adscode

Tatil bitiyor, uyum sorunlarına dikkat

Bazı öğrenciler okula dönüşte isteksiz olabiliyor, uyum sorunu yaşayabiliyor. Hatta bazı çocuklarda mide bulantısı, baş ağrısı, iştahsızlık ve uyku problemleri gibi fizyolojik şikâyetler dahi görülebiliyor.

Tatil bitiyor, uyum sorunlarına dikkat
Rehberlik
Güncelleme : 14-Apr-24 12:24

OZAN ÖMER KADÜKER / MİLLİYET

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 19 milyonu aşkın öğrenci ile 1.2 milyon öğretmen için ikinci dönem ara tatili yarın bitiyor. 9 günlük tatilin ardından bazı öğrenciler okula dönüşte isteksiz olabiliyor, uyum sorunu yaşayabiliyor. Hatta bazı çocuklarda mide bulantısı, baş ağrısı, iştahsızlık ve uyku problemleri gibi fizyolojik şikâyetler dahi görülebiliyor.
Özellikle ilkokul, ortaokul seviyesindeki çocukların sorun yaşayabileceğini belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Erbay, “Her tatil sonrası okula geri dönmek genelde stresli olabiliyor. Çocuk okula uyum sağlar mı konusu ailelerde de kaygıya neden oluyor. Ebeveynin ve çocuğun kaygısı birbirini besliyor” dedi.

Kademeli azaltılmalı

Çocuklarda hırçınlık, agresiflik, vurma eğiliminde olma, kıyafet seçiminde yavaşlık şeklinde farklı sorunlarla karşılaşılabileceğini aktaran Erbay, çocukların gözlemlenmesi, dinlenmesi gerektiğini aktardı.

Ailelere düşen görevler hakkında bilgi veren Erbay “Çocukların hayatını kolaylaştırabilecek detaylar ayarlanmalı. İlk gün stres yaşanmaması için pazar günü çanta hazırlanmalı, eksikler giderilmeli. Çocuğun sevdiği yemekler beslenme çantasına koyulmalı. Çocuğun en yakın arkadaşlarından bahsederek ‘Mehmet yarına okula gelecekmiş, neler yapmayı planlıyorsunuz’ gibi özendirici, somut cümleler kurulmalı. İlk birkaç gün aile çocuğu okula bırakıp, alabilir. Çocuk böyle daha güvende hisseder. Ayrıca okul sonrası çocuğun karşılanması, sevdiği yiyeceklerin hazırlanması, okul sonrası sohbet de önemli” diye konuştu.

Uyum sürecinin kademeli olarak yönetilmesi gerektiğini kaydeden Erbay, “Örneğin uyku saati her gün 15 dakika indirilmeli. Tablet, telefon kullanımı 4-5 saate çıkmışsa bir anda yarım saate indirmek olmuyor, kademeli azaltılmalı” önerisinde bulundu.

Öğrencilere öneriler

Özel Tarsus SEV Ortaokulu Rehberlik Birimi Bölüm Başkanı Psikolog Y. Eray Varol’un okul rutinlerine geri dönmelerini kolaylaştırmak için öğrencilere önerileri ise şöyle:

*Biyolojik saatinizi yeniden okul günlerine ayarlamak için erken yatıp erken kalkabilirsiniz.

*Günlük, haftalık ve aylık yapabileceğiniz planlar zihinsel olarak daha hazır olmanızı sağlayacaktır.

*Okulda mutlaka özlediğiniz şeyler de olacaktır. Arkadaşlarınıza, oyunlarınıza, sohbetlerinize tekrar kavuşacaksınız. Derslerde yaşayacağınız başarılarınızı düşünebilirsiniz.

*Kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: Son çeyrek dönemi daha başarılı daha mutlu ve daha eğlenceli geçirebilmek için neler yapabilirim? Bu sorunun cevaplarını bir kâğıda döküp odanızda duvara asabilirsiniz.

*Unutmayın! Okul sizi geliştirir, büyütür ve geleceğe hazırlar. Bu süreci bir fırsat olarak değerlendirin.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)