adscode

İmam Hatip’e gidecek, mecbur..

SBS’de başarısız olup açıkta kalan 574 bin öğrenci meslek lisesi ile imam-hatip arasında sıkıştı. 200 bini için tek yol imam-hatip.

İmam Hatip’e gidecek, mecbur..
Özel Eğitim






Düz liselerin tamamen kapatılması ilebaşlayan tartışmalar hız kesmedendevam ediyor. Anadolu lisesinikazanamayan çocukların mecburi olarak meslek, imam hatip ve açık liseye gitmek zorunda kalması siviltoplum örgütleri ve siyasi partilerin tepkisini çekti. Son açıklanan istatistiklere göre, liseye başlayacak 1 milyon 259 bin 546 öğrenciden 688 binifen, Anadolu, Anadolu öğretmen vesosyal bilimler liselerine gidebilecek. Açıkta kalan 574 bin öğrencinin önünde ise özel okul, meslek lisesi, imam hatip lisesi, çok programlı lise ve açık liseseçenekleri kalıyor. Açık lise ya dameslek lisesine giderek üniversitekazanmak zor olduğu, çok programlıliselerin sayısının azlığı ve özelokulların pahalılığı nedeniyleöğrencilere tek seçenek kalıyor: İmam Hatip Lisesi.



615 ÇOK PROGRAMLI LİSE VAR


Eğitim uzmanı Erkan Aydoğanoğlu “Açıkta kalan öğrencilerin 3/2’si meslekliselerine girebilecek. Kapasite var, ancak geri kalanı zorunlu olarak imam hatip lisesine gidecek. Ayrıca Türkiye’de 615 Çok Programlı Lise var. Ankara’da sadece 7 tane var, geri kalanı kırsal kesimde bulunuyor” dedi. İstatistiklere göre yaklaşık 200 bin öğrenci kontenjan olmaması nedeniyle zorunlu olarak imam hatip lisesine gidecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Anadolu lisesine yerleşemeyen ve meslek lisesi ya da imam hatip lisesine gitmek istemeyen öğrenciler için yeni bir çalışma yürüttüğü belirtiliyor. Buna göre bu öğrenciler Anadolu liseleri veya meslek liseleri bünyesinde açılacak olan ‘düz lise programı uygulayan sınıflara’ yerleştirilecek. Ancak okulların açılmasına az bir süre kala durum belirsizliğini koruyor. Aileler de bu liselerde kontenjanlar hakkında bilgi sahibi değiller.


Milli Eğitim Bakanlığı, yerleşemeyen öğrenciler için geçtiğimiz yıl, kontenjan artışına gitti. Bakanlık verilerine göre, en çok kontenjan artışı Anadolu Liseleri ve Anadolu İmam Hatip liselerinde oldu. Geçen yıl fen liselerinin 9. sınıf kontenjanı 12 bin 376 iken, kapasitede sağlanan artışla 2013-2014 eğitim-öğretim yılında 15 bin 780öğrencinin bu okulların 9. sınıflarına yerleşebilmelerine imkan sağlandı.


» Ayrıca Anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanı 226 bin 900’den 314 bin 110’a


» Anadolu öğretmen liselerinin kontenjanı 29 bin 780’den 31 bin 200’e


» Sosyal bilimler liselerinin kontenjanı 2 bin 522’den 2 bin 782’ye


» Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanı 42 bin 144’ten 64 bin 170’e,


» Anadolu türü mesleki teknik eğitim okullarının kontenjanı ise 139 bin 513’ten 184 bin 707’ye çıkarıldı.


STK’LAR ELEŞTİRİYOR


Bakanlık tarafından açıklanan bu rakamlara göre Anadolu liselerini kazanamayan 574 bin öğrenci diğer seçeneklere yönlendirilecek. Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Eğitim-Sen, uygulamanın eşitsizliği arttıracağını savundu. Bugün kamuoyuna açıklanması beklenen raporda, Bakan Nabi Avcı’nın açıklamalarının aksine, Anadolu liselerini kazanamayan öğrencilerin imam hatip ve meslek liselerini zorunlu olarak tercih ettikleri savunuldu. Raporda imzası bulunan Eğirim-Sen Ünsal Yıldız, yeni uygulamadan yoksul ailelerin çocuklarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Yıldız şunları söyledi; “Düz liselerinin Anadolu lisesine dönüştürülmesi ile sınavlara giren öğrencilerin önlerindeki seçenekler azaldı. Şimdiki uygulamada Anadolu lisesini kazanamayan bir öğrencinin karşısına üç seçenek çıkıyor. Bu öğrenciler meslek lisesi, imam hatip lisesi veya açık liseye gidecek. Çocuklarını bu okullara göndermek istemeyen ailelerin önüne özel okul seçeneğini koyuyorlar. Yoksul çocukların aileleri özel okul seçeneğini elediği için mecburen imam hatip ya da meslek liselerini tercih ediyor. Bakanlık meslek liseleri ve Anadolu liselerinin önündeki katsayı engelinin kaldırılması için bu yeniliklerin yapıldığını belirtmişti. Ancak uygulama ile durumun böyle olmadığını görüyoruz. Kat sayılarının kaldırılması ile öğrencilerin üniversiteye girme oranı artmadı. Çünkü eğitim seviyesi için gerekli alt yapı yok. Öğrencilerin elindeki seçenekler kaldırılmış oldu. Bakan Nabi Avcı yaptığı son açıklamada imam hatiplere ilginin arttığını söyledi. Elindeki hangi istatistiğe göre bu açıklamayı yapıyor. Buradaki durum şudur; Devlet öğrencileri imam hatip ve meslek liselerine yönlendirmek için ciddi çalışmalar yapıyor.”


TERCİH OLANAKLARI AZ


Taraf’a konuşan Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu ise açıkta kalan öğrencilerin sayılarının daha yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bakanlığın verileri çok iyimser. Bakanlık açıkta öğrenci kalmayacağını belirtiyor. Evet öğrencilerin bir kısmı meslek liselerine diğeri ise imam hatip liselerine gitmek zorunda kalacak.”




66 aylık minikler kurtuldu


Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yer alan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 15’inci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklik şöyle: “Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçeyle, 69, 70 ve 71 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporuyla okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.”


Taraf


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)