adscode
adscode

Elektronik sigarada, kanser yapıyor

​Sigarayı bırakmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yol olarak karşımıza elektronik sigara kullanımı çıkıyor.

Elektronik sigarada, kanser yapıyor
Sağlık
Elektronik sigara kullanımı ile birlikte sigaranın bırakılması sadece ülkemizde değil tüm dünyada son dönemlerde tercih edilirken, ancak bu yönteminde olağan sigara gibi akciğer kanserine yol açtığı ortaya çıktı. 19 Mayıs 2014 Pazartesi 00:25 Sigarayı bırakma adına birçok kampanya düzenleniyor. Bazı sakız, kimi şeker ile bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor. Bırakma yöntemlerinden birisi de elektronik sigara uygulaması. Türkiye'de yasaklanmasına rağmen hâlâ kullanılan elektronik sigara, tıpkı olağan sigara gibi akciğer kanserine yol açıyor. Her sene dünyada 1, beş milyon, Avrupa’da ise 350 milyondan çok kişi akciğer kanseri gerekçesiyle yaşamını kaybediyor.

Türkiye’de de 50 bini aşan akciğer kanseri hastası yer alıyor . Her sene bu sayıya 30 bin yeni hastanın eklendiğini ifade eden uzmanlar, son dönemlerde sigara bırakmak isteyenler arasında yaygınlaşan elektronik sigaranın da akciğer kanserine yol açtığını kaydediyor.

Dünyada en sık görülmüş olan kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri, Türkiye’de en çok fazla erkeklerde görülüyor. Tütün kontrol programı ile Türkiye’de sigara içme oranında yüzde 4 azalma sağlandığını ifade eden Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, “Tütün ve tütün ürünlerini bırakma seviyesinde , ülkemizde yasaklanmasına karşın , elektronik sigara olarak önde gelen e-sigaralardan yardım alınabiliyor. Bu durum, sıvı haldeki nikotinden ısı yolu ile nikotin buharı elde etme esasına dayanıyor. Sigaradan kurtulmada etkili olamayacağı ve kanserojen maddeler içerebileceğini biliyoruz. Artık, e-sigaranın solunum yolu hücreleri üzerinde, sigaranın neden olduğuna benzer, kanseri başlatan mutasyonlara sebep olduğu biliniyor. Bu sebepten ötürü , e-sigara kullanan kişiler en kısa dönemde bu alışkanlıklarından vazgeçmeli.” diyor. Akciğer kanserinin en çok büyük nedeninin sigara olduğunu aktaran Yılmaz, “Sigara ile mücadele 2008’de start verdi . Esasen başarılı bir şekilde devam ediyor. 2008’den 2014’e kadar sigara içenlerde yüzde dörtlük bir azalma oldu. Oran, yüzde 31’lerden yüzde 27’lere azaldı . Şayet 18 yaşından önce sigara ile tanışma oranı hâlâ yüzde ellinin üzerinde.” ifadelerini kullanıyor.  

“Yeni bir araştırmaya göre, akciğer kanseri riski birinci derece yakınlarında akciğer kanseri mevcut bulunan hiç sigara içmemiş erkeklerde 2,71 kat, kadınlarda 2,59 kat arttı.” bilgisini veren Yılmaz, akciğer kanseri tedavisi ile alakalı şunları söylüyor: “Tedavi aygıtlarıyla birlikte , tedavi planlama sistemleri, hasta sabitleme aparatları, hasta tedavi masaları ve tümöre daha iyi odaklanmayı sağlayan radyolojik görüntülemelerde de çok büyük yenilikler yaşanmakda . Görüntü kılavuzluğunda gercekleşen tedavilerle; tümöre daha iyi odaklanabilme, tümöre daha yüksek dozlar verilirken sağlam dokuları daha iyi koruyabilme, çok fazla daha hızlı tedavi aygıtlarıyla tedavileri kısa sürede bitirebilme, solunum ve organ hareketleri sebebiyle sabit kalamayan hareketli tümörleri takip ederek tedavi edebilmek muhtemel hale geldi.”
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)