adscode
adscode

Gençler 900 saat okulda 1200 saat TV karşısında

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 13-16 yaş grubundaki öğrencilerin yılda 900 saatlerini okulda, bin 200 saatlerini ise ekran karşısında geçirdiklerini bildirdi.

Gençler 900 saat okulda 1200 saat TV karşısında
Eğitim
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda RTÜK’ün 2016 bütçesine ilişkin sunuş konuşmasında, Mayıs 2015’te gerçekleştirilen Medya Okuryazarlığı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.  
 
Kurtulmuş, 26 ilde 13-16 yaş arası bin 273 öğrenciyle gerçekleştirilen anket sonucu çarpıcı sonuçlarla karşılaştıklarını belirtti. Gençlerin tek bir iletişim aracı seçmek zorunda kalmaları halinde neyi seçecekleri sorusuna yüzde 69,6 oranında “cep telefonu” yanıtını verdiğini anlatan Kurtulmuş, anket sonucuna göre öğrencilerin yüzde 98,3’ünün düzenli olarak televizyon izlediğini bildirdi. Hafta içi ortalama televizyon izleme süresinin 3 saat 34 dakika olduğunu, haftasonu bu rakamın 3 saat 59 dakikaya çıktığını kaydeden Kurtulmuş, öğrenciler arasında en popüler programların Yarışma, müzik eğlence programları ve yerli diziler olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Yılın 900 saatini okulda buna karşın yaklaşık bin 1200 saat televizyon ekranı karşısında zaman harcayan çocukların okul öğrenmelerinde bozucu etkiler kaçınılmazdır. Onun için medya seçiciliği meselesini önemle ele almamız gerekiyor” dedi. 2007’den itibaren okullarda medya okuryazarlığı dersinin seçmeli olarak verildiğini anımsatan Kurtulmuş, 4 milyonu aşkın öğrencinin bu dersi aldığını bildirdi. 
 
121 bin şikâyet
RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya ise Medya Okuryazarlığı Dersi’nin zorunlu ders yapılmasıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Yerlikaya, “Medya Okuryazarlığı dersi zorunlu hâle gelirse iletişim fakültesi öğrencileri de öğretmen olabilecek” dedi. Kurtulmuş, komisyonda RTÜK’e gelen şikayetlerle ilgili açıklamalar da yaptı. Kurtulmuş, RTÜK İletişim Merkezi’ne 2015’te 121 bin 746 şikayet geldiğini, bunların yüzde 24’ünün ‘dizi filmlerle’, yüzde 22’sinin ‘beceri ve direnç yarışmalarıyla’, yüzde 11’inin ‘reklamlarla’ ve yüzde 5’inin de ‘tele-alışveriş’ ile ilgili olduğunu söyledi. 

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)