adscode
adscode

Hukukçular uyardı! Özel okul sözleşmelerine dikkat!

Özel okullara kayıt sırasında imzalanan sözleşmeler üzerinde müzakere edilebileceğini hatırlatan hukukçular "Ekstra ücret artışına karşı anlaşma yapın. Dövizle borçlanmayın, pazarlık yapın" uyarısında…

Hukukçular uyardı! Özel okul sözleşmelerine dikkat!
Eğitim
Erken kayıt sürecinin başladığı şu dönemde hukukçulardan da önemli uyarılar geldi. Öncelikle özel okullara kayıt sırasında imzalanan sözleşmelerin çok dikkatli okunması gerekiyor. Özel okulların yıllık fiyatları 15 ila 40 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu bedelin en az 4 yıl ödeneceği düşünülürse kayıt sırasında altına imza atılan sözleşmeler de bir o kadar önem taşıyor. Borçlar Kanunu'ndaki genel işlem şartlarına tabi olan özel okul sözleşme şartları üzerinde müzakere etmenin hukuki bir hak olduğunu vurgulayan uzmanlara göre bazı maddelerde de değişiklik yapmak mümkün. Uzmanlar, özel okullar ile yapılan sözleşmelerde ailelerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle sıraladı: 

ÜCRET MÜZAKERE EDİLEBİLİR: 
Tüm özel eğitim kurumları eğitim amacıyla kurulmuştur ancak ödenen ücretler nedeniyle ticari faaliyet içindedirler. Bu nedenle aileler sözleşmede belirtilen ücret üzerinden müzakere yapabilir. 

ANLAŞMA İSTEYİN: 
Kurum tarafından belirlenen ücretin sonraki yıllarda artmayacağına, ekstra ücret yansıtılmayacağına dair düzenleme talep etmek ve anlaşma yapmak ailenin kanunen hakkıdır. 

DÖVİZLE BORÇLANMAYIN: 
Halihazırda bazı vakıf üniversitelerinde, özel kolejlerde ve okullarda ücretlendirme Dolar ya da Euro üzerinden yapılıyor. Okulların yasal mevzuat gereği TL bazında da ödeme imkanı sunmaları gerekiyor. Öte yandan, döviz kuru üzerinden yapılan sözleşmelerde de, kurun sabit kalması adına anlaşma yapılabilir. 

DEVLET ADIM ADIM İZLEYECEK 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl başlattığı sözleşme uygulamasıyla da kolejlerin parası adım adım izlenecek. Artık kolejler, velilerden eğitim ve öğretim ücretini kurum adına açılan ve Valiliğe bildirilen banka hesap numarasına yatırılmasını isteyecek. Eskiden bazı özel okullar kendilerine ait, özel hükümleri bulunan sözleşmeler yapabiliyordu. Yeni düzenlemeyle kurum ve veli arasında tek tip bir sözleşme imzalanacak. Eğitim yılı başlamadan okuldan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10 dışındaki kısmı, eğitim ve öğretim başladıktan sonra okuldan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10'u ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı geri ödenecek. 

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)