Aldıkları derecelerle Türkiye’ye büyük gurur yaşatan sporcuların bir araya geldiği etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada satrancın önemine dikkat çeken İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Zekâyla duyguyu, öngörüyle sezgileri birleştiren, aynı zamanda disiplinle, çalışmayla yaratıcılığı bir araya getiren çok özel bir spor olduğu ve sınırsız sayıda ihtimale, her türlü sürprize açık olduğu için satrancı seviyoruz. Kendini tekrarlıyor gibi görünüp aslında tekrarlamayan, her seferinde yeni sayfa açan bir spor. Böyle bir spora sponsor olmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.
TSF Başkanı Gülkız Tulay ise “2005’te lisanslı sporcu sayımız 30 bin iken 2023’te bu rakam 1 milyon 200 binin üzerine çıktı ve Türkiye tarihinde bir ilke imza attık. Gelecek yıl bunu 1 milyon 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 18 yıl önce ünvanlı sporcumuz sadece 6 iken bugün 247’yi buldu. 2005’e kadar dünya ve Avrupa’da toplam 11 madalyamız varken bugün toplam madalya sayımız 690’a ulaştı” diye konuştu
Tulay, olimpiyat şampiyonluğu, olimpiyat ikinciliği, 41 dünya şampiyonluğunun yanı sıra Büyük Usta (GM) Mustafa Yılmaz’ın 72. sırada yer alarak dünya sıralamasında ilk defa ilk 100 sporcu arasına girdiği bilgisini de verdi.
‘Bizim için tutku’
Sporcuların satrancın hayatlarındaki yarattığı değişimleri anlattığı etkinlikte deprem bölgesinden gelenler ise satrancın psikolojik etkilerinden bahsetti. Hataylı Elif Zeren Yıldız “Satranç benim için çok önemli bir tutku. Depremden sonra daha çok sarılmama neden oldu. Çünkü satranç benim için dinlenme alanı gibi. Satrançsız yaşayabileceğimi düşünemiyorum” ifadelerini kullandı. Gaziantepli Dila Baloğlu ise satrancın akademik anlamda yarattığı katkıya dikkat çekerek özgüvenli olmasını ve disiplinli çalışmasını sağladığını aktardı.