  HAFTALIK  2  SAAT   EK   DERS   PUANTINA  YANSITILMAKTADIR.  DERSE GİRMESİ KARŞILIĞINDA,  ÖĞRETMENE   HAFTADA  2  SAAT   EK   DERS   VERİLDİĞİNİ  DÜŞÜNEN OKUL  YÖNETİCİLERİ, 5  VE  6. SINIFLARIN   TABİ  OLDUKLARI  HAFTALIK   DERS  ÇİZELGESİNE BAĞLI OLARAK BÖYLE BİR  DERS   SAATİ  OLMADIĞINDAN,  ÖĞRETMENİN  ÜZERİNDEKİ BU GÖREVLER  İÇİN  EK   DERS   YAZMAMAYI  YEĞLEMEKTEDİR. BU, YANLIŞ  YORUMA  DAYALI KEYFİ BİR  TASARRUFTUR  DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

UNUTULMAMALIDIR Kİ,  ÖĞRETMENE   HAFTALIK  2  SAAT   EK   DERS  REHBERLİK/ SOSYAL ETKİNLİK   DERS   SAATİ  İÇİN DEĞİL,  GÖREVDEN  ÖTÜRÜ  SOSYAL   VE  KİŞİLİK  HİZMETLERİ ADI  İLE   VERİLMEKTEDİR .

SONUÇ  OLARAK,  ŞUBE  REHBER  VE  DANIŞMAN  ÖĞRETMENLİĞİ   GÖREVLERİ  HEM  DOSYA ÜZERİNDE HEM DE  DERS   SAATLERİ  DIŞINDA YÜRÜTÜLEN BİR  GÖREVDİR .  GÖREV KARŞILIĞINDA  VERİLEN   HAFTALIK
2  SAAT   EK   DERSİN  KESİLMESİ, HAKKANİYET İLKELERİ  İLE  BAĞDAŞMAMAKTADIR.


MİSAL 1:  HAFTADA  29  SAAT   DERS  OKUTAN BİRİNİN, AYRICA  DERS   SAATİ  OLMAYAN  ŞUBE REHBER  ÖĞRETMENLİĞİ   GÖREVİ  OLDUĞUNU DÜŞÜNELİM.  HAFTALIK   EK   DERSİ  ŞÖYLE HESAPLANIR :

15  SAATİ   AYLIK  KARŞILIĞI
14  SAATİ  NORMAL  EK   DERS
2  SAAT   SOSYAL  KİŞİLİK  HİZMETLERİ  ADI  İLE   EK   DERS
2  SAAT   HAZIRLIK  PLANLAMADAN  EK   DERS  (FİİLEN OKUTULAN  HAFTALIK   DERS   SAATİ  BAZ ALINIR. 29’DUR...)

HAFTALIK   TOPLAM   EK   DERS   SAATİ : 18

MİSAL 2:  HAFTADA  29  SAAT   DERS  OKUTAN BİRİNİN, AYRICA  DERS   SAATİ   OLAN   ŞUBE REHBER  ÖĞRETMENLİĞİ   GÖREVİ  OLDUĞUNU DÜŞÜNELİM.  HAFTALIK   EK   DERSİ  ŞÖYLE HESAPLANIR :

15  SAATİ   AYLIK  KARŞILIĞI
14  SAATİ  NORMAL  EK   DERS
2  SAAT   SOSYAL  KİŞİLİK  HİZMETLERİ  ADI  İLE   EK   DERS
3  SAAT   HAZIRLIK  PLANLAMADAN  EK   DERS  (FİİLEN OKUTULAN  HAFTALIK   DERS   SAATİ  BAZ ALINIR. 30’DUR...)

HAFTALIK   TOPLAM   EK   DERS   SAATİ : 19



MEB Personel


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)