adscode
adscode

Gençlerin yüzde 72’si yurt dışına gitmek istiyor

Türkiye Gençlik Araştırması'na göre gençlerin yüzde 72,9'u fırsat verildiği takdirde başka bir ülkede yaşamak istediklerini belirtiyor.

Gençlerin yüzde 72’si yurt dışına gitmek istiyor
Günün Manşetleri
Güncelleme : 17-Feb-22 01:01

Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çağlar ve uzman bir ekip yürütücülüğünde Türkiye çapında Mayıs-Eylül 2021 tarihleri arasında 28 ilde, 18-25 yaş arasındaki 3.243 kişiyle yüz yüze görüşme-anket tekniğiyle gerçekleştirilen “Türkiye Gençlik Araştırması 2021”, Türk gençliğinin mevcut sosyal, siyasi, ekonomik ve güncel konjonktür karşısındaki görüş, beklenti ve tercihlerini ortaya koydu.

Araştırmadan öne çıkan veriler şunlar:

- Türkiye'deki gençlerin çoğu, Türkiye'nin geleceğine ilişkin karamsar bir bakış açısına sahip. Ankete katılanların %62,8'i Türkiye'nin geleceğini iyi görmediklerini belirtti. Türkiye'nin geleceğinden tamamen umutsuz olduklarını belirtenlerin oranı ise %35,2. Türk gençliği özellikle ekonomik duruma karşı karamsar bir bakış açısına sahip ve yaşamları temel olarak hayat pahalılığına, enflasyona ve olası bir ekonomik çöküş korkusuna odaklanmaktadır. Bu nedenle, katılımcıların önemli bir çoğunluğu (%72,9) fırsat verildiği takdirde başka bir ülkede yaşamak istediklerini belirtmişlerdir.

- Politikacılara, siyasi partilere ve gazetecilere güvenilmezken (sadece %3,7, %4,4 ve %6,9) ankete katılanların çoğunluğu için bilim insanları (%70.3) ve ordu (%61.8) hala güvenilir yapılar olarak algılanma eğiliminde. Son dönemde ülkenin Cumhurbaşkanlığı (%19,4) ve adalet sistemi (%11,9) gibi temel kurumsal yapılarına çok az güven duyulduğu görülmektedir.

- Gençlik liberal ve açık fikirli bir gençlik imajı sergilemektedir. Ankete katılanların büyük çoğunluğu (%80) kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanmakta ve evlilik öncesi kadın ile erkek arasındaki romantik ilişkiyi normal bularak (%92,3) liberal ve açık fikirli bir gençlik imajı sergilemektedir. Ayrıca aile (%96,6) ve arkadaşlar (%82,9) katılımcıların hayatlarında önemli bir yere sahiptir.

- Veriler ayrıca Türk Bayrağı (%89,7), kurum olarak Türkiye Cumhuriyeti (%87,4) ve Türk olmak (%71,6) gibi ulusal sembolleri son derece önemli olarak gören milliyetçi genç bir topluma işaret etmekte.

- Müslüman olmak (%70,5) ankete katılanların büyük bir çoğunluğu için son derece önemli. Allah’a inandığını söyleyip kendini dindar olarak nitelendirenlerin oranı %29,8 iken, Allah’a inandığını söyleyip de kendini pek dindar olmayan olarak tanımlamayanların oranı %56,9.

- Türkiye'de şu anda siyasi parti lideri olan politikacılar arasında en çok hayran oldukları ve takdir ettikleri lider sorulduğunda, "hiçbiri" şıkkı %20,1 ile birinci sırada gelmiştir. İkinci sırada ise %16,8'lik bir oranla Recep Tayyip Erdoğan'ın adı verilmiştir. Adı soru listesinde olmamasına rağmen, katılımcıların %16,3'ü en çok beğendiği ve takdir ettiği siyasi kişi olarak Mansur Yavaş'ı dile getirdi.

- Ankete katılan Türk gençlerinin büyük çoğunluğu (%80,4) hükümetin mülteci politikasının doğru olmadığını ve değiştirilmesi gerektiğini düşünmektedir. Ankete katılanların yarısından fazlası (%56,8) Suriye'de barış olduğunda Suriyelilerin geri gönderilmesini istemektedir.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)