Bu durum, bir yandan iyi, bir yandan da kötü.
Okullaşma oranları hızla yükseliyor, üniversite mezunu sayımız rekora koşuyor ama gel gör ki iş artık aslanın ağzında değil, adeta midesinde. Oradan onu alıp çıkarmak için mucizeler gerekiyor.
Madalyonun öteki yüzünde ise bambaşka bir tablo var.
Ülkemizin en önemli sorunlarından biri de yeterli donanıma ve yetkinliğe sahip iyi yetişmiş insan gücü olmaması!
Hangi işverenle konuşsanız, aradığı nitelikte eleman bulamadığından yakınıyor.
Haksızlar mı?
Kesinlikle haklılar. Çünkü rotamız yanlış çizildi!
Hedef olarak önümüze sınavlar ve diploma konulunca, herkes onların peşinde koştu ama görüldü ki artık sınav şampiyonluğu da diploma da hiçbir işe yaramıyor!
Eğitimde kazanımlar, işe alımlarda ise liyakat dönemi geldi de geçiyor!
İşverenlerin dikkat çektiği konu da zaten bu. Diploma var, özgüven var ama donanım yok. Hele hele yönetici yapacağınız birini bulmak, iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Türkiye’de, yeni iş yerlerinin kurulmamasının, kurulanların ayakta kalamamasının en önemli nedenlerinden biri de bu diyorlar...
Herkes mağdur
25-30 yaş arası, üniversite mezunu, her üç, dört kişiden biri hem işsiz hem de mağdur.
İş desen işleri, keyif desen keyifleri yok.
Bu durum öğretmenler için de böyle, mühendisler ve diğer meslek mensupları için de. Ama içlerinde birileri var ki hiç kimse onlar kadar eziyet çekmedi, onlar kadar mağdur edilmedi!
Yeni bir Türkiye hayali kurulurken, yeni bir sistem oturtulmaya çalışılırken, 2023 vizyonu için kollar sıvanırken onlar da unutulmamalı! Çünkü Batı’da olan, bizde ise maalesef bugüne kadar bir türlü başaramadığımız sistemi kurmak ve onu tıkır tıkır işletmek için onlara çok ihtiyacımız var.
Bu konuda, hemen herkes, çok daha fazlasını hak ediyor ama en çok da İktisadi İdari Bilimler Fakültesi yani İİBF’liler hak ediyor. Çünkü, hep onlarsız bir sistem kurmaya çalıştık, olmadı!..