adscode
adscode

Doğru lise tercihi kariyer hedefinizin ilk adımı olacak!

Okul seçimlerinde en önemli faktör liselerin yükseköğretime öğrenci taşımadaki performansları. Tıp ve mühendislik hedefleyenler için fen liselerini öneren uzmanlar hukuk, işletme gibi alanlar için de Anadolu liselerini öneriyor.

Doğru lise tercihi kariyer hedefinizin ilk adımı olacak!
Eğitim
Güncelleme : 17-May-19 13:19

Liselere Giriş Sınavı'nın (LGS) başvuruları tamamlandı. Şu an 8'inci sınıf düzeyinde eğitim gören öğrencilerin çok büyük bir bölümü sınavla öğrenci alan liselere girişte kullanılacak LGS'ye 1 Haziran 2019'da girecek. Adaylara sözel ve sayısal derslerden yeni nesil test soruları sorulacak. Sınava katılan adayların 139 bin 120'si sınavla öğrenci alan fen liselerine, sosyal bilimler liselerine, bazı Anadolu liselerine, bazı Anadolu imam hatip liselerine ve bazı Anadolu meslek liselerine yerleşmeye çalışacaklar. Sınavla bir liseye yerleşemeyen adaylar ise adrese dayalı sistemle evine yakın bir kamu lisesine yerleştirilecek. Bu arada yerleştiği okuldan memnun olmayanlar ise sınavla ya da sınavsız öğrenci alan özel liselere kayıtlarını yaptırabilecekler. Sınav, tercihler ve nakillerin öğrenci ve veli gündeminde olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos ayının özellikle liseye yerleşecek adaylar ve ebeveynleri açısından yoğun ve stresli geçeceği bekleniyor.

 

TIP İÇİN FEN LİSESİ

Ortaöğretim, özellikle yükseköğretime geçişte önemli bir basamak olarak değerlendiriliyor. Öğrenci ve velilerin okul seçimlerini etkileyen en önemli parametrelerden biri de liselerin yükseköğretime öğrenci taşımadaki performansları. Bu nedenle hem aday öğrenciler, hem de veliler iyi bir akademik eğitim, güçlü bir kariyer ve geleceği olan bir meslek için liselerin üniversiteye öğrenci yerleştirme performansına da bu karar sürecinde dikkat kesiliyorlar. Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal Liselerin tür ve alanlarıyla doğrudan bir katsayı ilişkisi olmasa da lisede alınan eğitimle üniversitede gidilecek bölümler arasında korelatif bir ilişki olduğuna dikkat çeken Ünsal, gelecekte tıp ve mühendislik gibi alanlarda eğitim görmek isteyen adayların Fen liselerine ve Anadolu liselerinin fen ve matematik ağırlıklı derslerinin olduğu programlara yönelmelerinin uygun olacağını söyledi.

 

DERS AĞIRLIĞINA DİKKAT

İktisat, işletme, hukuk, psikoloji ve uluslararası ilişkiler gibi programlara girişte ise Sosyal Bilimler liselerinin uygulanan program gereği avantajlı liseler olduğu, ayrıca yine Anadolu liselerinin Türkçe ve matematik ağırlıklı derslerinin olduğu programların da bu bölümlere girişte adayları destekleyici nitelikte bir eğitim sunduğunu sözlerine ekledi. Gelecekte gazetecilik, halkla ilişkiler, edebiyat ya da tarih gibi yükseköğretim programlarında okumak isteyen adayların ise yine sosyal bilimler liseleri ve Anadolu liselerinin Türkçe ve sosyal bilimler ağırlıklı derslerinin olduğu programları takip etmelerinin yararlı olacağını belirtti.

 

 

 

MESLEK LİSESİ DEYİP GEÇMEYİN

Lise eğitiminin ilk 2 yılında Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri ile Anadolu liselerinin içerik ve müfredat bakımından önemli bir farkı olmadığını ancak son 2 yılda mesleki liselerde okunan meslek alanına ilişkin derslerin ağırlık olduğunu söyleyen Ünsal, meslek liselerinin sistem açısından en önemli avantajının 2 yıllık meslek yüksekokullarına girişte olduğunu sözlerine ekledi. Sistemde geçmişte uygulanan bir katsayı engeli olmadığı için Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde okuyan adayların da lisans programlarına girişte sistemsel bir sorun yaşamadıklarını ancak aldıkları lise eğitiminin özellikle son 2 yılının AYT testleri açısından yeterli olamayabileceğini belirtti.

 

CEYDA KARAASLAN/ SABAH


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)