adscode
adscode

Meyveleri Nasıl Tüketmeli? Meyve Tüketirken Yaptığımız Yanlışlar

Meyve ideal ve beyin gelişimi için oldukça önemli bir besin maddesidir.Doğru zamanda, en doğru biçimde tüketmeliyiz ki bizim için faydalı hale getirelim. Vitamin deposu olarak bildiğimiz meyvenin faydalarını…

Meyveleri Nasıl Tüketmeli? Meyve Tüketirken Yaptığımız Yanlışlar
Haberler

Meyve ideal bir besin madesidir.

Esas olarak früktoz(meyve şekeri)dan oluşurlar (ki kolaylıkla  glikoza-üzüm şekerine dönüşür), geri kalanın çok büyük bir kısmı ise (%90-95) su’ dan ibarettir.

Bu vücudumuzu hem besler hem de temizler anlamına gelir.

Meyvelerle ilgili tek problem, insanların çoğunluğunun, besleyici elemanlarını etkili olarak sindirebilmek için, nasıl tüketilmeleri gerektiğini bilmemesidir.

Meyveleri daima mide boş iken tüketmek gerekir!

Niçin?

Çünkü, normal olarak meyveler midede değil, incebağırsakta sindirilir. Çabucak mideden geçerler ve şekerlerini serbest bırakacakları bağırsaklara geçerler. Ama eğer midede et yer alması veya nişasta varsa, meyveler tuzağa düşerler ve hemen mayalanmaya başlarlar.

Eğer akşam yemeğinden sonra meyve yerseniz, gecenin geri kalan kısmını, midenizde bir ağırlık ve ağzınızda bir tatsızlık ile geçirirsiniz. Çünkü meyveyi uygun şekilde yemediniz.

Bir başka uyarı daha!

Teneke kutular veya diğer kaplarda satılan meyve sularını sakın içmeyiniz.

Çünkü üretim zamanının büyük bölümünde meyve özü, sıcak olarak işleme tabi tutulur ve orijinal yapısı aside dönüşür, ayrıca koruyucu maddeler de ilave edilir.

Bunun için yapabileceğiniz en güzel şey bir meyve sıkacağı almak. Meyve sıkacağından elde edeceğiniz meyve suyunu, sanki taze meyve imiş gibi aç karnına içebilirsiniz.

Meyve suyu o kadar çabuk sindirilir ki, 15-20 dakika kadar sonra bir şeyler yiyebilirsiniz.

Massachusetts de ki  Farmington kardiyoloji kliniğinin şefi Dr. William Castillo, meyvelerin bizi kalp hastalıklarına karşı korumak  için yiyebileceğimiz en güzel besin maddeleri olduklarını söylemektedir.

Meyvelerin kanın koyulaşmasını ve damarların tıkanmasını önleyen biyoflavonoit ( P vitamini) ihtiva ettiğini belirtmektedir.

Aynı zamanda, hemen hemen daima iç kanamalara ve kalp krizlerine sebep olan kılcal damarları da güçlendirirler.

 

Güne nasıl başlamalısınız?

Sabah kalkar kalkmaz sindirim sisteminizi, bütün gün sindirmek zorunda olduğu çok miktarda besin maddeleri( örneğin kahve, ekmek ve tereyağı) ile doldurmanın iyi fikir olduğunu düşünür müsünüz?

Elbette ki hayır!

Sizin sadece, vücudunuzun kolayca özümseyebileceği ve onun temizlenmesine de yardımcı olan küçük miktarda, sindirimi kolay meyveye ihtiyacınız vardır.

 

Uyandığınızda, gün boyu, veya uygun olan bir zamanda taze meyveler yiyiniz ve taze sıkılmış meyve suları içiniz.

Bunu en azından öğleye kadar yapmaya devam ediniz.

Bir süre geçtikten sonra vücudunuzda sadece meyveler olacak, onun temizliğini daha etkili yapacaklardır.

Güne başlarken vücudunuzu, besin maddeleriyle doldurmak alışkanlığından vazgeçtiğinizde, inanılmayacak şekilde enerjinizin ve canlılığınızın arttığını görünce hayret edeceksiniz. Bunu on gün deneyiniz ve kendiniz görünüz.

 

Çinliler ve Japonlar yemekle birlikte sıcak çay (özellikle de yeşil çay) içerler.

Asla soğuk su ve soğuk içecekler içmezler, bu alışkanlığı edinmek zorundayız.

Yemek esnasında veya yemekten sonra içilen soğuk içecekler, yağlı besin bileşiklerini dondurur, bu da sindirimi yavaşlatır.

Mide asidi ile birlikte hareket ederler ve ince bağırsağı hareket geçirmek ve orada uzun süre kalacak olan yağları katılaştırarak, ince bağırsakta katı yiyeceklerden daha önce emilirler. Yemekten sonra sıcak bir çay veya sıcak su alınmalıdır.

Sindirime yardımcı olur ve daha çabuk geçmeleri için yağları inceltir, ayrıca kilo vermenizde de etkili olur.

Tercüme: Yusuf Haznedaroğlu

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)