adscode
adscode

MEB'in o projelerine pandemi engeli

Pandemi engel olmasaydı, MEB, Ortaöğretim Tasarımı, Okul Profili Değerlendirme gibi altyapısı hazır birçok projeyi hayata geçirecekti.

MEB'in o projelerine pandemi engeli
MEB

Mart 2020’de çıkan Kovid-19 salgınıyla birlikte, eğitimde hayata geçirilmesi planlanan pek çok proje beklemeye alındı. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1,5 yıllık eğitim döneminde, çalışmalarını, okulları yüz yüze eğitime hazırlamaya ya da uzaktan eğitimi gerçekleştirmeye yönelik sürdürdü. Geçtiğimiz hafta sonu bir araya geldiğimizde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, “Pandemiye, ekonomik sıkıntıların olduğu bir döneme denk gelmeseydiniz ‘Şunları yapardım’ dediğiniz projeleriniz var mı?” diye sorduk. Şunları söyledi:


Bütçe belirleyen yazılım

Ortaöğretim Tasarımı, öncelikli işlerimiz arasında. Okulların müfredatının pilot çalışmalarının ilk yıl yapılması gerekiyordu. Mesela Türkçe kitaplarını, 4 dil becerisine uyumlu hâle getiriyoruz. Çocuğun konuşma, dinleme, okuma, yazma becerilerinin ayrı ayrı ölçülüp ayrı ayrı eğitim verilmesi gerekiyor. Dil eksik olunca matematik de eksik oluyor. Tasarım Beceri Atölyeleri hayalimiz çünkü çocuklar, sadece kâğıt kalemle eğitim görmez. Yaparak öğrenir. Eğitim sistemini, bilmekten yapabilmeye doğru dönüştürmeyi amaçlayan bir şey bu. Mesela okullara verilecek bütçenin öğrenci başına oluşturulduğu bir matris yazılımı geliştirdik. uygulamaya geçiremedik.

Okul Profili Değerlendirme (OPD), benim çok önemsediğim bir şey. OPD yüzlerce parametreden bir okulun adeta MR’ını çeken bir sistem. Yapay zekâ, senin okulundaki şu öğrencinin, şu öğretmenin, şuna ihtiyacı var diye otomatik öneri paketi getiriyor. Bunun pilotunu yaptık ama salgın koşullarında okullar kapalı olduğu için Türkiye’ye genelleyemedik.

867 hasarlı okul yıkıldı

Bakan Selçuk’a yine pandeminin gölgesinde kalan bir konu olan, depremde hasar gören okullarla ilgili son durumu da sorduk; şu bilgileri verdi: Deprem konusunda 2020’nin başından beri biraz hızlandık. Türkiye genelinde 867 okula acil yıkım kararı verildi ve bu okullar yıkıldı. Bunlardan 138’inin yapımı tamamlandı. Geri kalanların da 4’te 3’ü 2021’in sonunda bitiyor. Güçlendirme kapsamında 1377 okul var. 404’ü tamamlandı. Geri kalanlar sürüyor. İzmir’de deprem öncesinde aldığımız tedbirler sayesinde tespit ettiğimiz okullar boşaltılıp yıkılmıştı bu sayede depremi sıkıntısız bir şekilde atlattık.

AYSEL BOZAN YILMAZ/ MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)