adscode
adscode

Mezuna kalmak mantıklı mı?

YKS'de sıralaması kötü olan bazı öğrenciler istemediği üniversite veya bölümü yazmak ile mezuna kalma seçeneklerinden biri arasında kararsız. Peki 'mezuna kalmak' mantıklı mı?

Mezuna kalmak mantıklı mı?
YKS
Güncelleme : 06-Aug-23 15:23

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS) geçen öğrenciler 8 Ağustos'a kadar okul ve bölüm tercihlerini yapacak. İyi bir sıralama yapan öğrenciler hedefledikleri bölüm ve üniversiteleri yazarken sıralaması kötü olan bazı öğrenciler ise istemediği üniversite veya bölümü yazmak ile mezuna kalma seçeneklerinden birini tercih edecek. Öğrencinin mezuna kalma kararını yalnız başına almaması gerektiğini söyleyen Derslig Kurucu Ortağı Mehmet Özdemir, "Mezuna kalmak, eğer öğrenci hâlihazırda sınava yeterince hazırlanamadığını düşünüyorsa, mevcut sıralamasından memnun değilse ve mezun durumdayken daha sistemli hazırlanarak bulunduğu durumdan daha iyisini yapacağına inanıyorsa önerilebilir." diyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren öğrenciler için tercih maratonu başladı. Sınava katılan öğrencilerin, 8 Ağustos'a kadar tercih edecekleri okul ve bölümleri belirlemeleri gerekiyor. Adaylar doğru tercih yapmak için ilgili puan türündeki başarı sıralamasını baz alıyor. Sıralaması iyi olan öğrenciler hedeflediği üniversite ve bölümleri yazıyorlar. Sınavda iyi bir sıralama yapmayan öğrenciler ise istemediği üniversite veya bölümü yazmak ya da mezuna kalmak arasında bir tercih yapmak zorunda kalabiliyor.

12. sınıftaki bir adayın bir yandan okula giderken diğer yandan sınava hazırlandığını ve zaman yönetimi konusunda da çoğu kez sıkıntılar yaşayabildiğini hatırlatan Derslig Kurucu Ortağı Mehmet Özdemir, mezuna kalmanın da bu noktada bazı öğrenciler için doğru bir tercih olabileceğinin altını çiziyor.

Mezuna kalmak nedir?

Mezuna kalmak, aktif öğrenciliğin ardından bir yıl daha sınava hazırlanmak anlamına geliyor. Mezuna kalma kararını öğrencilerin yalnız başına almaması gerektiğinin altını çizen Özdemir, şöyle konuşuyor:

"Kimi öğrenciler henüz 12. sınıfta yarışın tam da ortasındayken bu kararı verirken bazıları hedefinin oldukça gerisinde bir sıralama yaptığı için bu kararı alabiliyor. Kimi öğrenciler ise sadece hedefinin birkaç bin kişi gerisinde kaldığı için tercihini bu yönde kullanıyor. Ancak ben bir eğitimci olarak öncelikle karar vermeden önce bu konuda bir uzman görüşü almak gerektiğini düşünüyorum. Öğrencinin kim olduğu, mezuna kalmanın psikolojisinin üstesinden gelip gelemeyeceği, hedeflerine olan bağlılığı vb. faktörler, öğrencinin çevresi tarafından değerlendirilerek bu karar verilmeli. Hâlihazırda öğrenci sınava yeterince hazırlanamadığını düşünüyorsa, mevcut sıralamasından memnun değilse ve mezun durumdayken daha sistemli hazırlanarak bulunduğu durumdan daha iyisini yapacağına inanıyorsa mezuna kalması önerilebilir."

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)