adscode

Milletvekillerinin Dokunulmazlıkları Kaldırılsın mı?

Türkiye günlerdir milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kalkıp kalkmayacağını sorguluyor. Konuyla ilgili olarak karşı görüş bildirenler de oldu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la aynı fikirde olduğunu…

Milletvekillerinin Dokunulmazlıkları Kaldırılsın mı?
Haberler

 Ankete Katılmak İçin Tıklayın!


İşte bu konuda siyasetçilerin görüşleri;

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı BDPmilletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla, “Dokunulmazlıkkaldırılacaksa bütün milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılsın.”dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, WOW Otel’de Bakırköy Belediyesi’nindüzenlediği 'Uluslararası Felsefe Sempozyumu’na katıldı. Kılıçdaroğluburada ünlü felsefecilerin panelinin izledikten sonra gazetecileringündeme ilişkin sorularını cevapladı.


BDP’limilletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgilisorulara ise Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi: “Genel kurula gelsin. Bizimarzumuz, dokunulmazlık dosyası olan her milletvekilinin fezlekesiningenel kurula indirilmesi. Ve dokunulmazlıkların kaldırılması. Eğer sizkızdığınız milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırıp kızmadığınızmilletvekilininkini sürdürürseniz bu doğru bir davranış değil. Bizim CHPolarak görüşümüz, kişiler arasında ayrılık yapılmasın, dokunulmazlıkkaldırılacaksa bütün milletvekilleri için kaldırılsın. Ayrımcılığıistemiyoruz.”

 

AK PartiDiyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, dokunulmazlıklarınkaldırılmaması gerektiğini yüksek sesle dile getirdi. AK Parti BatmanMilletvekili Ziver Özdemir ise "Sadece bir siyasi partiye mensup milletvekillerinin dokunulmazlıklarının Türkiye gündeminde tartışılıyor olması güzel bir şey değil" dedi. Önce Ensarioğlu'nun sonra da Özdemir'in bu çıkışı, 'AK Parti'de çatlak mı var?' sorusunu akıllara getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ensarioğlu'nun çıkışı kişiselgörüşü olduğunu söyledi ve bunun normal olduğunu izah etti. AncakEnsarioğlu ve Özdemir'e en sert tepki AK Parti Adıyaman MilletvekiliMehmet Metiner'den geldi. Metiner'e göre, ortada bir grup kararı yokkenbu isimlerin AK Parti'ye düşman gazetelere demeç vermeleleri siyasetenyanlış bir tavırdı. Metiner'e benzer bir tepkiyi de AK Parti ŞanlıurfaMilletvekili Abdulkerim Gök dile getirdi. AK Parti'nin bugünlere ekipruhunun verdiği bir çalışmayla geldiğini belirten Gök, dokunulmazlıkkonusuna duygusal yaklaşılmaması gerektiğini savundu. 

Peki'dokunulmazlıklar' konusunda AK Partili milletvekillerinin tavrı neydi?Bu konuyu partinin Kürt kökenli vekilleriyle konuşurken, AK Parti'ninavukat kökenli vekillerini de unutmadık. İşte haber7.com'a açıklamalar yapan AK Partili vekillerin konuyla ilgili görüşleri: 

*****

KÜRT VEKİL OLARAK 'DOKUNULMAZLIK KALDIRILSIN' DİYECEĞİM

Mehmet Metiner (AK Parti Adıyaman Milletvekili) :AK Parti olarak dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair almış aldığımızbir karar yoktur. Dolayısıyla bazı AK Partili milletvekillerin, peşinen‘ret' oyu kullanacaklarını bildirmelerini, siyaseten, son derece yanlış buluyorum. Bumilletvekillerin farklı görüşte olsa dahi, kendi platformlarımızdururken, Başbakan Erdoğan ve AK Parti'ye düşman yayın gruplarınabeyanat vererek manşet olmalarını içime sindiremiyorum. Ve “AK Parti'deçatlak mı var?” algısı yaratmalarından dolayı bu tavrın yanlış olduğunudüşünüyorum. Eğer partimiz ve Başbakanımız dokunulmazlıklarınkaldırılması yönünde bir tavır takınmamız gerektiğini söylerlerse, birKürt milletvekili olarak ‘dokunulmazlıklar kaldırılsın' derim…

"SİYASETİ BDP TERÖRİZE EDİYOR"

BaşbakanErdoğan, BDP'nin hukuk kuralları çerçevesinde demokratik bir şekildehareket etmesini istemekte ve siyaset ile terör arasına mesafe koymasıgerektiğini savunmaktadır. Bunu yapmamaları halinde, tıpki diğer Avrupaülkelerinde olduğu gibi, kendilerine dokunulabileceğini belirtmiştir.Başbakan Erdoğan, BDP'lilerin kurallara göre siyaset yapması halindetoplum tarafından alkışlanacağını dile getirmiştir. Onun için BDP eskitavrını değiştirip, Başbakan'ın uyarısını dikkate alarak gereğiniyapmalıdır. Siyaseti terörize eden AK Parti değil, BDP'dir.

"MİLLETVEKİLİNİN SUÇ İŞLEME HAKKI YOK"

Metin Külünk (AK Parti İstanbul Milletvekili) : Milletvekilininsuç işleme hakkı yok. Bir vatandaşın kanunlar karşısında mükellefiyetineyse bir milletvekilinin de kanunlar karşısındaki mükellefiyetiaynıdır. Adı geçen BDP'li arkadaşların milletvekilliğidokunulmazlık zırhına bürünerek hareket etmeleri son derece yanlıştır.Bunların toplumun huzurunu bozucu hareketini onaylamamız mümkündeğildir. Bir vatandaşın polise el kaldırması ne kadar doğru değilse bir vekilin polise el kaldırması doğru değildir.

"AK PARTİ BUGÜNLERE EKİP RUHUYLA GELDİ"

Abdulkerim Gök (AK Parti Şanlıurfa Milletvekili):Partimizin bu konuya bakışı geçmişte olduğu gibi, bugün de bellidir.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partimizin genel görüşleridoğrultusunda kararların ne olacağı önümüzdeki günlerde ortayaçıkacaktır. Peşinen bir yargı bildirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Siyasetinbir ekip çalışmasının ürünü olduğunu hatırlatmak isterim. Geçmişteyaptıklarımız ekip ruhunun sonucudur, bundan sonra da bu anlayışlahareket etmemiz gerekiyor. Bu ve benzer konularda görüşlerimizikamuoyuyla paylaşırken duygusal olmamak lazım ki meseleye duygusalyaklaşmak doğru bir tavır değildir. Ülke ve millet menfaatlerini gözönünde bulundurarak bu konunun en güzel şekilde çözülmesinden yana tavırtakınmalıyız. 

*****

"DOKUNULMAZLIK TEK BAŞINA ELE ALINMAMALI"

Bülent Turan (AK Parti İstanbul Milletvekili):Meseleye sadece ‘dokunulmazlık' açısından bakmamak gerekiyor. AK PartiHükümeti olarak Kürt sorunuyla ilgili attığımız adımlar toplumtarafından kabul görüyor. Türkiye'de terörün sonlandırılması içinyapılan olumlu icraatları görmemezlikten gelemezsiniz. Ülkede böyleicraatlara imza atılırken BDP'lilerin gidip PKK'lılarla kucaklaşması nekadar doğrudur. 

"DOKUNULMAZLIKLARININ KALDIRILMASINI HAK ETTİLER"

İsmail Kaşdemir (AK Parti Çanakkale Milletvekili):Bu konunun hem siyasi hem de hukuki sonuçları var ve bu konuyu ikidalda değerlendirmek lazım. BDP milletvekillerinin PKK ilekucaklaşmaları doğru değildi. O vekiller dokunulmazlıklarınınkaldırılmasını hak ettiler. Bunun elbette ki siyasi sonuçları olacak. AKParti, PKK ve olaylarının sona ermesi noktasında kararlı adımlaratılıyor. Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin sağlanması için negerekiyorsa onu yapıyor. Partimizdeki milletvekilleri özgürce kendidüşüncesini söyleyebiliyor. Diyarbakır ve Batman milletvekillerimizin budüşünceleri kendi görüşleridir. Bu görüşleri değerlendirerek AK Partiiçinde bir çatlağın veya bölünmüşlüğün olması söz konusu değildir. Tabibundan önce defalarca BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarınınkaldırılması gündeme geldi. Ben somut adımların atıldığı ve PKKsorununun çözülmesi için uğraşların verildiği bir dönemdedokunulmazlıkların kaldırılması yönünde evet diyeceğim.

"BDP DİYALOĞU AZALTIYOR"

Mustafa Akış (AK Parti Konya Milletvekili):Gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerekse parti olarak bu konudakitavrımız bellidir. Siyaset diyalog alanıdır, bu alanda farklı işleryaptığınızda diyalog alanı daralır. BDP, PKK'yla kucaklaşırken kendiçaresizliğini ortaya koyup, kendini inkar etmiştir. Tartışmalar neolursa olsun, toplum nezdinde gözden kaçırılmaması gereken meselenin özüşudur: Siz Mehmetçiklerimizi şehit eden teröristlerlekucaklaşamazsınız. Bunu yaparsanız yaptığınız siyasetin meşru birsiyaset olduğunu kimseye inandıramazsınız… 

*****

"SİYASETÇİ TERÖRİSTLE KUCAKLAŞAMAZ"

Hamza Dağ (AK Parti İzmir Milletvekili):AK Parti'nin bu konudaki hassasiyeti ortadadır. Konu TBMM GenelKurulu'na geldiğinde ortaya koyacağımız tavır bellidir. Bu olayın siyasibir sonuç olduğu ortaya atılmaktadır ki asıl siyasi sonuç BDP'livekillerin yapmış olduğu eylemlerdir. BDP'lilerin takındıkları tavırtoplumda büyük hezeyanlara sebep olmuştur. Siyasetçinin teröristlebuluşması kabul edilecek bir hareket değildir. 

"HİÇBİR HUKUK SİSTEMİ BUNU KABUL ETMEZ"

Ali Aşlık (AK Parti İzmir Milletvekili):Konuyu kürsü dokunulmazlığı tarzında ele almak doğru değildir, çünkü bukürsü dokunulmazlığı meselesi olmaktan çıkmıştır. Dünyanın hiçbir hukuksistemi böyle bir anlayışı kabullenmez. Mesele önümüze gelirse birAnayasa Komisyonu üyesi olarak, dokunulmazlıkların kaldırılmasıkonusunda ‘evet' diyeceğimi belirtmek isterim.haber7

Bakan Bağış:"Dokunulmazlıklar kaldırılsa bile vekillikleri sürer.''

Bakan Bağış, adı geçen milletvekillerinindokunulmazlıklarının kaldırılması durumunda milletvekilliklerinin devamedeceğini belirterek, Milletvekili olarak yine yasama faaliyetlerinekatılabilirler, bir yandan da davaları ile ilgili kendilerini savunmahakkına kavuşmuş olurlar dedi. Dokunulmazlıkları kaldırılan BDP'livekillerin ceza alması durumunda, milletvekilliklerinin bitiminden sonracezalarının infazının gerçekleşeceğini belirten Bakan Bağış, Çok da işibüyütmenin bir anlamı yok. Bugün mecliste kendi dokunulmazlıklarınınkaldırılmasını isteyen bir çok vekil var, toplumsal bir talep var diyekonuştu.

 


BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Sadece BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması Türkiye’de siyasi bir karara neden olur. Bu karar Türkiye’nin kaderini belirleyecektir” derken, “Eğer bugün İmralı ile devlet arasında bir müzakere süreci başlamış olsaydı askeri ve siyasi operasyonlar yapılmazdı” dedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının dokunulmazlık konusundaki sorularını da yanıtlayarak şöyle dedi:
“Sadece BDP’nin değil, bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılabilir. Kürsü dokunulmazlığı hariç diğer dokunulmazlıklar kaldırılsın. Biz de ona göre tutumuzu ve tavrımızı belirleyelim ama sadece BDP’ye yönelik bir dokunulmazlık konusu gündeme gelirse biz de bunu parti olarak oturup değerlendiririz. Çünkü biz bu kararın hukuki bir karar olmadığını siyasi bir karar olduğunu ifade ediyoruz ve alacağımız tavrında siyasi bir karar olduğunu şimdiden ifade etmek isterim.
Sadece BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması, Türkiye’de siyasi bir karara neden olur. Burada kaybedecek olan Türkiye demokrasisi olur. Sadece BDP kaybetmez. Burada kaybedecek olan Türkiye kamuoyu olur, Türkiye demokrasisi olur. Dolayısıyla verilecek olan kararın çok doğru bir karar olması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu karar Türkiye’nin kaderini belirleyecektir. Bu karar Türkiye’de siyasi bir karara neden olacaktır. Ve ona göre de verilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.”
-“MÜZAKERENİN BAŞLADIĞI KONUSU BENCE DOĞRU BİR İFADE DEĞİL”-
Bir basın mensubunun, “Bugün bir gazeteye 'İmralı ile Kandil arasına devlet girdi’ başlığı ile bir haber yer aldı. Bu durum söz konusu mu, bir müzakere süreci devam ediyor mu?” sorusuna da Buldan, şu yanıtı verdi:
“Ben herhangi bir müzakere sürecinin henüz başlamadığını ifade etmek istiyorum. Eğer bugün İmralı ile devlet arasında bir müzakere süreci başlamış olsaydı askeri ve siyasi operasyonlar yapılmazdı, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığı en azından gündeme gelmezdi bana göre. Dolayısıyla bugün herhangi bir müzakerenin başladığı ifadesi bence doğru bir ifade değil. Müzakerelerin başlamasıyla birlikte biz inanıyoruz ki Türkiye bir barış sürecine girecektir, Türkiye’de toplumsal barışın ayakları örülecektir; ne dokunulmazlıklar ne siyasi operasyonlar ne de askeri operasyonlar yapılmayacaktır.”
-“MİLLETVEKİLİ İSTEDİĞİ KİŞİYE İSTEDİĞİ MİKTARDA BENCE HEDİYE ALABİLİR”-
“Etik Komisyonu’nun aldığı kararlarda 12 bin liraya kadar hediye alınabilir deniyor, ne diyorsunuz?” sorusuna da Buldan, “Milletvekili istediği kişiye istediği miktarda bence hediye alabilir. Bunu çok polemik konusu yapmanın bir anlamı yok. Fiyatı ne olursa olsun, önemli olan manevi değeridir. Milletvekiline verilecek olan hediye de aynı şekilde bence” yanıtını verdi.

***

*****

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Bdp'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusundaki tartışmalara ilişkin, "Bölücü terör örgütünün üyesi gibi faaliyetlerde bulunanların dokunulmazlığın kaldırılmasını istiyoruz MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Bdp'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusundaki tartışmalara ilişkin, "Bölücü terör örgütünün üyesi gibi faaliyetlerde bulunanların dokunulmazlığın kaldırılmasını istiyoruz. Bunu da bir hukuk halinde gerçekleştirilmesi gerekir, bir Anayasa Değişikliği olması gerekir.MHP olarak bunların dokunulmazlığının kaldırılması konusunda açık ve net tavrımız vardır" dedi.

www.egitimajansi.com



Ankete Katılmak İçin Tıklayın!!!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)