12 Ekim’de okullarda başlayacak olan yüz yüze eğitim ile ilgili önemli konuların altını çizen Karabıyık, “Pandemi sürecinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, eğitimdeki sorunların ve pandeminin getirdiği sorunların nasıl çözüleceği dair 14 maddelik bir açıklama yaptı. Bunun akabinde de Belediyelerimiz harekete geçti ve önceden de olduğu gibi, daha fazla öğrencilerin ve okulların temel ihtiyaçlarını karşılama gayreti içerisine girdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise, eğitimin nasıl başlayacağı, okullarımızda eğitimin nasıl uygulanacağı konusunda bugün birtakım açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Ancak akıllarda birtakım sorular kalmaya ve velileri de tedirgin etmeye devam ediyor” uyarısında bulundu.
Çözülmesi gereken sorunların başında derslik sorununun geldiğini vurgulayan CHP’li Karabıyık, “Pandemiden önce de derslik ihtiyacının had safhada olduğunu, 69 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Diğer taraftan pandeminin getirdiği koşullarda daha sağlıklı, hijyen şartlarda eğitim yapabilmek için de derslik ihtiyacının önemi göz ardı edilmemeli. Bu konuda Sayın Genel Başkanımız “Eğitimdeki sorunlar nasıl çözülebilir?” başlığıyla yaptığı 14 maddelik açıklamasında “Bize yer gösterin ve biz bu derslikleri yapalım” açıklamasında bulundu. Ancak 6 aylık pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi yetersiz olduğu için hiçbir şey yapmamış olduğu gibi; bize de bu konuda yapabileceğimiz derslikler için yer gösterilmesi konusunda Bakanlık tarafından dönüş yapılmamıştır. Şu anda belki haftada 2 gün yüz yüze eğitime başlanacak; ancak daha sonra tam gün eğitime geçildiğinde derslik ihtiyacı yine karşımıza çıkacak ve pandemi koşullarında bu da büyük bir sıkıntı yaratmaya devam edecek. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmesi gerektiğini ifade ettik. Bu bütçe verilmedi, biz yapalım dedik; bize de herhangi bir dönüş, bir işbirliği anlayışı olmadı” dedi.
Devam edecek uzaktan eğitim süreciyle ilgili unutulmaması gereken noktaları da dile getiren Lale Karabıyık, “Yüz yüze eğitimin yanısıra uzaktan eğitim de devam edecek ve uzaktan eğitime erişim konusunda altyapı eksikliklerinin olduğunu biliyoruz. Bugün çok sayıda köyümüzden, ilçemizden muhtarların da imzasıyla bize gelen bilgiler doğrultusunda, internet erişimi ve internet altyapısı olmayan yerlerin varlığını ve bu süreç zarfında da hiçbir şey yapılmamış olduğunu görüyoruz. Ayrıca, geçen 6 buçuk ayda tablet, televizyon ve bilgisayar eksiklerinin halen devam ettiğini görüyoruz. Biz, halkın partisi olarak yaklaşık 20 gün kadar önce, Sayın Bakana resmi yoldan bir talepte bulunarak, bize televizyonu olmayan ailelerin, hanelerin adreslerini ulaştırmalarını istedik. Bu ihtiyaçların karşılaması noktasında harekete geçeceğimizi, yerel yönetimlerimizin buna hazır olduğunu ifade ettik. Ancak kendilerinden “Eksiğimiz kalmamıştır şu anda bir ihtiyaç yoktur, her yere ulaştırılmıştır” şeklinde bir yanıt aldık. Bu yanıta rağmen, bize halen televizyonu, bilgisayarı, tableti olmayan çok sayıda vatandaşımız ulaşıyor. Bize Bakanlık tarafından bilgi verilmemiş olsa da gelen talepler doğrultusunda ve yerel yönetimlerimizin bu konudaki çalışmalarıyla bunları sağlama gayretindeyiz, bu konuda çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu
Özellikle altyapı konusunda Fatih Projesi’nin unutulmaması gerektiğini söyleyen Karabıyık, “Bu projeye milyonlarca TL yatırım yapıldı; ancak sonucu ortada. Sayıştay Raporu’nda internet altyapısı olmayan 6059 okula akıllı tahtalar yapıldığı çok net ortaya çıktı. Plansız ve öngörüsüz olarak teknik hatalarla yapılan uygulamadan bir örnek” dedi.
Milli Eğitim Bakanı tarafından okulların yüz yüze eğitime başlayacağı açıklansa da önemli noktaların atlandığını kaydeden Karabıyık, “Burada önemli bir ayrıntı, okullarda görev yapacak yardımcı personel ihtiyacı. Her okula en azından bir tane sağlık personeli, temizlik personeli ve güvenlik personeli verilmesi zorunlu dedik. Hatta okulların büyüklüğüne göre birden fazla olması gerektiğini ifade ettik. Ancak bu süre zarfında öğretmenler ile yapılan yüz yüze görüşmeler ve anketlerden ortaya çıkan sonuca göre, öğretmenlerin büyük çoğunluğu okullarında temizlik personeli, sağlık personeli ve güvenlik personelinin bulunmadığını, hatta hiçbir zaman olmadığını, okulların parası olmadığını ve temizlik malzemesi alamadığını, mevcut temizlik malzemelerinin ise CHP’li belediyeler tarafından gönderildiğini gösteriyor. Yüz yüze eğitim başlamadan önce, velilerin daha huzurlu olması için bu ihtiyaçların hemen karşılanması gerekiyor. Bugün belki hijyen sağlanmış olabilir, ancak öğrenciler, öğretmenler ve veliler için önemli olan bu ortamın sürekliliğidir” uyarısında bulundu.
Bu süreçte öğretmen eksiği olduğunu da hatırlatan Karabıyık, “Sayıştay Raporu’nda 138.393 öğretmen açığı olduğu net olarak görülmekte; ancak bu konudaki çağrımıza cevap verilmedi ve atama yapılmadı. Öğretmen açığı ve öğretmen ihtiyacı ile pandemi süreci götürülmeye çalışıyor. Sayın Bakan bu konuya bir açıklama getirmeli” çağrısında bulundu.
CHP’li Lale Karabıyık, “Hijyen ortamında, sağlıklı bir şekilde, ailelerin güven duyacağı bir şekilde eğitim yapması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur. Ancak bu 6 aylık süre iyi bir şekilde değerlendirilememiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tabii ki bir takım çalışmalar içerisindedir, çok sayıda bağış ile bu süreci götürmeye çalışmaktadır. Burada bir noktanın altını çizmek isterim. Bağış yapılır, çocuklar için, eğitim için yapılacak bağışlar gerçekten önemlidir; ancak Milli Eğitim Bakanlığı’na bütçe vermeden bağışlar ile bu süreci yönetmek mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığına yeterli bir bütçe verilmesi gerekir. Sadece bağışları bekleyerek hizmet verecek bir Milli Eğitim Bakanlığı olmaz, böyle bir itibar da söz konusu olmaz. İtibardan tasarruf olmaz denen bir ülkede, Milli Eğitim Bakanlığı’nın parasal sıkıntılar içerisinde hizmet verdiğini görüyoruz.
Her nerede bir ihtiyaç yaşayan vatandaşımız varsa, Yerel Yönetimlerimiz ile bizler bu ihtiyaçları karşılamaya, yardımcı olmaya elimizden geldiğince devam edeceğiz” sözleriyle açıklamasını tamamladı.