adscode
adscode

KYK yurtlarında deprem tatbikatı

81 ildeki öğrenci yurtlarında, afet ve acil durumlarda yapılması gerekenlere yönelik "Deprem Anı Çök-Kapan-Tutun ve Tahliye Tatbikatı" düzenlendi.

KYK yurtlarında deprem tatbikatı
Üniversite

Ülke genelindeki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı öğrenci yurtlarında gerçekleştirilen tatbikat öncesi Cebeci Site Kız Öğrenci Yurdu'nda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Programa Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Ankara Valisi Vasip Şahin ile bakan yardımcıları ve bakanlık yetkilileri katıldı.

Programda Adana, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri ve Van'da bulunan öğrenci yurtlarıyla video konferans bağlantısı kuruldu. Buralardaki valiler, illerinde tatbikata katılacak öğrenci sayılarına ilişkin bilgi verdi.

Daha sonra saat 21.00 itibarıyla başlatılan tatbikat kapsamında Soylu ve Kasapoğlu öğrencilerle beraber önce "çök-kapan-tutun" hareketi yaptı. Binadakilerin tahliyesinin ardından belirlenen alanlarda toplanıldı.

"Hazır olan bir Türkiye fotoğrafı çiziyoruz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tatbikatın tamamlanmasının ardından yaptığı konuşmada, Van'da 2011'de meydana gelen depremlerde 649 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, son 10 yılda dünya genelindeki afetlerde 4 kat artış olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan deprem, sel ve yangınlara işaret eden Soylu, afetlerin her an meydana gelebildiğini, bu yüzden hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Soylu, afet öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılabilecekler konusunda tüm kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların bilgilendirilmesi için birçok planın hayata geçirildiğini söyleyerek, Türkiye'nin dünyada bu konuda en önde gelen ülkelerden olduğunu kaydetti.

Bakan Soylu, "Sadece kendimiz için değil, etrafımızdaki coğrafya için de hazır olan, gerek kamu kuruluşları gerek sivil toplum örgütleriyle beraber hazır olan bir Türkiye fotoğrafı çiziyoruz." dedi.

Geçen senenin "Afet Eğitim Yılı" olarak belirlendiğini ve bu kapsamda 56 milyon kişiye ulaşıldığını hatırlatan Soylu, "Bu yıl 'Afet Tatbikat Yılı'. Geçen ayın sonu itibarıyla 66 bin 202 tatbikat yaptık. Şu ana kadar 94 bin tatbikat yaptık." dedi.

Soylu, bunların arasında Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen tatbikatların da olduğunu söyleyerek, "baraj patlaması", "aynı anda 4-5 farklı noktada yangın çıkması" gibi senaryolar üzerinden tatbikatlar yapıldığını belirtti.

Afet anında yapılması gerekenlerin çocukluktan itibaren öğrenildiği bir anlayışın benimsenmesinin önemine işaret eden Soylu, "Japonya gibi ülkeler her yıl, afet yaşadıkları en kritik günlerinde ülke tatbikatı yaparlar. Biz de ayın 12'sinde, yani Düzce depreminin yıl dönümünde saat 18.57'de bir deprem tatbikatı, ülke tatbikatı gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Soylu, 81 ilde 2 bin 97 öğrenci yurdundaki yaklaşık 850 bin kişiyle gerçekleştirilen tatbikata imkan sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Gelecek nesillere bırakabileceğimiz, gelişmiş ve modern bir ülkenin en önemli miraslarından birisi de afetler karşısında nasıl davranacağımız, nasıl el birliğiyle hareket edeceğimizdir." ifadesini kullandı.

"Deprem anının yönetimi çok kritik"

Bakan Kasapoğlu da bugün önemli ve detaylı bir çalışmanın gerçekleştirildiğini söyledi.

Yurtlardaki 850 binden fazla öğrenci ve personelle ciddi bir eğitim sürecinin ardından tatbikatın yapıldığını ifade eden Kasapoğlu, bu çalışmalar dolayısıyla İçişleri Bakanı Soylu'ya teşekkür etti.

Kasapoğlu, deprem anının yönetiminin çok kritik olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu tatbikatlardaki temel amacımız bu bilincin var olması, bu süreçlerin yönetimine yönelik bir hazırlığın ve tecrübenin söz konusu olması. Özellikle 2022 tatbikatlar yılı olarak ilan edildiği için en kapsamlı tatbikatı da Türkiye'nin yurtlarında gerçekleştirmek bugün mümkün oldu. Özellikle seferberlik anında yurtlarımızdaki öğrencilerimizin ikaz alarmıyla birlikte bir hazırlık süreçleri ve bu süreçlerin sonrasında yapılması gerekenlerin her biri çok ince bir şekilde eğitimle gerçekleşti. Özellikle gençlerimizin ve yurtlarımızdaki çalışma arkadaşlarımızın bu konudaki bilinci ve bu süreçlere hazırlığı, hakikaten o anı yönetme açısından kritik bir öneme haiz."

İstanbul

Deprem Anı "Çök-Kapan-Tutun" ve Tahliye Tatbikatı'nın İstanbul ayağı yapıldı.

2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında İçişleri Bakanlığı AFAD ile Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen tatbikat, Davutpaşa'daki Fatih Sultan Mehmet Erkek Öğrenci Yurdu'nda gerçekleştirildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ankara'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'nun yönettiği tatbikata telekonferansla bağlandı.

Canlı yayın sonrası yurt kampüsünde alarm zilleri çalarken, Vali Yerlikaya ve beraberindeki protokol üyeleri bulundukları yerde ''Çök-Kapan-Tutun'' uygulamasını yaptı.

Tahliye alarmı sonrası Vali Yerlikaya ve yurt binalarında kalan öğrenciler deprem toplanma alanında toplandı.

Burada öğrencilere seslenen Vali Yerlikaya, 6 bloktaki öğrencilerle tatbikatı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.

KYK yurtlarında 40 binin üzerinde öğrencinin misafir edildiğini ifade eden Yerlikaya, "Allah, başta İstanbul olmak üzere güzel ülkemizi bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm afetlerden korusun. Tedbir, tedbir, tedbir, ondan sonra tevekkül etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

İcra edilen deprem tatbikatının çok önemli olduğunu vurgulayan Yerlikaya, alarmın duyulur duyulmaz bireysel güvenliği sağlamak için hemen çökülmesi gerektiğini belirtti.

Bunun, düşünmeden refleks olarak yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Vali Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Tüm eğitimlerde verilmek istenen bu. Çök, kapan ve tutun. 30-40 saniye sonra da bir uyarıyla hep birlikte güvenli bir şekilde binamızı tahliye ediyoruz ve toplanma alanlarına geliyoruz. İstanbul’da 5 bin 700'ün üzerinde toplanma alanı var. Daha önceki haftalarda yapılacaklarla, size verilen afet farkındalık eğitimleriyle sağlanmak istenen güvenli bir şekilde deprem anını yaşamak ve binaları tahliye etmek. Bugün İçişleri ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın koordinasyonunda 81 ilde Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarımızda siz kıymetli kardeşlerimizin her biriyle saat 21.00 itibariyle daha önceki eğitimlerin neticesinde bu tatbikatı gerçekleştirmiş olduk."

Vali Yerlikaya'dan gençlere maç teklifi

Vali Yerlikaya, konuşmasının sonunda yurt bahçesinde halı saha bulunduğunu hatırlatarak, gençlere maç teklifinde bulundu.

Yerlikaya, "Önümüzdeki hafta biz 50 yaş ve üstü bir grup meydan okuyoruz size. 2-0 da avantaj veriyoruz size, maç yapacağız." dedi.​​​​​​​

Yurt kampüsündeki tatbikata, Vali Yardımcıları Yaşar Aksanyar ve Niyazi Erten, AFAD İstanbul İl Müdürü Ercan Akar ve Gençlik Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ile diğer yetkililer katıldı.

İzmir

Tatbikat, Ege Üniversitesi Zübeyde Hanım Öğrenci Kız Yurdu'nda yapıldı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ankara'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'nun yönettiği tatbikata telekonferansla katıldı.

Köşger, İzmir'deki 19 yurtta 28 bin personel ve öğrenciye temel afet eğitimi verildiğini aktardı.

Canlı yayının ardından yurt kampüsünde sirenler çaldı, protokol üyeleri bulundukları yerde "Çök Kapan Tutun" uygulaması yaptı.

Tahliye alarmı sonrası Vali Köşger ve yurt binasındaki yaklaşık 2 bin öğrenci deprem alanında toplandı.

Vali Köşger, toplanma alanında öğrencilere seslenerek, tatbikatların gerçek olaylara hazırlanmak için gerçekleştirildiğini ifade ederek, "İzmir'deki öğrenci yurtlarında kalan sevgili öğrencilerimiz bize emanet. Depreme hazır olmamız lazım." dedi.

Tatbikata, İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Gençlik ve Spor Müdürü İl Murat Eskici ile AFAD İl Müdürü Kartal Muhci, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da katıldı.

Muğla

Turgutreis Kız ve Erkek Öğrenci Yurtlarında AFAD araçlarından çalan sirenlerin ardından yurtta kalan öğrenciler bulundukları yerlerde "çök, kapan ve tutun" yöntemini uyguladı, ardından yurdun bahçesindeki toplanma alanında bir araya geldi.


Senaryo gereği yaralanan 4 öğrenci, UMKE ekiplerince ilk müdahaleleri yapılarak güvenli alana taşındıktan sonra 112 Acil Sağlık ekiplerine teslim edildi.

AFAD ve itfaiye ekipleri, binada mahsur kalan öğrencileri halat ve merdiven kullanarak tahliye etti.

Tatbikata, Vali Yardımcısı İsmail Soykan, AFAD İl Müdürü İsmail Özkan, Muğla İl Gençlik ve Spor Müdürü Kazım Açıkbaş, Kızılay, AFAD personeli ve öğrenciler katıldı.

İç Anadolu

Nevşehir, Kırıkkale, Niğde, Sivas ve Yozgat'ta Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı öğrenci yurtlarında "deprem anı ve tahliye tatbikatı" gerçekleştirildi.

Nevşehir KYK Kız Öğrenci Yurdu'ndaki tatbikata yaklaşık yaklaşık 900 öğrenci ile görevliler katıldı.

Kırıkkale Hatice Hanım Kız Öğrenci Yurdunda gerçekleştirilen tatbikatta, Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu, AFAD İl Müdürü Mahmut Coşkun ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş de hazır bulundu.

Kırıkkale'deki tatbikata, 7 yurttaki 8 bin 518 öğrenci katıldı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi merkez kampüsteki Ömer Halisdemir Yurdunda düzenlenen tatbikata Vali Mustafa Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, İl Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Nihat Özkök, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, AFAD İl Müdürü Selami Kılıçel, Gençlik ve Spor İl Müdürü İlker Ötgünlü, Türk Kızılayı Niğde Şube Başkanı Kemal Gençoğlu ve öğrenciler katıldı.

Senaryo gereği oda, kantin ve koridorlarda depreme yakalanan öğrenciler, siren çalmasıyla önce "çök-kapan-tutun" hareketini yaptı, ikinci sirenle de binadan tahliye edildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Binali Yıldırım Kampüsü Yıldız Kız Öğrenci Yurdunda gerçekleştirilen tatbikatta, Vali Yılmaz Şimşek'in öğrencilerle kütüphanede bulunduğu sırada senaryo gereği deprem meydana geldi.

Yozgat'ta Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 18 öğrenci yurdunda düzenlenen deprem tatbikatında siren sesiyle "çök-kapan- tutun" yöntemi uygulandı, binalar tahliye edildi.

Vali Polat, tatbikat sonrası yurt yemekhanesinde öğrencilerle sohbet etti.

AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)