adscode
adscode

Gençlerin yüzde 73'ü yurt dışında yaşamak istiyor

Türkiye'deki 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 73’ü yurt dışında yaşamak istiyor.

Gençlerin yüzde 73'ü yurt dışında yaşamak istiyor
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 24-May-23 13:43

Beyin göçü oranları dünya genelinde hızla artarken, bu durum gelişmekte olan ülkeler için kritik bir probleme dönüşüyor. Online PR Servisi B2Press’in incelediği araştırmalar, Türkiye'deki 18-25 yaş arası bireylerin yüzde 73’ünün yurt dışında yaşamak istediğini gösterirken, gençlerin en çok Avrupa ülkelerini tercih ettiği kaydediliyor.
Beyin göçü, dünya genelinde gün geçtikçe artıyor. Daha iyi bir yaşam sürmek amacıyla istihdam ya da nitelikli eğitim fırsatlarından yararlanmak isteyen birçok kişi, farklı ülkelere göç ediyor. Online PR Servisi B2Press’in konuya dair gerçekleştirdiği araştırmalar, beyin göçünden dolayı en çok terk edilen 177 ülke arasında Türkiye'nin 132. sırada konumlandığını ortaya koydu. 2007-2022 yıllarını kapsayan verilere göre, Suriye’nin 11, Afganistan’ın 12. sırada yer aldığı beyin göçü endeksinde, en az göç veren ülkeler sırasıyla Avustralya, İsveç, Norveç, Kanada ve Danimarka oldu.
Beyin göçünün Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından kritik bir probleme dönüştüğüne dikkat çeken Online PR Servisi B2Press, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinden yola çıkarak göç hareketliliğine farklı bir perspektif kazandırıyor. İstatistikler, ülkemizden yurt dışına göç eden 287 bin 651 kişinin çoğunluğunu (%55,7) erkeklerin oluşturduğunu ortaya koyarken, B2Press’in yaptığı incelemeler ise göç etmenin ülkemizde özellikle Z kuşağı kadınları arasında gün geçtikçe yaygınlaştığına işaret ediyor.
Göç edenlerin kadınların %43’ünün dayanağı özgür bir yaşam
Online PR Servisi B2Press’in yaşam memnuniyet düzeyi ve kişilik özelliği değişkenlerinin göç etme isteği üzerindeki etkilerini analiz ettiği araştırmaya göre, başka bir ülkeye kalıcı olarak yerleşmeyi arzu eden Z kuşağı kadınlarının yaşamlarından memnun olmadıkları ve kimlik ayrımcılığına uğramak istemedikleri kaydediliyor. Yurt dışına kalıcı olarak yerleşmek isteyen katılımcıların %39,4’ü, bunun nedenleri arasında gelirini artırma isteği olduğunu söylüyor. %35,1’i de başka bir ülkeye gitme sebeplerinde nitelikli eğitim alma ihtiyacı bulunduğunu öne sürüyor ve bu eğilim, aynı yaş grubundaki diğer gençlerde de izleniyor.
Gençlerin %30,6’sı Avrupa ülkelerinde yaşamak istiyor
Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği’nin araştırmasını inceleyen Online PR Servisi B2Press, ülkemizdeki 18-25 arası gençlerin %73’ünün yurt dışında yaşamak istediğini belirtiyor. Türkiye’de işsizliğin rahatsız edici bir boyuta ulaştığını söyleyen gençlerin %55,2’si memnuniyet ve mutluluk durumları sorulduğunda da şimdiki yaşamından ne tam olarak mutlu ne de mutsuz oldukları yanıtını veriyor. Göç etmek istedikleri bölgeleri sıralayan gençlerin %30,6’sı Avrupa ülkelerini tercih ederken, %15’i Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek istiyor. Kanada’da yaşamak isteyenlerin oranı %12’de kalırken, katılımcıların %9,6’sı da en az göç veren İskandinav coğrafyasına göç etmeyi arzuluyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)