adscode
adscode

HUKUKÇU OLMAYAN HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLARI

Kemal Gözler, YÖK'ün hukukçu olmayan hukuk fakültesi dekanlarına ilişkin dün yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

HUKUKÇU OLMAYAN HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLARI
Eğitim

YÖK’ÜN HUKUKÇU OLMAYAN HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLARINA İLİŞKİN 16 ŞUBAT 2021 TARİHLİ AÇIKLAMASI HAKKINDA 

 

Kemal Gözler* 

YÖK, bugün (16 Şubat 2021) hukuk fakültelerine yönelik bir “Açıklama” yayınladı. Bu açıklamanın 8’inci paragrafında aynen şöyle denmektedir (Tereddüde mahal vermemesi için açıklamayı görüntü formunda aşağıda veriyorum). 

(…) 

Kamuoyunda hukuk fakültelerinde hukukçu olmayan dekan atanması konusundaki tartışma, 12 Ekim 2019 tarihinde yayınladığım “Hukukçu Olmayan Hukuk Dekanları: Türkiye’de Bazı Hukuk Fakültelerine Hukukçu Olmayan Dekan Atanması Hakkında Eleştiriler” (www.anayasa.gen.tr/dekanlar.htm) başlıklı makalemle başladı. 

Öncelikle hatırlatayım ki, bu makalemde, 12 Ekim 2019 tarihi itibarıyla 20 adet hukuk fakültesi dekanının hukukçu olmadığını gösterdim ve bunların listesini verdim. 10 Aralık 2019 tarihinde bu listeye Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesini ve 13 Mart 2020 tarihinde de Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesini ekledim. Böylece 22 fakültelik bir liste ortaya çıktı. 

YÖK’ün yukarıdaki bu açıklaması, makalemde yaptığım listede yer alan 22 hukuk fakültesinden sadece ikisi (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Yozgat Bozok Hukuk Fakültesi) için geçerlidir. Gerçekten de görebildiğim kadarıyla bu iki hukuk fakültesi kurulmuş olmasına rağmen henüz öğrenci almamıştır. Dolayısıyla bunlara hukukçu olmayan dekan atanması YÖK’ün açıkladığı gibi makul görülebilir. 

Ancak, benim listemde yer alan 22 hukuk fakültesinden 20’si, yeni kurulmuş hukuk fakülteleri değildi; bunlar öğrenci alan fakültelerdi ve bunların da hukukçu olmayan dekanları vardı. 

Benim listem güncel değildir; 12 Ekim 2019 tarihindeki durumu yansıtmaktadır. Listemde yer alan 22 hukuk fakültesinin dekanlarını bugün itibarıyla tekrar kontrol ettim. Bunlardan ikisini (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Yozgat Bozok Hukuk Fakültesi), öğrencisi olmayan fakülteler olduğu için, YÖK’e hak vererek, bunları bu incelemeden hariç bıraktım. Geri kalan 20 hukuk fakültesinden 9’una son bir yılda hukukçu dekanlar atandığını gördüm ve buna çok sevindim. YÖK’ün bu soruna önem verdiği ve iyi niyetle bu sorunu çözmeye çalıştığı görülüyor. YÖK’e teşekkür ediyorum. 

Ancak benim makalemdeki listede yer alan 20 hukuk fakültesinden hâlâ 11’inin dekanının hukukçu olmadığını gördüm. Bunlardan 3’ü ilahiyatçı, 2’si tıpçı, 2’si işletmeci, 1'i ziraatçı, 1’i kamu yönetimcisi, 1’i maliyeci, 1’de siyaset bilimcisidir. Bu fakülteler ve dekanları aşağıdaki listede gösterilmiştir (Verilerin kaynaklarını görmek için listedeki linklere tıklayabilirsiniz). 

HUKUKÇU OLMAYAN HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLARI LİSTESİ (16.2.2021) 

  1. Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Emine Koban, Maliye. 
  2. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bünyamin Akdemir, İşletme. 
  3. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Mustafa Berktaş, Tıp. 
  4. İzmir Demokrasi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Cevdet Alptekin Kayalı, İşletme. 
  5. KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bayram Sade, Ziraat. 
  6. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hasan Tahsin Keçeligil, Tıp. 
  7. Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Naci Karkın, Kamu Yönetimi. 
  8. RTE Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hüseyin Karaman, İlahiyat. 
  9. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Emin Aşıkkutlu, İlahiyat. 
  10. Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Fethi Güngör, İlahiyat. 
  11. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yunus Yoldaş, Siyaset Bilimi. 

Bu 11 hukuk fakültesi, YÖK'ün iddia ettiği gibi, “öğrenci kontenjanı tahsis etmediği”, yani öğrencisi olmayan fakülteler değildir. Bunlar hâli hazırda öğrencileri ve öğretim elemanları olan, eğitimin sürdüğü fakültelerdir. Dolayısıyla YÖK’ün 16 Şubat 2021 tarihinde hukukçu olmayan hukuk fakültesi dekanlarının varlık sebebine ilişkin yaptığı açıklama (hukuk fakültelerine “hukukçu” olmayan dekan atanması uygulamasının esasen “öğrenci kontenjanı tahsis edilmeyen”, yani öğrencisi olmayan hukuk fakülteleriyle ilgili bir uygulama olduğu açıklaması), bu 11 hukuk fakültesi için geçerli değildir. 

Özetle YÖK’ün hukukçu olmayan dekan atamasına ilişkin olarak gösterdiği sebep, benim listemde yer alan hukuk fakültelerinden sadece 2’si için doğrudur; 11’i için ise yanlıştır

Maalesef, Türkiye’de hukukçu olmayan hukuk fakültesi dekanı olgusu, bir buçuk yıl önceye göre hafiflemiş de olsa, bugün de devam etmektedir. Bugün itibarıyla, Türkiye’de 11 hukuk fakültesinin dekanı hukukçu değildir. Üstelik bu hukuk fakülteleri de YÖK'ün “öğrenci kontenjanı tahsis etmediği”, yani öğrencisi olmayan fakülteler değil; öğrencisi ve öğretim elemanları olan ve eğitimin sürdüğü hukuk fakülteleridir. 

Türkiye’de hukuk fakültelerinde geçmişten beri devam eden hukukçu olmayan dekan sorunu vardır. Bu sorunun nedenlerini 12 Ekim 2019 tarihinde yayınladığım “Hukukçu Olmayan Hukuk Dekanları: Türkiye’de Bazı Hukuk Fakültelerine Hukukçu Olmayan Dekan Atanması Hakkında Eleştiriler” başlıklı makalemde tartıştım. Maalesef Türkiye’de hukuk eğitiminin çok ağır sorunları vardır. Bazı hukuk fakülteleri kendilerine hukukçu bir dekan dahi bulamayacak durumdadırlar. YÖK’ün bu sorunun farkında olduğunu ve bu sorunu çözmek için çaba sarf ettiğini tahmin ediyorum ve bu çabayı takdir ediyorum. Ama YÖK’ün hukukçu olmayan hukuk fakültesi dekanlarına ilişkin bugün yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmaktan uzak olduğun üzülerek söylemek zorundayım. 

Tam metni okumak için: https://www.anayasa.gen.tr/yok-hukuk.htm 

 

NOT 1: Bu bir toplu e-postadır. Benden bu tür duyuru e-postaları almak istemiyorsanız, bana “listeden çıkar” başlıklı bir e-posta göndermeniz yeterlidir.  

NOT 2: Bu e-posta size söz konusu makalemin gazetenizde, derginizde, sitenizde yayınlanması amacıyla değil, makalemi tanıtmak amacıyla gönderilmektedir. Hâliyle makalemden kaynağını gösterilerek (https://www.anayasa.gen.tr/yok-hukuk.htm adresine link verilerek) makul ölçüde alıntı yapılabilir. Keza makul ölçüde alıntılar yapılarak makale haberleştirilebilir. ANCAK yukarıda linki bulunan makalemin tam metin olarak gazetelerde, dergilerde, başka internet sitelerinde yayınlanmasına rızam yoktur. K.G. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)