adscode

Engelli Bakım Hizmetleri Geliştiriliyor

“Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen “Umut Evlerinde Birey Merkezli Bakım Planlaması Eğitimi” Programı 10-13 Eylül 2013 tarihlerindeİngiltere Ruh Sağlığı Vakfı…

Engelli Bakım Hizmetleri Geliştiriliyor
Haberler








Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) teknik desteği ile Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti  tarafından finanse edilen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında ruhsal bozukluğu ve zihinsel engeli olan bireyler için etkili, uygun ve etkin toplum temelli destek hizmetleri sağlamak üzere yürütülen çalışmaları desteklemek üzere İzmir’de iki ayrı toplantı düzenlendi. 

Özellikle zihinsel engelli bireylere yönelik ev ortamında bakım hizmeti verilmesinin amaçlandığı “Umut Evleri”, engellilerin toplumsal hayata katılımlarını kolaylaştırmak üzere toplumla bağlantıları olan ve aile ortamına benzer bir ortam sunan hizmet merkezleridir. 2008 yılında ilk kez İzmir’de hizmet vermeye başlayan Umut Evleri, bugün tüm Türkiye’ye yayıldı ve halen ülkemizde 35 Umut Evi engellilere hizmet sunuyor. 
Türkiye’deki Umut Evleri’nde değerlendirilme ve kapasite geliştirme çalışmalarına destek vermek üzere “Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen faaliyetleri tamamlayıcı olması planlanan “Umut Evlerinde Birey Merkezli Bakım Planlaması Eğitimi” Programı; Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’ndabaşlayarak hizmet veren üç Umut Evinden her birinde bir günlük oturumlar halinde gerçekleştirildi. 
Eğitim programı kapsamında ilk olarak; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) proje ekibi üyesi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ulusal ve uluslararası uzmanları tarafından Umut Evlerine ziyaretler gerçekleştirildi. 
Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü ile Ayşe Sevinç Solmaz Bakım Merkezi’nden yetkililer ve İzmir’de hizmet veren umut evlerinde görev yapan meslek elemanları ile bakım personelinin katıldığı “Umut Evlerinde Birey Merkezli Bakım Planlaması Eğitimi” kapsamında; İzmir’deki Umut Evlerinde çalışan yetkililere birey merkezli yaklaşımlar konusunda bilgi verilerek,
·  · Meslek elemanları ile bakım personeline birey merkezli bakım planları hazırlayabilme ve
·  · Umut evlerindeki bireyler için toplumla bağlantılar kurabilme
konularında hizmet-içi uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. 
“Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen bir diğer toplantı olan “Zihinsel Engelli ve Ruhsal Bozuklukları Olan Bireyler İçin Sosyal Bakım Hizmetlerine Yönelik Çalışma Rehberinin Geliştirilmesi İkinci Danışma Toplantısı” ise 11 Eylül 2013 Çarşamba günü İzmir Kaya Prestige Hotel’de gerçekleştirildi. 
Toplantı ile Toplum Temelli Sosyal Bakım Hizmetlerine yönelik geliştirilmesi amaçlanan Çalışma Rehberi ile sunulan sosyal bakım hizmetlerinden faydalanan ruhsal bozukluğu ve zihinsel engeli olan bireylere yönelik hizmet ağının ve işleyişinin düzenlenmesi amaçlanıyor. “Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Birinci Danışma Toplantısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın merkez, il ve kurum düzeylerinden yetkililerin kurumlardan umut evlerine taşınmış veya yakın zamanda taşınacak olan özsavunucular, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ulusal ve uluslararası DSÖ uzmanları ve DSÖ proje ekibi üyelerinin katılımıyla 5 Temmuz 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmişti. 
11 Eylül 2013 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilen İkinci Danışma Toplantısı ise toplum temelli sosyal bakım hizmetlerine yönelik çalışma rehberinin taslağına ve bu taslağı geliştirmeye odaklandı. Toplum temelli sosyal bakım hizmetlerine yönelik çalışma rehberinin üçüncü danışma toplantısının ise 22 Ekim 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)