adscode
adscode

Eğitim yine sil baştan!

Ankara yeniden yapılanıyor. Ordudan yargıya, eğitimden ekonomiye devlet yeniden dizayn ediliyor.

Eğitim yine sil baştan!
Milliyet Diyalog
Eğitimde bugüne kadar yaşanan depremlerin belki de en büyüğü gerçekleşmek üzere.
Geliyorum dedi ve göstere göstere geldi.
Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Muhtemeldir ki Çankaya da anında onaylayacak.
Ve depremin asıl büyüğü, yasa Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yaşanacak.
Benzeri deprem, HSYK’da da yaşanıyor ama onun boyutları ya da etkileme gücü, her ne kadar çok daha önemli olsa da eğitimdeki kadar kitlesel değil.
Yeni yasa ile statüleri değişen ya da kapanan sadece dershaneler olmayacak.
Çok büyük değişiklikler söz konusu, özellikle de bürokraside.

Kimler gidiyor?
Kanunda, personele ilişkin geçiş hükümler de belirlendi. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu üyesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanlar ile bakanlık taşra teşkilatında İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri, düzenlemenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek. Ve tabii 4 yılı dolan okul müdürlerinin de...
Yapılanlar tasfiye mi, yeniden yapılanma mı, kadrolaşma mı, yoksa bir reform mu?
Çok yakında belli olur...

Dershaneler???
Dershaneler tarih oldu diyebilir miyiz?
Yasal olarak evet ama kısmen.
Kalkan sadece lise ve üniversitelere öğrenci hazırlayan dershaneler.
KPSS, TUS ve benzeri sınavlara yönelik faaliyet gösteren dershaneler bugüne kadar yollarına devam edecekler.
Oysa amaç gerçekten de, gençleri, sınav ve dershane belasından kurtarmak olsaydı, ilk kaldırılması gereken sınav KPSS, ilk dershane de KPSS kursları olmalıydı! Çünkü en can yakıcı olan onlar...
İşte bu konuda getirilen düzenlemelerden bazıları:
* Kanunla, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan “dershane” tanımı çıkarıldı; bu şekilde Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da imkan dışına çıkarılıyor.
* “Çeşitli kurslar” tanımı değiştirilerek, bu kursların ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak kaydıyla; kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gösterebilecekleri hükme bağlanıyor.
* Dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinde eğitim personeli olarak çalışan ve sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle en az altı yıl olanlar, KPSS’ye girme şartı aranmaksızın bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sözlü sınavlarda başarılı olmak kaydıyla memur kadrolarına atanabilecekler.
* Kanuna göre, dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPSS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak.
* Kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle, belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilecek eğitim personeli, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak.
* Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

Eğitim desteği
* Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için, resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek.
* Eğitim ve öğretim desteği, bakanlıkça eğitim kademelerine göre her bir derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilecek.
* Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler, ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilecek.
* Kanun, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na yönelik düzenlemeler de yapıyor. Başkanlık, bakanlığın karar organı yerine inceleme organı olacak. Başkan ve üyelerin görevi sona erecek...
Görünen o ki, mülakatla öğretmen atamaları ve tazminatlar ile bölge ve kotalara göre öğrenim desteği epeyce baş ağrıtacak
Özetin özeti: Eğitimdeki bu değişimin yararlı ve kalıcı olması, en büyük temennimiz ama çok zor!..

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)