adscode
adscode

Çocuklar İçin Yarıyıl Tatili Önerileri

Tatilin, öğrenciler için önemli bir tazelenme ve öğrenme isteğini artırma görevi olduğunu belirten İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, çalışan anne babalar…

Çocuklar İçin Yarıyıl Tatili Önerileri
Türkiye'den Haberler
İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, tatil dönemlerini, “yoğun eğitim-öğretim faaliyetleri arasında öğrencileri yeniden öğrenmeye ve araştırmaya motive eden mola zamanları” olarak tanımladı. Yetişkinler üzerinde birçok olumlu etkisi olan tatilin öğrenciler için de önemli bir tazelenme ve öğrenme isteğini artırma görevi olduğunu belirten Koçer, “Tatiller aynı zamanda, çocukların gelecekte iş ve özel yaşantılarında karşılaşacakları yoğun stres ve zorluklarla nasıl baş edeceklerini planlamayı öğrendikleri süreçtir” dedi.
 
Çocuğunuz için mutlaka bir tatil planınız olmalı
Özellikle çalışan anne babalar için zamanın doğru ve etkin kullanılmasının önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Koçer, “Tatil zamanları mutlaka çocukları rahatlatacak, mutlu edecek, onlara keyif verecek, okul zamanlarında yapamadıkları etkinlikleri kapsayacak zamanlar olarak planlanmalıdır” diye konuştu.
 
Plan yaparken çocuğunuzla birlikte karar verin
Yrd. Doç. Dr. Koçer şu önerilerde bulundu:
“Ziyaret edilecek yerler, görülecek müzeler, galeriler, açık hava alanları evde çocuklarla beraber bir harita üzerinde işaretlenerek onların yer ve yön bulma becerisi de geliştirilmeli. Evde onarılması gereken araçların erkek çocuklar için baba ile beraber onarımı, kızlar için gerekli ev düzenlemesini yapılması, ortak yaşam alanlarının aile fertleriyle beraber düzenlenmesi aile içi bağlılığı ve sorumluluk duygusunu da artıracaktır.
 
Çocukları geliştirecek televizyon ve bilgisayar programları seçin
“Çocukların televizyon izleme ve bilgisayarla oyun oynama saatleri mutlaka belirlenmelidir.
Elektronik aletlerle oyunlar ve televizyon izleme tamamen engellenemeyeceğinden çocukla beraber bir programlama yapılarak programlanmalı, çocukları geliştirecek eğlendirecek programlar seçilmelidir.”
 
Düşük olan notları için suçlamak yerine nedenlerini araştırın
“İstenmese de karnede zayıf notlar olabilir. Tatil döneminde çocukları suçlamak yerine neden başarısız olduklarına yönelik araştırma yapılmalı, nedenler ortaya çıkarılmalı, olanak var ise destek alınmalıdır.”
 
Okuma saati düzenleyin
“Çocuklar aileyi model alarak öğrenir. Okuma zevkini aşılamak ve geliştirmek açısından aile bu zamanı bir ritüel haline dönüştürülmelidir. Sürekli ders kitabı okumaktan sıkılan çocuklar için özellikle eğlenceli kitap ve dergiler seçilerek okuma bir alışkanlık haline getirilmelidir.”
 
Birlikte oynayın, spor yapın
“Çocuklarla beraber oyun oynanmalıdır. Özellikle duyuların hepsine hitap eden, ailecek oynanacak, evde ya da açık havada neşe ve mutluluk verecek oyunlar seçilmelidir. Olanak varsa çocuklarla beraber spor yapılmalı ya da onu severek yapabileceği bir spora yönlendirmelidir. Spor, hem okul stresini azaltmak hem de sağlıklı yaşam alışkanlığını kazandırmak için iyi bir yoldur.
 
Yaşamın güzel ve estetik yönlerini keşfe çıkın
“Zaman zaman hepimizin umutsuzluğa kapıldığı dünyada güzel sanatlar, müzik, resim, bale, heykel, tiyatro gibi yaşamı güzelleştiren ve ifade etmeyi sağlayan sanatı keşfetmesini sağlayın.”
 
Yöresel kültürünü öğretin
Çocuklar kent yerine daha küçük yerlerde yaşıyor, çok fazla etkinlik olanak ve olasılığının olmadığı yerlerde bulunuyorlarsa o zaman evde yapabilecekleri el sanatlarına yönelik etkinliklere yönelebilirler, resim, model uçak ya da gemi gibi güzel ürünler çıkarabilecekleri etkinlikler yapabilirler. Yaşlı bir yakınında yöreye özgü masal, öykü ve şarkıları dinlemek, yöreye özgü oyunları, yemekleri kayıt altına almak hem çocukları hem de yaşlıları mutlu edecektir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)