adscode
adscode

'Kendini özgür hisseden çocuklar daha rahat öğrenecek'

ESOGÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özabacı: ”Çocuklar kendilerini daha huzurlu ve özgür hissedecekleri için daha rahat öğrenecek”

'Kendini özgür hisseden çocuklar daha rahat öğrenecek'
Özel Eğitim

Eskişehir Osmangazi  Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Özabacı, okullarda ”kıyafet  serbestliği” uygulamasının, eğitimi olumlu etkileyeceğini belirterek, ”Çocuklar  kendilerini daha huzurlu ve özgür hissedecekleri için daha rahat öğrenecekler”  dedi.
 
Prof. Dr. Özabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarda kıyafet  serbestliğinin öğrenciler için bir özgürleşme olduğunu ifade edere, bu  serbestlikle öğrencilerin okullarda kendilerini daha rahat hissedebileceğini  kaydetti.
 
Çocukların kendilerini rahat hissettikleri ortamların öğrenmeye katkısı  olduğunu anlatan Prof. Dr. Özabacı, şöyle konuştu:
 
”Yeni yönetmelikle çocuklar, doğal ortamında nasıl yaşıyorsa, okulda da  öyle yaşıyor olacak. Bu da öğrenmede olumlu etki sağlayacak. Çocuklar kendilerini  daha huzurlu ve özgür hissedecekleri için daha rahat öğrenecek. Birbirine benzer  kıyafetler giymenin öğrencileri olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Öğrencinin  okula ’kendi gibi gelmesi’ ve ’kendi gibi olması’ çok daha doğru olur. Öğretmen  ve idarecilerin de bu konuda biraz daha esnek davranmaları önemli. Belirli  temizlik kuralarına dikkat ederek herkesin özgür şekilde giyinmiş olması bizi de  şekilcilikten kurtarmış olacaktır.”
         
-”Çocuklar birbirlerini biliyor”-
Prof. Dr. Özabacı, tek tip kıyafetle ”eğitimcilerin istediği gibi  davran, istediği gibi ol, istediği gibi giyin” mesajının vurgulandığını  bildirdi.
 
Okullarda kıyafet serbestliğiyle yasaklama kültüründen kurtulunacağına  dikkati çeken Prof. Dr. Özabacı, şöyle devam etti: ”Öğretmen ya da okul idarecileri, öğrencinin ne giydiğini düşünmek  yerine öğrencinin, iyi olup olmadığı, sorumluluklarını yerine getirip getirmediği  veya mutlu olup olmadığı gibi bilinçsel ya da duygusal düzeyde ilişki kurmaya  başlayacak. Bu süreçten çocukların çok etkileneceği düşünülüp tartışılıyor. Ancak  çocukların üzülen taraf olacağını düşünmüyorum. Onlar için bu bir sorun değil.  Çünkü çocuklar birbirlerini biliyorlar. Çocuklar, kullandıkları kalemden  ayakkabıya, çantadan cep telefonuna kadar görüyor. Bunların markaları, modelleri  maddi durumlarından haberdar olmalarını sağlıyor. Çocukların böyle bir takıntısı  ve bakış açısı yok. Çevredeki büyüklerin geri bildirimleri neticesinde  takıntılara sahip olabiliyorlar.”
 
Okuldaki rehberliklerin, aileler ile okuldaki öğretmenlere kıyafet  serbestliği konusunda bilgilendirme seminerleri düzenlenmesi gerektiğine işaret  eden Prof. Dr. Özabacı, ”Aileleri, ekonomik açıdan endişelendirecek bir durum  yok. Okul kıyafetlerine harcanan paralarla çocuklarına çarşıdan ya da pazardan  bir tişört, bir pantolon alabilirler. Bu da üniformaya harcanan paradan daha  ekonomik olacaktır” diye konuştu.AA



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)