adscode

‘Eleştiriler Eğitim Sistemini Yaralıyor’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önceki akşam bir araya geldiği eğitim editörleri ve yazarlarına yeni sistemi anlattı.

‘Eleştiriler  Eğitim Sistemini Yaralıyor’
Özel Eğitim
-        Daha önce de söylediğim, yanlış anlaşılmalar ve klişeler, kişisel olarak çok umurumda değil. Ben 10 yıl boyunca Başbakanlıkta bu işlerle görevli olduğum için medyayla ilişkiler, medyadan gelen eleştiriler konusunda bağışıklık kazandım. Ancak kendi adıma değil, öğretmenlerimiz, velilerimiz, çocuklarımız için umutsuzluğa sevk edecek, bizce olumlu girişimler konusunda onları kuşkuya düşürecek, güvenlerini zaafa uğratacak söylemlerden onlar adına rahatsız oluyoruz.
-        Eleştiriler her ne kadar MEB gibi anonim kimlikler üzerinden yapılsa da bize yapılan eleştirileri bir şekilde öğretmenler, veliler, çocuklar da üzerine alınıyor. Şüphesiz eleştirileriniz olacak ama kötümserlik duygusu yayacak. “Başkaları yapıyor biz yapamıyoruz, dünyanın her yerinde aslında bu işler çok düzgün yürüyor biz de her bakan döneminde değişiyor” gibi söylemler rahatsız ediyor. Üslupta biraz özen rica ediyoruz.
-        Son dönemlerde tartıştığımız konular MEB’in en az 3-4 yıldır üzerinde tartıştığı konular. Bunu yapılan işlerden kuşku duyduğum için sorumluluk almaktan korktuğum için söylemiyorum. Ortaöğretime geçiş sistemi, okul türlerinin azaltılması, öğretmen yetiştirme stratejileriyle ilgili çalışmalar olsun, bunlar çok önceden çalışmaları başlatılmış, belli bir noktaya getirilmiş. İyisiyle kötüsüyle kamuoyuna takdimi bana kalmış konular. Ben de yararlı olduğuna inandığım için gönül rahatlığıyla yürürlüğe koyuyorum.
-        Milli eğitim bakanlığınıza güvenin, çok sorumlu bürokratlarla çalışan, kurumsal hafızası çok güçlü, yaptığı hatalardan ders çıkaran, eleştirilerden yararlanmasını bilen bir bakanlık.
-        Bu hepimizin kurumu. Şüphesiz başarılı başka kurumlarımız  da var, el birliğiyle sahip çıkmamız gereken kurumlarımız da var ama milli eğitim bunlardan çok başka yerde. Ortak seslerle yürüyebilecek bir bakanlık. Biz, siyasiler olarak bu çok sesliliğe uyuyor muyuz, tabii burada zaaflarımız var biliyoruz, ama bunu birlikte düzeltebiliriz.
-        Eğitim, siyasal tercihlerimizin dışında mutabakat sağlamaya çok uygun bir yer.
-        Yanlış yapabiliriz, yanlış yaptığımızı uygulamada görürüz. Öyle ki bazı şeyler var ki kağıt üzerinde doğru gibi görünebilir.
Güvenlik ve müfredat bütünlüğü nasıl sağlanacak?
-        Evet kar yağacak, bazı illere sorular gitmeyecek, bazı yerlerde sorular çalınacak, biz o sınavları iptal edeceğiz, siz demiştik biz Milli Eğitim yüzüne gözüne bulaştırdı, diyeceksiniz… Evet sözünü ettiğiniz risklerin hepsi var, bir devletin görevi de bu riskleri göğüslemek ve bertaraf etmek. Biz bunu yapabiliyorsak Milli Eğitim Bakanlığı olarak ortada dolaşmaya yüzümüz olur. Kış gelecek, kar yağacak, kusura bakmayın biz bu sınavları yapmayalım demek kusura bakmayın biz bu işi beceremiyoruz demek.
-        Biz bu sistemi oturtmak zorundayız.  Sistemin özü okullarda yapılan sınavları öğretmenlerimizle birlikte güvenli hale getirmek. Evet notlar hormonlanıyor, böyle genel bir korku da var. Bir puanla çocuk birkaç sıra atlayacak, öğretmenler bunun baskısı altında kalacaklar.
-        Geçen yıl 1 milyon 250 bin öğrenci içinde bütün notları 100 olan öğrenci sayısı sadece 652. Dolayısıyla bunlar olur, bu tür kapıların açık olduğunu biz görüyoruz tabii ki başkaları da görecek. Tabii ki suistimal edilecek, bizim görevimiz bunları etkisiz hale getirmek. Bunların tümünü kaldırmaya gücümüz yetmez.

*****


-        Zaaflarımız var, ama bunların farkında olmak, bunları gidermek için tedbir almak demek. Biz bunları başarabiliriz. Biz okullardaki bütün değerlendirmeleri, objektif notlar haline getirebiliriz. Ben öğretmenlerimize güveniyorum. Eğer onlara güvendiğimiz hissettirebilirsek onlardan gerçekten çok yüksek verim alabiliriz.
-        Bu uygulama bize, bazı okullarda bizim yaptığımız sınavlarla öğretmenlerin yaptığı sınavlarda verilen notlar arasındaki farkı görecek, makas çok açıksa, o okullarla özel olarak ilgileneceğiz. İyi niyetle bakarak, demek ki oradaki öğretmenlerimiz ölçme, değerlendirme konusunda yeterince eğitilmemiş. Onları eğitime alacağız.  Bireysel telafi sınavlarının yanı sıra kar yağdı, vs gibi nedenlerle ortaya çıkacak aksaklığı telafi etmek için grup telafi sınavları da yapacağız. Biz bu sınavları böyle yaparsak öğretmenler de bu sınavları örnek alır.
-        Sonuçlara göre öğretmenleri, okulları, dersleri değerlendireceğiz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)