adscode
adscode

İstanbul Tıp'ta Doktora Diplomasını Yok Sayan Sistem

'Doktora Diplomamız bir gün içinde yok sayıldı.'

İstanbul Tıp'ta Doktora Diplomasını Yok Sayan Sistem
Üniversite




'Sayın Abbas Güçlü;  köşenizin daimi okuyucularındanım. Eğitimkonularında bu alanda çalışan insanların problemlerine değiniyorsunuz.Bundancesaret alarak İstanbul Üniversitesinin bilimsel ünvana sahip  çalışanları adına size bir mağduriyetimizdenbahsetmek istiyorum.Eğer ilgilenir de köşenizde sorunumuzu  dilegetirirseniz bizleri çok mutlu edersiniz. Bizler İstanbulÜniversitesi  İst Tıp Fakültesindeçalışan  Doktora yapmış biyolog,psikolog, kimya mühendisi, fizikçi ve hemşireleriz. 4 yıllık  fakülte eğitiminden sonra 2 yıllık YüksekLisans , 6 yıllık Doktora eğitimimizi tamamlayarak ‘PhD’ ünvanı  aldık.Bu süreç içinde iki tez hazırladık,defalarca sınava girdik.Hocalardan oluşan jüriler önünde sözlü sınavlarverdik. Bilimsel  çalışmalarımız,araştırma projelerimiz, yurt içi, yurt dışı yayınlarımız var.Yurt içinde veyurt dışında yapılan kongrelere katılıyoruz, bildiriler sunuyoruz.  Aramızdayurt dışında birkaç yıl kalıparaştırmalar, yayınlar yapanlar, yurt dışında ki çalışma gruplarıylaortak çalışmalar yürütenler var.Bazıbölümlerde çalışan arkadaşlarımız öğrenci pratikleri yaptırmakta,seminerler  vermekte, hocalarımızın  işyükünü azaltmaktadırlar. Bundansonraki akademik  kademe Doçentlik  veProfesörlüktür.

Üniversitemizde  Mart 2011 tarihiitibariyle döner sermaye ödemeleri nin ‘ performans ‘ adı altında  ödenmeyebaşlamasıyla  bizlerin de  mağduriyeti başladı. Çünkü;  performansadayalı katkı  payı ödeme  sisteminegeçişimizde daha önce Devlet Hastanelerinde uygulanmakta olansistem  Üniversite  Hastanelerinde de  uygulanmayabaşlayınca bizler mağdur olduk.Çünkü; bu sistemde ‘PhD’  yer almamaktadır.Performans ödemeleri  yapılırken, çalışanlara Kadro-Görev  ünvanıKatsayı Cetvelinde belirtilen katsayı aralığı dikkate alınarak ödemeyapılmaya başlandı.  Bu cetvel  içinde bizler, “radyoloji teknikeri,laboratuar teknikeri, sağlık memuru” gibifakülte mezunu olmayan, “biyolog, psikolog “ gibi düz fakülte mezunuYüksek Lisans ve Doktora yapmamış, akademikünvanı olmayan personel  ile aynıkatsayı  aralığından performansa dayalıkatkı  payı   almaya başladık. Birlikte aynı katsayıdanödeme aldığımız diğer personel  geçmişterahat bir süreç yaşarken, bizler sabahlarakadar ders çalıştık, kariyerimizi tamamlamak için çok sıkıntı çektik.Kendi  üniversitemizde hocalarımızın bizeders vererek, danışman  öğretim  üyeliği yaparak verdikleri, büyük emeklerlealmış olduğumuz  Doktora  Diplomasıbir gün içinde yok sayıldı. Üniversitemiz  kendi vermiş olduğu Doktora  Diplomasını, “PhD”  ünvanını,performans ödemesi  söz  konusu olduğunda yok saydı.”PhD”ünvanının  bir bilimsel kurum olanÜniversitede geçerli sayılmaması, isteğe bağlı bir hobi gibi değerlendirilmesi(ki ister tıp, ister fen bilimleri, ister edebiyat, ister sosyal, ister imamhatip  vb.gibi üniversite mezunu olanherkes isteğe bağlı olarak Doktora, Doçentlik ve Profesörlük kariyeriyapabilir.) ülkemizde bilime değer verilmemesibizlere ziyadesiyle  acı  vermektedir.Bu uygulama  daha düşük gelir elde etmemize neden oldu.Keyfi  olarak  yaratılan maddi mağduriyetimizin  yanı sıra bir de emeklerimizin boşagitmesi  bizi üzmektedir. Çokmutsuzuz.Hepimiz çalışma isteğimizi kaybettik. Artık bilimsel çalışma yapmakistemiyoruz.    

Oysaki  YÖK’ ünPerformans ödemesi ile ilgili  “18 şubat20011 deki  Ek-ödeme Yönetmeliği’  nin  “10.Maddesinin 2 numaralı bendi; Üniversite Yönetim Kurullarına cetvelde bulunmayangörev ünvanları için eşdeğer eklemeler ve puanlamalar yapma yetkisi vermiştir.Bizler şimdiye kadar  birçok kezmağduriyetimizi dile getiren ve bu mağduriyetin giderilmesi  için bizim için ayrı bir grup oluşturularak (dahaönce Tababet tüzüğüne göre Tıpta uzmanlık dalları ıle bu dallarda Doktora (PhD)yapanlara eşdeğer katsayı verilmiş olup )yeni bir katsatı verilmesi talebimiziiçeren dilekçelerimizi çalıştığımız kurumlara ilettik. Ancak cevap dahialamadık. Bizlerin bu mağduriyetiyle ilgilenir, köşenizde yer verirseniz çokmutlu oluruz.Adımın ve çalıştığım kurumun gizli tutulmasını rica ediyorum.     Saygılar

             İstanbulÜniversitesi . İstanbul tıp Fakültesi.   

www.egitimajansi.com                                     


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)