adscode
adscode

İyot yetersizliği halk sağlığını tehdit ediyor

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu: İyot yetersizliği halk sağlığını tehdit ediyor.

İyot yetersizliği halk sağlığını tehdit ediyor
Sağlık

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, iyot yetersizliğinin ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, özellikle hamilelerde iyotlu tuz kullanımının büyük bir önem taşıdığına vurgu yaptı.
Efsina Genel Müdürü Özgür Özdemir, üretici olarak öncelikle tüketicilerin sağlığını önemsediklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın tuz sektörünü, tuz tüketimine karşı gönüllü desteğe davet etmesinin ardından, sektörün önde gelen firmaları da tüketicileri dengeli tuz tüketimi konusunda bilinçlendirmeye başladı.
Bu amaçla; Efsina Genel Müdürü Özgür Özdemir ve Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, TRT’nin tecrübeli muhabiri Dr. Erkan Turan’ın sorularını cevapladı.
Programın konuklarından Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, iyot yetersizliğinin ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, buna bağlı olarak guatrdan zeka geriliğine kadar bir çok hastalığın meydana geldiğini söyledi.

Özellikle hamilelerde iyotlu tuz kullanımının büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Garipağaoğlu, “Niçin bir bebek iyot yetersizliği sebebiyle dünyaya zeka özürlü gelsin? Bunun için tüm dünyada tuzlar iyotlanıyor. Türkiye’de 1994 yılında iyotlanmaya başladı. Toplumunu korumak için iyot çok önemli. İyotu da doğal olarak tuzla alıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, şunları kaydetti: “Tuz vücut için 50 tane besin öğesinden biri. Kanın elektrolit sıvı dengesini ayarlıyor, sinir sistemimizi kontrol ediyor. Aynı zamanda bazı hastalıklara da neden oluyor. Onun için her şeyin olduğu gibi tuzun da bir dengesi var”

Gelir düzeyine bağlı olarak çeşitlilik artıyor
Efsina Genel Müdürü Özgür Özdemir ise üretici olarak öncelikle tüketicilerin sağlığını önemsediklerini söyledi.
Tuzun dengeli tüketilmesini desteklediklerini belirten Özdemir, şunları kaydetti:  “Türkiye’de 13 bin hanede bir araştırma yaptık. Ortalama bir hane 80 günde yaklaşık olarak 1.4 kg tuz tüketiyor. Satın alınan tuz miktarı nüfusa bağlı olarak artmış durumda. Kullanım ihtiyacına bakarak ürün seçmek gerekiyor. Doktorunuzun tavsiyesine göre sodyumu azaltılmış tuz, ya da iyotsuz tuz tercih edilebilir. Tercih tamamen sağlığımızla ve tüketim ihtiyacımızla alakalı olmalıdır.”
Özdemir, tuz alışkanlığını azaltmak için baharatlı tuz ürettiklerini ifade ederek, araştırmalar sonucunda gelir düzeyinin artması ile tuz tüketiminde çeşitliliğe önem verildiğinin de ortaya çıktığını belirtti.
Program linki;
http://tvarsivi.com/player.php?y=20&z=2014-06-09%2008:05:00

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)