adscode
adscode

Artık E-Kitap Hazırlamak 5 Dakika

Apple’ın eğitim ile ilgili etkinliği New York’ta gerçekleşti. Eğitim toplantısında, iPad’in e-kitap uygulaması iBooks’un yeni versiyonu, eğitim(şimdilik) kitaplarını tamamen değiştiren Textbooks ve interaktif…

Artık E-Kitap Hazırlamak 5 Dakika
Haberler

Peki bu yenilikler eğitim sistemini değiştirecek mi? Şüphesiz. Değişim aslında çok önce başlamıştı, ilk iPad lansmanından bu yana Apple’ın eğitime verdiği önemden dolayı çok fazla eğitim aracı olarak kullanılabilen uygulama yayınlanmıştı. Bunula  birlikte, iPad ve Mac Mini ile akıllık tahtalarların kullanımı başlamşıtı, ki Türkiye’de de Doğa Koleji bu sistemi kullanıyor.  Yani iPad, çıktığı günden bu yana eğitim aracı olarak kullanılıyordu. Ancak geçen hafta tanıtımı yapılan Textbooks ve iBook Author ile, eğitim materyalleri de Apple’ın  uçtan uca çözüm anlayışı ile büyük bir değişime girmiş oldu.

Apple’ın iBooks 2 ile gelen kitaplarının en büyük farkı bu e-kitapların tamamen interaktif olması. Kitapların görsel olarak gerçek kitaplara benzemesi ilk başta en çok dikkati çeken özelliklerden. Fakat bu görünüme rağmen, bu kitapların içerisinde kitapta yer alan konu ile ilgili bir videoyu anında izleyebiliyor ya da 3 boyutlu bir grafikle karşılaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, kitap içerisinde arama yapabilecek olmanız, kitap üzerine notlar alabiliyor olmanız da büyük avantaj sağlıyor.

Gelen yeniliklerden birisi de, bu tür kitaplar hazırlamayı kolaylaştıran iBooks Author yazılımı. iBooks Author’u alıştığımız Apple yazılımları Pages, Keynote, iWeb, iDvd ve iMovie’ye benzetebiliriz. Nasıl ki i’Web ile sürükle bırak yaparak çok şık web sayfaları tasarlayabiliyorsak, iBooks Author ile de bu kolaylıkta E-Kitap’lar hazırlayabiliriz. iBooks Author ile bir E-Kitap hazrılayabilir ve bunu iTunes üzerinden yayınlayabilirsin; aynen iWeb’te düzenlediğin web sayfanı yayınlamak gibi.

Eğer bir Mac kullanıcısıysanız, aşağıda nasıl bir e-kitap hazırlayabileceğinizi gösteren bir - iki adımlık bir çalışma var. Her şey  bu kadar kolay aslında.  Zaten bu yeniliği “devrim” kılan da bu kadar kolay, basit ve herkes tarafından erişilebilir olması.

Önce Mac App Store’dan iBooks Author uygulamasını indirin, bedava. Daha sonra, önceden hazırlanmış metin, grafik ve diğer interaktif öğelerinizi bir araya getirin ve başlayalım !

 

1) Uygulamayı ilk açtığında Şablon Seçici ile bir tema seçebilirsin. Ders kitapları ile ilgili önceden hazırlanmış temalar var,ancak sen kendi tasarımını da kendi zevkine göre yapabilirsin. Ben Art History temasını seçerk başlamak istiyorum. Böylece Dipnot Yazarı İldem Wilson’ın geçen hafta dergide yazdığı Gunnel Wåhlstrand yazısını bir E-Kitap ’a çevirebilirim.

2) Temamı seçtikten sonra, iBooks Author otomatik olarak kitabın kapağını ve ilk bölümünün tasarımını oluşturuyor. Burada ben bir bölümlük kitap hazırlıyorum, ama sen istediğin kadar bölüm ekleyebilirsin. Önce kapağın görselini ve başlık metnini değiştiriyorum, görseli değiştirmek için kendi resmini sürükleyip bırakman yeterli. Ben önce kapağını, sonra da makaleyi yerleştireceğim ilk bölümü değiştiriyorum.

3) Kitap kapağını  düzenledikten sonra, istersen giriş videosu da ekleyebilirsin. Kitap açılırken oldukça etkili olabiliyor. iBooks 2’de ücretsiz indirebileceğin Life an Earth kitabında böyle bir giriş videosu var. Kapağı düzenledikten sonra, ilk oluşturmak için iBooks Authoru’un sol menüsünden ilk bölüm sayfasını seçip değiştiriyorum. Bir fotoğraf daha ekledikten sonra, İldem’in word dosyasında gönderdiği metni sürükleyip yazı alanına bırakınca, diğer sayfalar da kendiliğinden oluşuyor.

*****

4) Bu anda teknik olarak bir E-Kitap hazırlamış durumdayım. Ancak buna biraz interaktivite eklemek gerekiyor, yoksa E-Kitap olmasının esprisi nerede değil mi? iBooks Author’un üst menüsünde yer alan “Widgets”lardan Interaktive Image ekleyeceğim, burada Gallery, HTML, Media gibi farklı seçenekler var. Bunları keşfetmek artık sana kalmış. Benim en beğendiğim özelliklerden biri de Keynote sunumları eklenebilmesi. Yani Keynot’ta yaptığın her türlü oyuncaklı sunumu iBooks Author’da hazırladığın bir kitaba olduğu gibi ekleyebilirsin.

5) Artık kitabım, içindeki interaktif öğelerle birlikte hazır. Önizleme butonuna tıklayarak kendi iPad’imde ön izlemesini yapıyorum.

Hepsi bu kadar. iBooks Author’un eğitim dünyasına getireceği kolaylıkları ve yenilikleri hayal gücümüzle sınırlayabiliriz. Öğretmenlerin ders notlarını hazırlamasından tutun da coğrafya atlasının bu şekilde kullanılmasına kadar... Artık geleceğin eğitim sistemine bir adım daha yakınız...

 

 

 YouTube günlük 4 milyar gösterime ulaştı

Online video devi YouTube’un paylaştığı veriler yine göz dolduruyor. Google tarafından son paylaşılan istatistiklere göre, YouTube’da günlük video gösterimi 4 milyara ulaşırken siteye her dakika 60 saatlik video yükleniyor.

Mayıs ayında siteye her dakika 48 saatlik video yüklenirken, bu sürenin kısa zamanda 60 saate çıkması dikkat çekerken, YouTube'un yıllık gelirinin 5 milyar doları da aşması ayrıca dikkate değer.

YouTube’un bu rakamlara ulaşmasında mobil cihazların artan kullanımının büyük payı var ancak sadece video yükleme ve izleme konseptine bağlı kalmayan sitede son dönemde yapılan yeniliklerin de etkisi büyük. Ünlülerin konuk olduğu canlı yayın kanalları, 100 yeni video kanalı, film kiralama modeli, hayranlara özel satış gibi yeniliklere kapı açan YouTube’un bu yükselişi bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Süper kahramanlar Afrika’daki açlıkla mücadele edecek

Batman, Süpermen ve Süper Kadın Afrika’daki açlıkla mücadele etmek için yola çıkıyor.

DC Comics ve Time Warner, büyük bir kampanya başlatarak Afrika’da ihtiyacı olanlar için yaşam malzemeleri ve gıda kampanyası başlatıyor.

İki yıl boyunca Afrika’da faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına 2 milyon doların üzerinde bağış yapılacak.

Afrika’da 60 milyondan fazla insan açlık tehtidi altında ve sadece Somali’de her altı saniyede bir çocuk ölüyor.

 

Dipnot.tv Özel Haber

Salih Aksu


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)