adscode
adscode

İrlanda'da öğrenci olmak

İrlanda'da eğitim imkânları, yaşam koşulları nasıl? Eğitim ücretler ne kadar? Vize almak kolay mı? Mezun olunca iş bulunabiliyor mu?

İrlanda'da öğrenci olmak
Yurtdışı Eğitim
Güncelleme : 16-Dec-22 14:17

İrlanda’daki eğitim olanaklarını anlatmak üzere ülkenin üniversite ve kolej temsilcilerinden oluşan eğitim ekibi, İstanbul’da Yurtdışı eğitim danışmanlığı firmaları yetkilileri ve özel liselerden danışmanlar ile bir araya geldi.

İrlandalı eğitim ekibi, son iki yıl içinde İrlanda’daki eğitim kurumlarına kayıt yaptıran Türk öğrenci sayısındaki artış ve Türk öğrenciler hakkında eğitim kurumlarından olumlu geri bildirimlerin çoğalmasını dikkate alarak, İstanbul’da eğitim dünyası temsilcileri ile yüz yüze ziyaret programı düzenlediler. Türkiye’deki öğrencilerin İrlanda Üniversitelerine araştırmacı yaklaşımları, bilinçli ders seçimleri ve iyi soru sorabilme özellikleri de, yetkililerin ayrıca dikkatini çekti. Görüşmeler sırasında yetkililer, İrlanda'da okumak isteyen öğrencilerin eğitimin kalitesi ve endüstri ile bağlantı düzeyi, eğitim sonrası işe yerleştirme ve kampüsteki yaşam koşulları ile ilgili konulara ilgi gösterdiklerine dikkat çekti.

Vize kolaylığı sağlıyor

Ankara'daki İrlanda Büyükelçiliği, İrlanda Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen Türk öğrenciler için vize kolaylığı da sağlıyor. Türk öğrenciler İrlanda'da 1-2 yıllık bir çalışma sonrası çalışma vizesinden de yararlanabiliyor.

Yurtdışında eğitim almanın bedeli her zaman öğrenciler ve ebeveynler için endişe verici olmakla beraber, İrlanda diğer ülkelere oranla rekabetçi bir fiyatlandırma sunabiliyor. Fiyatlarla ilgili olarak yetkililer şöyle diyor. “Örneğin, lisans programları, fakülteye ve eğitim programına bağlı olarak yılda 10.000 € - 25.000 € arasında değişebiliyor. Yüksek Lisans programları, yıllık bazda 12.000 € - 22.000 € arasında değişiyor. Öğrencilerin göz önünde bulundurması gereken yaşam maliyeti ise yere bağlı olarak yılda 12.000 € - 15.000 € arasında oluyor. İrlanda'da eğitim ve yaşam maliyeti diğer ülkelerle karşılaştırıldığında rekabetçi seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sadece Tıp eğitimi biraz daha pahalıdır.”

Neden İrlanda’da eğitim?

Yurtdışında eğitim almak isteyen gençlerin neden İrlanda’yı seçebileceği konusunda ise yetkililer şu bilgiler veriyor; “ İrlanda Üniversitelerinin ve 3. seviye Kolejlerin % 80'i Devlet tarafından yönetilmektedir ve % 100'ü Devlet tarafından denetlenmektedir. bu nedenle Türk öğrencilere sağlanan eğitimin kalitesinin arkasında durabiliriz. İrlanda Üniversiteleri, derslerini İngiltere ve Avustralya Üniversitelerine karşı rekabetçi bir şekilde fiyatlandırır. Diğer ülkelerden farklı olarak, İrlanda Üniversitelerindeki uluslararası öğrenci sayısını sadece % 10-30 arasında sabit tutmaya özen gösterilir. Bu nedenle öğrenciler İrlandalı öğrencilerle ve dünyanın dört bir yanından gelen diğer öğrencilerle karışma ve küresel vatandaşlar olarak becerilerini geliştirme fırsatına sahip olurlar. İrlanda Üniversiteleri, en yüksek çalışma sonrası istihdam oranına sahiptir. Avrupa'nın Silikon Vadisi olarak adlandırılan İrlanda, bir yenilik ve yaratıcılık merkezidir ve bu nedenle, Google, Facebook, LinkedIn, Pfizer, PayPal, Microsoft, e-Bay ve Accenture gibi dünyanın en büyük markaları dahil olmak üzere binden fazla çok uluslu şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Birçok ABD şirketi MENA & MED bölgelerini İrlanda'dan yönettiğinden, üretim veya hizmet alanında 1200'den fazla uluslararası şirketle, mezunlar için istihdam olanakları sağlanır. Ayrıca, öğrencilerin masraflarına katkı sağlayabilmeleri için yıl boyunca hizmet sektöründe haftada 20 saate kadar çalışabilecekleri fırsatlar mevcuttur.“HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, KYK borçlarında faizlerinin silinmemesine ilişkin açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kredi ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdıklarını” açıkladığını hatırlatan Paylan, sadece anaparanın ödeneceğinin açıklanmasına rağmen bunun uygulanmadığını aktardı. 00 lira indirim yapılmış” dedi. 300 bin gencimiz hala faizlerle karşı karşıya bulunuyor” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)