adscode
adscode

FRANSA İLE ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLK KEZ MÜHENDİS NİTELİĞİNDE ÇİFTÇİ YETİŞTİRECEK

Türkiye ile Fransa arasında ilk kez agroekoloji konulu “Agreenium Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyum sonucu, mühendis niteliğinde çiftçilerin yetiştirilmesi için ortak teknik eğitim programlarının oluşturulmasına…

FRANSA İLE ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLK KEZ MÜHENDİS NİTELİĞİNDE ÇİFTÇİ YETİŞTİRECEK
Üniversite
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve dört gün süren sempozyumda çok sayıda uzman ile iki ülkenin ilgili kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi. Fransa Büyükelçisi Laurent Bili’nin işbirliği mesajları verdiği açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte tarım uygulamaları masaya yatırıldı. Sempozyum, Türkiye-Fransa arasında ilk kez düzenlenirken, ziraat bilimleri alanında araştırma ve eğitim işbirliğini güçlendirecek sürecin önemli aşamasını oluşturdu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN NEDENİ
Sempozyumun bir diğer açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Özkan, sürdürülebilir ve ekolojik gibi sağlıklı tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti. Özkan, yenilenmeyen, suni, genetiği değiştirilmiş kaynaklardan oluşan yıkıcı tarımın ise toprağı, suyu, iklimi ve geleceği tehlikeye atacağını belirterek, “Yıkıcı tarım küresel insan kaynaklı iklim değişikliğine neden olan gaz salınımının temel kaynaklarından biridir” dedi.

MÜHENDİS NİTELİĞİNDE ÇİFTÇİ YETİŞECEK
Sempozyumun sonuç oturumunda bir sonraki buluşmanın 2015’te Fransa’da gerçekleşmesine ve Türkiye’nin de üyesi olduğu Eranet, PhC Bosphore ile EviMed benzeri araştırma programlarından daha aktif yararlanılmasına karar verildi. Mühendis niteliğinde çiftçilerin yetiştirilebilmesi için kısa süreli ortak teknik eğitim programlarının oluşturulması, ikili ortaklıkların güçlendirilmesi, araştırmacı ya da öğretim üyeleri için iki ülke arasında teknik ziyaretlerin düzenlenmesi ve öğrenci/öğretim üyesi/araştırmacı odaklı aktif bilgi alışverişinin sağlanması için sanal platformun kurulması sempozyumun dikkat çeken sonuç kararları arasında yer aldı.

ÜST DÜZEY KATILIM
İki ülkenin Tarım Bakanlıkları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, YÖK, Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Servisi ile Kültürel Faaliyetler İşbirliği Servisi ile Fransız Agreenium kurumu tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyum, öğretim üyesi, araştırmacı, kurum yetkilileri ve öğrencilerden oluşan seksen katılımcıyla gerçekleşti.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)