adscode
adscode

En İyi İş Avukatları

En İyi İş Avukatları
Türkiye'den Haberler
En iyi avukatlar önüne gelen her davada olduğu gibi iş hukuku davalarında da öncelikle müvekkilinin ne istediğini iyi bilmelidirler. Örneğin bir inşaat işçisi inşaatta çalışırken kalp krizi geçirir ve ölürse bu durum iş kazası kapsamında değerlendirilebilir.

En iyi avukatlar, bu durumda iş kazası sonucu ölen işçinin mirasçıları ile iletişime geçerek mirasçıların maddi ve manevi tazminat taleplerini sormalı ve dava dilekçesi yazılırken olayın görgü tanıklarının da ifadelerini dilekçesinde işlemelidir. Yine işini yapmaktayken örneğin servis şoförü olarak yolcuları taşırken trafik kazası geçiren şoför işçinin de iş kazası geçirdiğini söyleyebiliriz. İş avukatının özellikle kaza tespit tutanağında gösterilen kusur durumlarına karşı itiraz hakkını kullanması gerekmektedir.

Şimdi İş avukatları olarak karşılaştığımız iş kazalarında işverenin ihmali ile karşılaşmaktayız. Öyle ki özellikle vasıfsız işçilere hiçbir eğitim ve öğretim verilmeksizin doğrudan doğruya mekanik bakım işlerinde görev verilmektedir.Yakın bir zamanda iş kazası avukatları olarak karşılaştığımız bir iş kazasından bahsedeceğim.Müvekkil işçi işe girdikten yaklaşık 45 gün sonra işyerinde meydana gelen iş kazasında, tel fırçadan kopan bir parçanın sağ gözüne batması sebebiyle % 40 görme yetisini yitirmiş, bu nedenle sürekli kısmi maluliyete uğramıştır. Olay, işlerinin yapıldığı sırada müvekkilimizin mekanik bakımcı olarak görevlendirildiği vinç atölyesinde, ustabaşının verdiği talimat doğrultusunda, 7 metre uzunluğunda 15cm genişliğindeki üzeri paslı ve kirli bakır borunun elektrik motorlu tel fırça ile temizlenmesi sırasında, tel fırçadan kopan bir parçanın işçinin sağ gözüne saplanması neticesi gerçekleşmiştir.

Çalışma ve kaza sırasında işçiye kişisel koruyucu malzeme (gözlük vs) verilmemiş, makinelerin periyodik bakım ve muayeneleri yapılmamıştır.Gerekli ikaz levhaları ve makinelerin kullanma talimatları bulunmadığı gibi kazaya neden olan makinenin üzerinde koruyucu veya siperlik de mevcut değildir.Öte yandan iş kazası geçiren işçiye gerekli eğitim verilmemiş, İş avukatı olarak görüşümüz Davalı işverenlerin, davacıyı çalıştırma biçimi, 4857 sayılı yasanın 77.maddesinden öngörülen yasal düzenlemeye, iş ve işçi sağlığı tüzüğüne, makine koruyucuları yönetmeliğine tümüyle aykırı olup, işyerinde hiç bir güvenlik önlemi alınmamıştır.

Davalı işyerinde, geçmişte de benzer şekilde iş kazaları olmuş, bu kazalarda da bir çok işçi ya yaralanmış yada vefat etmiştir.Ancak buna rağmen işverenlikçe iş güvenliği sağlanamamıştır.

En iyi avukatlar böyle zorlu davalarda öncelikle iş kazasının tespitini sağlamalıdırlar.Bunun yanısıra iş kazası avukatları, SGK ya bildirimde bulunarak iş güvenliği anlamında yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenin denetlenmesi ile cezalandırılmasını sağlamalıdır.

Gayrimenkul hukukundaki bugünkü konumuz kentsel dönüşüm ile ilgili hukuki sorunlardır.Günümüzde kentsel dönüşüm kanunu ile birlikte yapılaşmalar artmıştır.Gayrimenkul avukatları olarak bize göre en önemli hukuki sorun müteahhitlerin sözleşmede aykırı olarak binayı inşa etmesi, başka bir deyişle ayıplı ifadır.Ayıbın gözle görülür halde olduğu durumlarda alıcı, malı teslim aldığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde satıcıya ayıp ihbarında bulunmalı ve de 5 yıl içerisinde ayıba karşı dava açmalıdır.Ayıbın gizli olduğu hallerde ise ayıbın öğrenildiği tarihten itibaren dava hakkı kullanılmalıdır.

Gayrimenkul avukatları olarak görüşümüz inşaattaki ayıbı yazılı olarak müteahhide bildirmek ve peşinden ayıbın tespitini yaptırmak gerekir.Müteahhide süre verilerek inşaattaki ayıbın giderilmesi istenebileceği gibi inşaattaki ayıp giderilemeyecek durumda ise sözleşmenin feshi ile müteahhitten maddi zararımızın tazmini talep edilebilir.Sulh hukuk mahkemesinde açılacak tespit davası ile inşaattaki ayıp bilirkişi marifetiyle tespit ettirilir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)