adscode

Liselileri delirttiler!

Çankaya Mahallesi Soğuksu Caddesi’ndeki Eğitim-Sen binası önünde bir araya gelen yaklaşık 50 öğrenci, “YGS’nin şifresi= Eğitim sisteminin adaletsizliği” yazılı pankart açtı.

Liselileri delirttiler!
Özel Eğitim

 3 öğrencinin temsili olarak deli gömleği giydiği grup, “Sınavlara inat, yaşasın hayat”, sloganları atarak Atatürk Caddesi’ne kadar yürüdü.

 

 

'Tatmin edici açıklama bekliyoruz'

 

Rize: Çeşitli okul ve dershanelerde eğitim gören yaklaşık 50 öğrenci Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Polisin güvenlik önlemi aldığı alanda öğrenciler, 'Şifreyi kırdım üniversiteli oldum', 'Şifre geldi, mertlik bozuldu','ÖSYM geleceğimizi şifrelemekten vazgeç' yazılı pankartları açtı. Öğrenciler adına konuşan Hayrullah Öz, üniversite öğrenci adayları olarak şifre polemiklerine son verilmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu şifre iddialarına tatmin edici açıklama istiyoruz. ÖSYM'nin böyle bir açık vermesini şiddetle kınıyoruz. Bu yıl onca güvenlik önlemi alındığı halde böyle bir açık veriliyorsa güvenlik önlemleri bu seviyede alınmadığı önceki yıllarda sınava girenler ve bugün belli statülere gelenler haksız bir şekilde mi geldiler? Buradan şunu da soruyoruz. 26 Mart tarihinde arama motorunda en fazla aranan kelime Mod medyan şifresidir. Mod Medyan şifresini arayan o gençler o şifre ile ne yaptı?"

 

'Tesadüf olduğuna inanmamızı beklemeyin'

 

Zonguldak: Madenci Anıtı'nda toplanan bir grup öğrenci, ellerinde pankartlarla bir süre slogan attı. Liseli öğrenciler adına basın açıklaması yapan Baran Hamzaçebi, şöyle konuştu: "Buradan ÖSYM Başkanı ve Cumhurbaşkanı'na  sesleniyoruz... Bizler bunca yıl sınava hazırlanırken, hayattan kendimizi dışlayıp 'sınavı nasıl kazanırız' diye düşünürken, okullarda aldığımız eğitim yetersiz olduğu için ailemizin 3 kuruş parasıyla dershanelere gitme zorunluluğu karşımıza çıkmışken ve geleceğimizi 3 saate sığdırmayı marifet olarak anlatırken, bizlerin bu sorunun sadece tesadüf olduğuna inanmamızı ve hiçbir şey olmamışcasına istediğiniz gibi devam etmemizi bekleyemezsiniz. Çünkü biz, özel dersler alarak yurt dışında burslu okumuyoruz. Bizler ÖSYM'nin kapatılmasını, geleceğimizi 3 saatlik sınav sistemlerine göre değil, yetenek ve becerilerimize göre değerlendirilmesini istiyoruz."

 

 'Laflarla kandırılacak yaşı geçtik'

 

 İskenderun: Atatürk Bulvarı Barış Manço Parkı önünde toplanan yaklaşık 100 öğrenci, çeşitli dövizler açıp, 'ÖSYM öğrenciye hesap verecek', 'Emek hırsızı ÖSYM' sloganları attı. Öğrenciler adına açıklama yapan Ezgi Rezzan Özdemir, haksızlığa karşı çıktıkları için toplandıklarını söyledi. Özdemir, "Her şeyin farkında olduğumuz için buradayız. Artık laflarla kandırılacak yaşı geçtik. Bizi yönetenler bunun farkına varmalı. Konuşulanlar, yapılan açıklamalar bizi tatmin etmedi. Sizi de etmemeli. Laflarla kandırılmak değil, bizi yönetenlere karşı güven kaybetmek, geleceğe umutsuz bakmak, gelecek kaygısı yaşamak istemiyoruz. Haklarımıza sahip çıkmak, korumak zorundasınız" dedi.

Emeklerinin çalındığını ileri süren öğrenciler, ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ali Demir'i istifaya davet etti. Kısa süreli oturma eylemi yapan öğrenciler, olaysız dağıldı.

 

 'Öfkeliyiz, isyandayız'

 

Mersin: Çankaya Mahallesi Soğuksu Caddesi'ndeki Eğitim-Sen binası önünde bir araya gelen yaklaşık 50 öğrenci, 'YGS'nin şifresi= Eğitim sisteminin adaletsizliği' yazılı pankart açtı. 3 öğrencinin temsili olarak deli gömleği giydiği grup, 'Sınavlara inat, yaşasın hayat' sloganları atarak Atatürk Caddesi'ne kadar yürüdü. Burada öğrenciler adına açıklama yapan Hazal Öksüz, "KPSS'de de kopya iddiaları vardı. Bu iddialara bir açıklık getirilmemiş ve aksine bu olayların üzeri kapatılmış, ortaya çözüm olarak konulan şeylerse bizce yetersiz kalmıştır. Yapılan haksızlık ise şifrenin sahiplerine kar kalmıştı. Fakat üniversiteyi kazanmak için yıllarını veren biz gençler, YGS'de de yapılan bu haksızlığa göz yummayacağız. Şifrenin sahiplerinin bu sınavda da galip çıkmasına izin vermeyeceğiz. Öfkeliyiz, isyandayız" dedi.

 

'Meclis'te şifre protestosuna gözaltı'

 

Ankara: YGS sınavında şifre iddialarının gündeme gelmesi üzerine bugün TBMM Dikmen kapısı önünde 3 Liseli Dayanışma üyesi öğrenci eylem yaptı. Öğrenciler polis tarafından yaka paça gözaltına alındı. Liseliler üzerinde 'Soruyu bilene şifreyi GÜLEN'e sor', 'Şifreli sınav istemiyoruz', 'Geleceğimiz için UMUT Sensin' yazılı dövizler açtı. Liseli Dayanışma üyesi gençler, 'Yaşasın Liseli Dayanışma' sloganları attı. YGS sınavında gündeme gelen şifre iddialarını protesto eden liseliler, polis tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü. Daha sonra da gözaltına alınan üniversiteli gençlere destek için  Yüksel Caddesi'nde Liseli ve Üniversiteli Dayanışma Grubu bir eylem gerçekleştirdi. Eylemciler, 'Gözaltılar serbest bırakılsın, şifreli sınav istemiyoruz, yaşasın öğrenci dayanışması' sloganları eşliğinde bir basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan üniversite öğrencisi Bülent Bulduk, sürekli hükümet ve ÖSYM tarafından yapılan açıklamalarda sınavla ilgili bir iptalin söz konusu olmadığı ve öğrencilerin kendilerine güvenmeleri gerektiğini istendiğini ifade ederek, "Şunu çok iyi biliyoruz ki bugüne kadar bu sınavlar ile ilgili ortaya çıkan spekülasyonlardan dolayı hiç de kendilerine güven duymamızı gerektiren bir tutum sergilememişlerdir. Hükümet yetkilileri günlerdir şifre skandalına karşı somut bir çözüm önerisi sunmamakla birlikte, demokratik tepkisini ortaya koymak isteyen gençleri de yaka paça göz altına almaktadır" dedi.

 

'ÖSYM güven vermiyor'

 

 Hakkari: Yüksekova İlçesi'nde Cengiz Topel Caddesi'nde toplanan lise ve çeşitli dersanelerde üniversite sınavlarına hazırlanan yaklaşık bin öğrenci, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyüş yaptı. Öğrenciler, yürüş boyunca 'Eğitim hakkımız, söke söke alırız', 'Bu ne yaman çelişki', 'Şifrenin fendi kalemi yendi' yazılı dövizler taşıyıp, sloganlar attı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Sıddık Özkan, pazar günü Türkiye'nin her yerinde konu ile ilgili basın açıklaması yapılacağını belirterek, açıklamalara herkesin katılmasını istedi. Özkan, "Eğer şifre verilecekse hepimize verilsin, Eğer kopya verilecekse hepimize verilsin, YGS'deki kopya skandalı bizleri mağdur etmiştir. ÖSYM güven vermiyor. ÖSYM'nin sicili bozuktur. Bu skandalların hesabı sorulmalıdır. Sorumlular istifa etmeli, soruşturma başlatılmalıdır" dedi.

 

Dershane önünde eylem

 

 İstanbul: İstiklala Caddesi'nde toplanan yaklaşık 200 kişilik bir grup, 'cemaate' yakın olduğunu ileri sürdükleri özel bir dershanenin Beyoğlu Şubesi önünde protesto gösterisi yaptı. Polisin güvenlik önlemi aldığı dershanenin önünde basın açıklamasını Şebnem Topal şunları söyledi: "Cemaatin maskesi bininci kez düştü. Okulumuzda, mahallemizde bu karanlık örgütü, masum, dindar insanların bir araya gelip ibadet ettikleri bir gönüller hareketi olarak pazarlayanlar, artık susmalıdır. Cemaatler karanlık emelleri için soru da çalar, yalan da söyler, hırsızlık da yapar. Cemaatciliğe, cemaat propagandası yapılmasına izin vermeyeceğiz." Dershane önünde 15 dakika oturma eylemi yapan liseliler, olaysız dağıldı. Çalışanlar, kapısındaki dershane adının yazılı olduğu iki tabeladan birini Türk bayrağı, diğerini de kağıtla kapattı.

 

 

'Liseliler üzerinde oynanan oyun ortaya çıktı'

 

Kastamonu: Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Liseliler ile Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Kastamonu Temsilciliği'nden yaklaşık 50 kişi Nasrullah Meydanı'nda toplandı. Basın açıklamasını okuyan TGB Liseliler Başkanı Mustafa Kaya Anadolu Lisesi 11'nci sınıf öğrencisi Çağdaş Aydın, "Son yapılan YGS'de ortaya çıkan şifreleme sistemi, liseli arkadaşlarımız üzerinde oynanan büyük oyunu ortaya çıkarmıştır" dedi. İstanbul'da kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınava girmesine değinen Aydın, "Şıkların bir yana gelmesi olasılığını matematik bilenler hesaplayabilir: Olasılık 25 milyonda birdir" diyerek, "Liselilerin kaderiyle oynayanlar daha önce polislik sınavında KPSS'de olduğu gibi organize bir şekilde kopya çekenlerdir" dedi. Eğitim-İş Sendikası Kastamonu Temsilcisi Ahmet Tevfik Bal ise, "ÖSYM Başkanı ve sorumlu diğer yetkililerin doğrudan böylesine bir oluşum içerisinde olmasalar dahi gerekli tedbirleri almamaları nedeniyle görevlerinin gereklerini yerine getirmedikleri ortadadır. Eğitim-İş olarak, ÖSYM Başkanı başta olmak üzere bu eğitim ve bilim hırsızlığının sorumlularını istifaya çağırıyor, görevini kötüye kullanan tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

 

'Olasılık 25 milyonda bir'

 

 Manisa: Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi olduklarını ileri süren 200 kişilik bir grup, Doğu Caddesi'nde toplanarak Manolya Meydanı'na yürüdü. Liseli gençlerin eylemine Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Ömer Arslan da destek verdi. TGB'li gençler adına lise öğrencisi Onur Özcan, basın açıklamasını okudu. YGS'de yaşanan şifreleme skandalı ile liseli öğrencilerin üzerinde oynanan oyunların ortaya çıktığını belirten Özcan, "Basına dağıtılan kitapçıkta açıkça görüldüğü gibi sorular belirli bir eleme sistemine tabi tutulduğunda rahatlıkla çözülebilmekte. ÖSYM Başkanı Ali Demir'in yaptığı açıklamalar konuyu aydınlatmamıştır. Aksine oynanan oyunu daha da açığa çıkarmıştır. İstanbul'daki okullarda kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda sınava girmesine tesadüf diyen ÖSYM Başkanı, bu skandala da tesadüf demiştir. Şıkların bu şekilde yan yana gelmesi olasılığını matematik bilenler hesaplayabilir. Olasılık 25 milyonda bir" dedi.

 

22 kişi gözaltına alındı

 Antalya: Antalya Halk Evleri üyesi yaklaşık 40 kişi, YGS'de şifreleme iddialarını protesto için 6 Nisan'da yaptıkları eylemin ardından 7 Nisan'da tekrar sokaktaydı. Eylemciler Meltem Mahallesi'nde toplanarak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürümek istedi. Ancak polis grubun yürümesine izin vermeyerek müdahale etti. Çevik Kuvvet ekipleri grubun önünü çevirip biber gazı sıkarak dağıttı. Göstericilerden bir kısmı kaçarken, polis yakaladığı 22 kişiyi gözaltına alarak, Uncalı semtinde bulunan Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürdü. Göstericilere müdahale eden ekipten 14 polis memuru da göstericilerin kendilerini dövdüğü iddiasıyla sağlık raporu alarak şikayetçi oldu.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)