adscode
adscode

Depremzedelere destek

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedelere yardımlar devam ediyor.

Depremzedelere destek
Eğitim
Güncelleme : 20-Feb-23 10:46

Depremzedelere yapılan destekler şöyle:

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Özgecan Aslan Gençlik Merkezi'ni ziyaret ederek depremzede vatandaşlar için toplanan yardımları ve yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Yazıcı, merkez gönüllülerinin destekleriyle toplanan yardım malzemelerinin Antalya Valiliği koordinasyonunda otel ve misafirhanelerde konaklayan depremzedelere ulaştırılmak üzere Kızılay, Antalyaspor ve Antalya Valiliği'nin tır ve otobüsleriyle "Gönül Mağazaları" olarak yola çıktını ifade etti.

"Gönül Mağazaları" ile yardımları depremzede vatandaşlarımızın ayağına kadar götürerek onların bu yardımlardan bir an önce faydalanmaları için çalıştıklarını aktaran Yazıcı, "İçerisinde tüm giysiler mevcut. Vatandaşlarımız ihtiyaçlarına göre buradan istediği giysileri alabilecek." diye konuştu.

Akseki ilçesinde depremde etkilenen çocuklara, gönüllü okul öncesi öğretmenler ve psikologlar tarafından olumsuz duygulardan uzaklaşmaları için çalışma yapılıyor.

Akseki Aysel Güleç Anaokulu'nda gruplara ayrılan çocuklarla özel olarak ilgilenen öğretmenler, depremin izlerinin silinmesi için çalışıyor. Gönüllü öğretmenler psikolojik travma yaşanmasının önüne geçmek için çocuklara hikayeler okuyor, resim çalışmaları yaptırıyor ve çocuklarla çeşitli oyunlar oynuyor.

Mobil kuaför depremzedeler için Alanya'da

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, deprem bölgesinden Alanya'ya gelen vatandaşlara mobil kuaför ile hizmet verildiği belirtildi.

Otellerde, yurtlarda ve misafirhanelerde kalan depremzedelere ücretsiz olarak hizmet verildiği belirtilerek, "Obagöl mevkisine park eden mobil kuaför, tüm depremzedelere saç ve sakal kesimi yaptı." ifadeleri kullanıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri ise Manavgat'ta Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan depremzedelerin kullanımı için yurt bahçesine oturma bankı ve masalar yerleştirdi.

Kemer Belediyesi'nden "Kan Bağışı Kampanyası"

Kemer Belediyesi'nden yapılan açıklamada, depremzedelerin kan ihtiyacını karşılamak için Kızılay iş birliğinde "Kan Bağışı Kampanyası" başlatıldı.

Düzenlenen kampanya kapsamında ise ilk bağışı Kemer Belediyesi Başkan Yardımcısı Emin Gül verirken, belediye personeli ve vatandaşlar kan bağışı için sıraya girdiği kaydedildi

Konya'da depremzede çocuklar için ana sınıfı ve oyun odaları açılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Konya'ya gelen depremzede ailelerin okul öncesi yaş gruplarındaki çocukları için konakladıkları yerlerde ana sınıfları ve oyun odaları açılıyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, okul öncesi yaş gruplarındaki çocukların eğitimlerinin de ihmal edilmediği belirtildi.

Öğretmenlerin, depremin özellikle çocuklar üzerinde bıraktığı, bırakması muhtemel psikolojik etkileri çeşitli etkinlik ve oyunlarla silmeye çalıştığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bugüne kadar Selçuklu ilçemizdeki Mesnevi ve Fahrünnisa Hatun ile Meram'daki Tahir Büyükkörükçü KYK yurtları bünyesinde Kulu, Ereğli, Ilgın, Seydişehir, Karapınar ve Cihanbeyli ilçelerimizdeki KYK yurtlarında ana sınıfları açıldı. Ayrıca Yunak Öğretmenevi, Mevlana Öğretmenevi, Kulu Anadolu İmam Hatip Lisesi pansiyonu ve Ereğli TOKİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli bünyesinde de ve oyun odaları ve ana sınıfları açıldı. Her şart ve imkan içinde eğitim öğretimin aksatılmaması gerektiği bilinciyle pansiyon, otel ve yurtlarda açılan ana sınıflarına yenileri de eklenecek."

Ümraniye'de liseliler depremzedelere eksi 15 derece soğukta sıcak tutan uyku tulumu dikiyor

İstanbul Ümraniye'deki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki 600 kız öğrenci, Kahramanmaraş merkezli depremlerde evleri yıkılan vatandaşlara dağıtılması için paraşüt kumaşından eksi 15 derece soğuğa dayanıklı uyku tulumu üretiyor.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen afetin ardından ülke genelinde başlatılan yardım seferliği devam ediyor. Her yaş ve kesimden yardım ve bağışlar sürerken meslek liseleri de eğitim verilen alanlarda depremzedelerin ihtiyaçları için üretim yapıyor.

Bu okullardan biri de 600 kız öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul Ümraniye'deki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Depremin yaşandığı ilk gün kolları sıvayan öğretmen ve öğrenciler, evsiz kalan ve enkazdan yakınlarını çıkarmaya çalışanlara dağıtılması için paraşüt kumaşından eksi 15 derece soğuğa dayanıklı uyku tulumu ile battaniye, yastık atkı, bere ve oyuncaklar üretiyor.

"Bakanlığımızdan gelen talep doğrultusunda uyku tulumu dikmeye başladık"

Seferberlik ruhuyla yaptıkları çalışmaları AA muhabirine anlatan Okul Müdürü Şenay Özdemir, deprem gününün sabahında çalışmalara başladıklarını söyledi.

İlk üç-dört gün atkı, bere ve polar battaniye diktiklerini belirten Özdemir, "Onları Kızılay ve AFAD aracılığıyla ilgili bölgelere yönlendirdik. Daha sonra Bakanlığımızdan gelen talep doğrultusunda uyku tulumu dikmeye başladık. Uyku tulumunu çocuk, yetişkin olmak üzere 2 tür dikiyoruz. 200'e yakın uyku tulumu diktik ve ihtiyaç sahiplerine yönlendirdik. Şu ana kadar 4 tır bölgeye malzeme gönderdik. Kendi imkanlarımızla, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin ve dışarıdan gelen duyarlı vatandaşlarımızın yardımlarıyla topladığımız bot, giysi, yiyecek ve diğer yardımları da bölgeye ilettik." dedi.

Özdemir, Milli Eğitim Bakanlığının İstanbul'dan okul öncesi eğitimde kullanılmak üzere istediği 5 konteyner sınıfın içini de kendilerinin dizayn edeceğini bildirdi.

Uyku tulumları eksi 15 derece soğuğa dayanıyor

Moda Tasarımı Bölümü Alan Şefi Hatice Temel, afetzedeler için ürettikleri uyku tulumlarının paraşüt kumaşından yapıldığını ve eksi 15 derece soğuğa dayanabildiğini kaydetti.

Deprem sonrası kendilerinin de büyük bir şok yaşadıklarını dile getiren Temel şöyle devam etti:

"Önce okul müdürümüzün bizi yönlendirmesiyle okulda deprem bölgesine yönlendirilmek üzere battaniye dikmeye başladık. Sonra atkı, bere ve şal çalışmaları yaptık. Şimdi de uyku tulumu yapıyoruz. Bu üretimlerin orada ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ulaştığını bilmek bizi mutlu ve huzurlu ediyor."

Çocuk Gelişim Bölümü Atölye Şefi Nermin Erdem, derslerde öğrencileriyle geliştirdikleri oyuncak ve yastıkları bu süreçte depremzede çocuklar için ürettiklerini ifade etti.

Çocuk Gelişim Bölümündeki 250 öğrencinin 20 kişilik gruplar halinde çalıştığını belirten Erdem, "Beraber öğrencilerle önce tasarladıkları karakterlerin kalıplarını kağıt üzerine çıkardık. Sonra onları mukavvalara, sonra da tek tek kumaşlara çizdirdik. Bir grup kesti. İğneleyen, birleştiren oldu. Bittikçe de müdürümüz, ilgili birimlere göndererek dağıtımını sağlıyor." diye konuştu.

"Her şeyi dikmeye çalışıyoruz"

Moda Tasarım Bölümü 12. sınıf öğrencisi Nisa Yıldırım, afetin acısının çok büyük olduğunu işaret ederek "Şu anda depremzede arkadaşlarımıza uyku tulumları dikiyoruz. İlk günden bugüne battaniyeler, şapkalar, atkılar, tulumlar, her şeyi dikmeye çalışıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Hep birlikte atlatacağız." dedi.

Çocuk Gelişim Bölümü 10. sınıf öğrencisi Ayşenur Kılınç, Milli Eğitim Bakanlığının Deprem Sonrası Psikososyal Destek Eylem Planı doğrultusunda okul müdürü ve öğretmenlerinin yönlendirmesiyle 500'den fazla dolgu, oyuncak ve hikayeli yastık üretimi yaptıklarını anlattı.

Kılınç, "Hepsi kendi el emeğimiz. Öğretmenlerimizin katkılarıyla tüm arkadaşlarımızla beraber yaptık." dedi.

Çocuk Gelişim Bölümü 11. sınıf öğrencisi Şevval Tarhan, deprem olduktan sonra ilk başta el emeğiyle yaptıkları dolgu oyuncaklar, yastık ve battaniyeleri bağışladıklarını ifade etti. Daha sonra yeni üretime başladıklarını dile getiren Tarhan, "Umarım yaptıklarımız yerine ulaşır ve inşallah onlar da bizim gibi mutlu olur. Elimizden geldiğince yardım etmeye çalıştık. İnşallah oyuncaklar da yastıklar da daha çok mutlu olurlar." diye konuştu.

Depremzede çocuklara mesajlarını yazdılar

Çocuk Gelişim Bölümü 12. sınıf öğrencisi Selinay Boduroğlu, el emeğiyle depremzedeler için yastık oyuncaklar, dolgu oyuncaklar, çantalar yaptıklarını aktardı.

10. sınıf öğrencisi Leyla Kalima da okulda dikiş öğrendiklerini belirterek ellerinden ne geliyorsa onu yaptıklarını söyledi. Arkadaşlarıyla deprem bölgesindeki çocuklara gönderdikleri oyuncak ve eşyalara notlar da yazan Kalima, "Umarım okurlar ve mutlu olurlar. Çünkü biz bunu yaptıkça mutlu oluyoruz. İnşallah yerine ulaşır." ifadesini kullandı.

Mersinli berber çift, yurda yerleştirilen depremzedeleri ücretsiz tıraş ediyor
Mersin'in Aydıncık ilçesinde berberlik yapan karı koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından öğrenci yurdunda misafir edilen afetzedelerin saç sakal kesimi ve cilt bakımını ücretsiz yapıyor.

Hürriyet Mahallesi'nde berber dükkanı işleten Cemal ve Hamide Bayır çifti, afetzedelere destek olmak için gönüllü hizmet vermeye başladı.

Aydıncık Anadolu Lisesinin öğrenci yurdunda barınan depremzedeleri iş yerinde ağırlayan çift, saç ve sakal kesimi ile cilt bakımını ücretsiz gerçekleştiriyor.

Cemal Bayır, AA muhabirine, depremlerin ardından ilçeye gelenlere destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

İyilik seferberliğine katkı sunmak istediklerini belirten Bayır, "Yurtta kalan depremzedelere yardımcı oluyoruz, tıraşlarından ücret almıyoruz. Bizim de katkımız olsun istiyoruz." dedi.

Hamide Bayır da depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Depremin ardından Antakya'dan ilçeye gelen Hasan Çelikel ise afet nedeniyle tıraş olamadığını ifade ederek, "Arkadaşlar halimizi görünce bizi berbere getirdi. Burada tıraşımızı da yapıyorlar, yemeğimizi de veriyorlar. Allah devletimize zeval vermesin. Hayırseverlere bol kazançlar diliyorum." diye konuştu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)