adscode

“Hayalet kız öğrenciler” iddiası Meclis gündeminde

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca; kaydı olmasına karşın okullara gönderilmediği iddia edilen kız çocuklarını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

“Hayalet kız öğrenciler” iddiası Meclis gündeminde
Eğitim

Cumhuriyet gazetesinin 5 Mayıs 2024 tarihli “Eğitimciler, 'Bu büyük bir suç' dedi, Bakanlığı ve Meclis’i göreve çağırdı: 'Hayalet öğrenciler'” başlıklı haberini hatırlatan Sevda Karaca, verdiği yazılı soru önergesinde karma eğitime karşı olan tarikat üyelerinin kız çocuklarını okula göndermemesini gündem etti.

Haberde olaya tanık olan bir öğretmenin anlattıklarını aktaran Karaca, “12. sınıflar sınav kaygısı nedeniyle okula gelmek istemiyor. İşin acı yanı bu sorunun küçüklerde de yaşanması. Özellikle kız çocuklarında. Örneğin bir özel ilkokulda kayıtlı görünen kız öğrencinin okula gelmediği fark ediliyor. Yönetim ‘Böyle bir durum yok’ dese de kız öğrenci sadece sınav günleri sakallı, cüppeli adamlar tarafından okula getiriliyor, özel bir odada sınava sokuluyor ve sonra da götürülüyor. Lise son sınıfların bir gerekçesi var ama küçük yaştaki hayalet öğrencilerin tarikat baskısı altında dini eğitimle beyinleri yıkanıyor. Öğrenci dönem sonlarına doğru okula uğrayıp müdür yardımcısının yönetiminde sınav kâğıtlarını doldurup not alıyordu. Bizlere söylenen, ailenin son derece muhafazakâr olduğu ve kızlı-erkekli eğitime karşı olduğuydu. Bunu genelde aşırı dinci, muhafazakâr aileler, aşiret aileleri ya da siyasi bağlantısı olan aileler istiyordu” ifadelerini hatırlattı.

Aynı iddiaların devlet okulları için de dillendirildiğini belirten Milletvekili Sevda Karaca “Okula gitmeyen bir öğrencinin okuldaymış gibi gösterilmesi okul idarecileri açısından bir suç olduğu gibi öğrenciyi okula göndermeyen veli için de suçtur. Dini tarikat ve cemaat mensuplarının kız çocuklarını eğitimden alıkoyan bu tavırlarının okul idarelerince desteklenmesi kabul edilemez” şeklinde kaydetti.

EMEP’li Sevda Karaca, “Hayalet Öğrenciler”e ilişkin şu soruların yanıtını istedi:

1-        Basına yansıyan bu ve benzeri haberlerde yer alan iddialara ilişkin Bakanlığınız bilgi sahibi midir?

2-        Öğrencilerin okullara kayıtlarının yapılıp yapılmadığı; kaydı olan öğrencilerin okullara gönderilip gönderilmediği ne şekilde ve ne sıklıkla denetlenmektedir?

3-        2023-2024 eğitim öğretim yılında okula kaydı yaptırılıp okula gönderilmediği tespit edilen öğrenci sayısı kaçtır? Bu konuda il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve Bakanlığınıza kaç tane bildirim ya da şikayet yapılmıştır? Kaç öğrenci Bakanlığınızın teftişleri ile tespit edilmiştir?

4-        Bu öğrencilerin velileri ve kayıtlarının bulunduğu okulların idarecileri için ne tür işlemler uygulanmıştır?

5-        2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde kaç öğrenci yasal devamsızlık sınırını aşmıştır? Bunların yaş, sınıf ve cinsiyet dağılımı nedir?

T24


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)