adscode

Dokunulsun mu? Dokunulmasın mı?

Genç Bakış’ta önceki gece, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmaması gerektiği tartışıldı. Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde gerçekleşen program, her yönüyle çok ilginçti.

Dokunulsun mu? Dokunulmasın mı?
AG Blog


Kaldırılsın diyenler kadar, kaldırılmasın diyenlerin de inandırıcı argümanları vardı.Daha da önemlisi dünyadaki uygulamaları nasıldı?CHP Milletvekili, Anayasa Profesörü Süheyl Batum’un konuk olduğu programda, gelinen son nokta, cezai suçların önemine göre kaldırılmalı ya da korunmalı yönünde oldu. Ve eğer kaldırılacaksa da herkes için kaldırılmalıydı.İşte programdan satır başları:
Niye dokunulmazlık?* Yasama dokunulmazlığı ilk defa İngiltere’de daha sonra Fransa’da, kralların, yöneticilerin insanları alıp süresiz hapsetme hakkını ortadan kaldırmak için ortaya çıkmış. * Yasama dokunulmazlığının amacı milletvekilinin, milletvekilliği görevini yaparken, söylediği sözlerden ve kendisine isnat edilebilecek birtakım düzmece suçlamalarla görevini yapmaktan mahrum bırakılmasını önlemektir. * Yasama dokunulmazlığının Türkiye’deki uygulaması milletvekilini bir tür suç işleme imtiyazı olan adam haline getiriyor.* Biz CHP olarak milletvekili yargılanabilmeli, soruşturulabilmeli, kovuşturulabilmeli diyoruz. Ancak yasama işlevini aksatacak şekilde tutuklanmasın, göz altına alınmasın, ev hapsi gibi hürriyeti bağlayıcı herhangi bir tedbir uygulanmasın. Sadece yargılama sürsün. Fakat suç hakkında ciddi deliller varsa o zaman Meclis tutuklanabilmesine karar versin veya dokunulmazlığını o zaman bu boyutta kaldıralım. 
yazının devamını okumak için tıklayın





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)