adscode
adscode

“Kendi ilinde kütüphanenin yerini bilmeyen çok sayıda öğrenci var”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersay, CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine yanıt verdi.

“Kendi ilinde kütüphanenin yerini bilmeyen çok sayıda öğrenci var”
Eğitim

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Bakanlıklarına bağlı 1222 halk kütüphanesinin bulunduğunu, bu kütüphanelerdeki kitap sayısının ise 22 milyon 598 bin 848 olduğunu açıkladı.

 

Bakan Ersoy, son 10 yılda kütüphanelere 12 milyona yakın kitap alındığını, en  çok kullanıcısı bulunan kütüphanenin ise Kırşehir Aşık Paşa Kütüphanesi olduğunu belirtti. Kütüphanelerdeki kitapların en çok edebiyat ve toplum bilimleri konularındaki kitaplardan oluştuğunu ifade eden Bakan Ersoy, kütüphanelerde en çok Adam Blade’nin “Canavar Peşinde” ve Salih Memecan’ın “Limon ve Zeytin isimli eserinin okunduğunu vurguladı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularına yanıt istedi:

“Ülkemizde yer alan toplam kütüphane sayısı kaçtır? Kütüphanelerde bulunan toplam kitap sayısı kaçtır? Türlere göre dağılımı nedir? Son on yılda kütüphanelere alınan kitap sayısı kaçtır? Son iki yılda kütüphanelere alman kitap sayısı kaçtır? Kütüphanelere giden okur sayısının en çok olduğu 10 kütüphane hangisidir? Görme engelliler için sesli kitap okuma düzenlemesi mevcut olan kütüphane sayısı kaçtır? Kütüphanelerde en çok emaneten alınan kitap sayısı kaçtır? Kütüphanede okunan ilk 20 kitap nedir ve yazarı kimdir?”

1222 HALK KÜTÜPHANEMİZ VAR

 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Ersoy, “Bakanlığımıza bağlı toplam 1.222 adet Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Bakanlığımıza bağlı Halk Kütüphanelerinde bulunan 2020 yılı sonü toplam kitap sayısı 22.598.848'dir. Kitapların konu adları ve yaşa göre dağılımı aşağıda verilmiştir” dedi.

 

SON 10 YILDA 12 MİLYON KİTAP SATIN ALINDI

Bakan Ersoy, “Son on yılda (2011-2020 yılları arasında) 11.995.974 adet/ son iki yılda ise 2.274.100 adet kitap satın alınmıştır” açıklamasında bulundu.

 

KIRŞEHİR, KONYA VE KAYSERİ İLK 3’TE

En çok kullanıcısı bulunan kütüphaneleri de aç ıklayan Bakan Ersoy, 431 bin 919 kullanıcıyla Kırşehir Aşıkpaşa İl Halk Kütüphanesinin ilk sırada yer aldığını, daha sonra sırasıyla Konya İl Halk Kütüphanesi, Kayseri İl 75. Yıl Halk Kütüphanesi, Elazığ İl Halk Kütüphanesi , Sems-i Sivasi İl Halk Kütüpnhansi, Muş İl Halk Kütüphanesi ve Isparta Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesinin geldiğini belirtti.

EN ÇOK EDEBİYAT TÜRÜ KİTAP VAR

1222 kütüphanedeki toplam 22 milyon 559 bin 848 kitaptan konularına göre en çok bulunan kitapların listesini de sıralayan Bakan Ersoy, kütüphanelerde 9 milyon 932 bin kitapla en çok “edebiyat ve retorik” konulu kitapların yer aldığını, daha sonra 4 milyon 452 bin kitapla “toplum bilimleri”, 2 milyon 2 73 bin kitapla da “coğrafya ve tarih” kitaplarının bulunduğunu bildirdi.

 

SALİH MEMECAN’IN LİMON İLE ZEYTEN’İ İKİNCİ SIRADA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, kütüphanelerde en ç ok okunan kitapların listesini de açıkladı. Buna göre 7 milyon 500 bin okumayla Adam Blade’nin “Canavar Peşinde” isimli romanı ilk sırada yer alırken, 7 milyon 400 bin okumayla Salih Memecan’ın “Limon ile Zeytin” isimli eseri ikinci sırada bulundu. Jose Mauro De Vasconcelos’un “Şeker Portakalı” 7 milyon 3 bin okumayla üçüncü, Reşat Nuri Güntekin’in “Ç alıkuşu” isimli eseri de dördüncü sırada yer aldı. 6 milyon adet okumayla Sabahattin Ali’nrin Kürt Mantolu Kadın isimli eseri de beşinci en çok okunan eser oldu.

GÖRME ENGELLİLERE KOLAYLIK

Bakan Ersoy, İl ve İlçe Halk Kütüphanelerinde görme engelli vatandaşlara yönelik alan planlamaları yapıldığını belirterek, “Özellikle yeni bina ve yapılandırılan kütüphane binaları projelerinde görme ve diğer engelli kullanıcılara yönelik hizmet alanları yer almaktadır. Müstakil engelli kütüphane hizmeti yerine halkla bütünleşik, ortak kullanım odaklı sosyal hizmet mekânları yapılmaktadır” dedi.

Bakan Ersoy, Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler -Merkezinde gönüllü okurlar aracılığıyla görme engelli üyelerin talepleri doğrultusunda 11 profesyonel formatta oluşturulmuş kayıt stüdyosunda kitapların seslendirildiğini  de açıkladı.

6 MİLYON MATARYAL ÖDÜNÇ VERİLDİ

Bakan Ersoy Halk Kütüphanelerinde 2020 yılı itibariyle ödünç verilen toplam materyal sayısının da 6 milyon 36 bin olduğunu bildirdi.

GÜRER: “İNTERNET KULLANIMININ ARTMASI KÜTÜPHANELERE OLAN İLGİYİ AZALTTI

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise internet ve akıllı cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle öğrencilerin kütüphanelere olan ilgisinin azaldığı dikkat çekti.

Bu konuda öğrencilerin ve gençlerin kütüphanelere ilgilerini artıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Gürer, “Kendi ilinde ve ilçesinde kütüphaneye hiç gitmemiş hatta kütüphanenin yerini bile bilmeyen çok sayıda öğrenci var. Kütüphanelerin kullanımının artırılmasına yönelik ve Z kuşağı tabir edilen gençlerin kütüphanelere çekilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı” diye konuştu. 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)