adscode
adscode

MicroNEU canlı hayvanları denek olmaktan kurtaracak

Cansız tavuk butu içerisine yerleştirilen 'yapay dolaşım ünitesi' ile hayvanların deney ve eğitim amaçlı kullanımına çözüm getiriliyor. Yakın Doğu Üniversitesi'nde geliştirilen ve "MicroNEU" adı verilen…

MicroNEU canlı hayvanları denek olmaktan kurtaracak
Bilim Teknoloji
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden Dr. Ülvan Özad'ın tasarladığı ve Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi 3D laboratuvarlarında, üç boyutlu yazıcılar ile geliştirilen MicroNEU, Dubai'de Düzenlenen 11. Uluslararası Sağlık ve Biyolojik Araştırma Konferansı'nda bilim dünyasına ilk kez tanıtıldı.





MicroNEU, Microcerrahide Canlı Hayvanların Denek Olarak Kullanımına Son Veriyor

Canlı hayvanların deney ve eğitim amaçlı kullanımı günümüzde karşılaşılan en büyük etik sorunlardan biri. MicroNEU cihazı, hayvanseverlerin de tepkisini toplayan bu konuya mikrocerrahi alanında çözüm getirmeyi amaçlıyor. 

Cansız tavuk dokusuna dolaşım desteği sağlayarak MicroNEU'yu tasarladıklarını anlatan Dr. Ülvan Özad "Canlı hayvanların denek olarak kullanılmasının yanısıra, cansız tavuk butları da zaman zaman mikrocerrahide eğitim amaçlı kullanılıyor. Çünkü tavuk butu içerisindeki damarlar, cerrahi eğitim için çok uygun. Ancak eğitimde, cansız tavuklar kullanıldığı için -dolaşım olmaması sebebiyle- doğru dikim yapıldı mı, sızma var mı görülemiyor. Farazi bir eğitim sözkonusu oluyor. Biz de marketlerde gıda amaçlı satılan paketli tavuk butlarını kullanıp bu butların içerisindeki damarlara dolaşım sağladık ve MicroNEU'yu geliştirdik" dedi.

Mikrocerrahi eğitiminde canlı denek hayvanı kullanımı gerekliliğini ortadan kaldıran cihaz, aynı zamanda sentetik mikrocerrahi eğitim modellerinin fiyatını ortalama olarak 50 kat düşürerek eğitim masraflarını ciddi oranda azaltıyor. Sinir ve damar onarımını amaçlayan mikrocerrahiyi daha ekonomik hale getiriyor. 

MicroNEU Projesi Dr. Ülvan Özad'a "Genç Araştırmacı Ödülü"nü Getirdi

MicroNEU geçtiğimiz günlerde Dubai'de gerçekleştirilen 11. Uluslararası Sağlık ve Biyolojik Araştırma Konferansı'nda bilim insanları tarafından da ilgiyle karşılandı.

Dr. Ülvan Özad Amerika, Asya, Avrupa, Afrika ve Avustralya'dan projeleriyle konferansa katılan onlarca aday arasından, MicroNEU projesi ile cerrahiye getirdiği yenilikten dolayı, konferans komitesi tarafından 'Genç Araştırmacı Ödülü'ne layık görüldü. Dr. Ülvan Özad'ın, projesine ilişkin "MicroNEU: A New Novel Dynamic Non-Living Microsurgery Model" başlıklı makalesi de Mart ayında, uluslararası hakemli yayın olan LIFE: International Journal of Health and Life Sciences akademik dergisinde yayınlanacak. Bunun yanında, MicroNEU cihazına, daha henüz yayınlanmadan birçok bilimsel makalede atıfta da bulunuldu.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)