adscode

'Eğitim kademeli Olmalı'

HAS Partili Erol Erdoğan kesintisiz eğitimin yetenekleri yok ettiğini ifade ederek kademeli eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi

'Eğitim kademeli Olmalı'
Özel Eğitim

Halkın Sesi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erol Erdoğan İlköğretim 4 veya 5'ten sonra eğitimin kademeli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Yazılı bir açıklama yaparak kesintisiz eğitimin, yetenek ve karakter eğitiminin yanısıra akademik ve mesleki eğitimi de olumsuz etkilediğini söyleyen Erol Erdoğan "Kesintisiz eğitim insan doğasına, tabiatına ve eğitimin felsefesine aykırıdır. Kesintisiz eğitim aslında eğitmiyor sadece bilgi aktarıyor ve eğitimi bürokratik bir işleme dönüştürüyor" dedi.

Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti:

"Zorunlu eğitimin kesintisiz 8 yıl olması; yetenek ve karakter eğitiminin yanısıra akademik ve mesleki eğitimi de olumsuz etkilemektedir. Bugünkü sistem, öğrenciye 8 yıllık ilköğretimde yüzde yüz, sonraki 4 yıllık lise döneminde de büyük oranda tek tip eğitim sunmaktadır. Dolayısıyla yetenek, karakter, eğilim ve taleplerin dikkate alınması üniversite aşamasına kadar ertelenmektedir. Her genç istediği bölümü de kazanamadığı için,  sonunda "kimse istediği eğitimi alamıyor, kimse de eğitim aldığı alanda çalışmıyor" şeklinde özetlenen tuhaf bir durum ortaya çıkmaktadır.

Kesintisiz ve kademesiz eğitim; farklı yaşlardaki çocukların aynı ortamda bulunmalarının pedagojik yönden sakıncaları dillendirilerek eleştirilegelmiştir. Böyle bir negatif yönü olmakla birlikte kesintisiz eğitimin esas sorunu, tek tip genç yetiştirmesidir. Yetenek, karakter, eğilim ve talepleri dikkate almayan bir eğitim sistemi; iyi, özgür ve başarılı insan yetiştiremez. Yeteneğine, karakterine ve eğilimlerine göre yetişmeyen insan da kendini gerçekleştiremez. Kendini gerçekleştiremeyen insan eksik insan demektir.

Kesintisiz eğitimin sadece mesleki eğitime zarar verdiğini düşünenler yanılmaktadır. Kesintisiz, yönlendirmesiz, kademesiz eğitim modeli sadece meslek liselerini değil akademik eğitimi de olumsuz etkilemektedir. Aileler ve gençler eğitimin bu açığını kurslar, özel dersler ve uzaktan eğitim gibi araçlarla kapatmaya çalışmaktadır. Ancak, örgün eğitime zorunlu olarak ayrılan vakit ve maddi imkânlar okul dışında yürütülmeye çalışılan uzmanlaşma çabalarını da engellemektedir.

Yetenek, karakter, eğilim ve taleplerin dikkate almayan kesintisiz eğitim askerdeki "mıntıka temizliği" veya "ot yoldurma" işine benzemektedir. Bu modelden bir an önce vazgeçilmesi gerekir. Kesintisiz eğitim insan doğasına, tabiatına ve eğitimin felsefesine aykırıdır. Kesintisiz eğitim aslında eğitmiyor sadece bilgi aktarıyor ve eğitimi bürokratik bir işleme dönüştürüyor.

Çözüm; eğitimin zorunlu, kademeli ve yönlendirmeli olmasıdır. İlköğretim 4 veya 5. sınıftan sonra öğrenci, yetenek, karakter, eğilimine göre yönlendirilmelidir. İlköğretim 4 veya 5. sınıftan sonra tek tip eğitimden vazgeçilmelidir."

dünya bülten



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)