Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi tarafından finanse edilen, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk Kızılayı ve UNICEF iş birliğiyle uygulanacak "Türkiye'deki Şartlı Eğitim Yardımı Programının Suriyelilere ve Diğer Mülteci Çocuklara Yaygınlaştırılması Programı"nın tanıtım etkinliği düzenlendi.
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, törende yaptığı konuşmada, sözlerine yoğun programı nedeniyle burada bulunamayan Bakan Yılmaz’ın selamlarını ileterek başladı.
Türkiye’nin, 1960’lı yıllardan itibaren göçe kaynaklık eden ülke konumunda iken bugün hedef ülke konumuna geldiğini dile getiren Erdem, “Özellikle Suriye’de ve Irak’ta yaşanan iç savaş ve terör eylemleri nedeniyle Ülkemiz bu ülkelerden yoğun kitlesel bir göç almıştır. Savaşın ve iç karışıklıkların yol açtığı krizler tüm insanlığın huzurunu, refahını ve ortak geleceğini tehdit etmektedir. Hükûmetimiz; Suriye ile olan güçlü tarihî, kültürel yakınlığın ve aynı zamanda insanlığın bir gereği olarak Batılı ülkelerin aksine iç karışıklıklardan etkilenen sığınmacılar için açık kapı politikası izlemiş, ülkemize göç eden Suriye ve Irak vatandaşlarına devletimiz ve milletimiz tarihî misyonunun bir yansıması olarak kucak açmaktan çekinmemiştir.” dedi.
2011 yılından bu yana farklı ülkelerden 3 milyonu aşkın insanı Türkiye’de misafir edildiğini belirten Erdem, “Ülkemize göç eden bu insanların başta barınma, güvenlik, sağlık, gıda ve eğitim gibi temel ihtiyaçlar olmak üzere her türlü gereksinimlerini karşılamak için ülke olarak bütün imkânlarımızı seferber etmiş bulunuyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı olarak, kitlesel göç akımının başladığı ilk günden itibaren Suriyeli çocukların Ülkemizde eğitim almalarına yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Bakanlığımız eğitimi, Suriyeli çocuklar için yalnızca temel bir hak olarak değil, aynı zamanda onların yaşadıkları zorlu dönemi atlatmaları ve kendi geleceklerini inşa edebilmeleri açısından da hayati öneme sahip bir konu olarak değerlendirmektedir.” diye konuştu.
56 bin öğrenci sisteme katıldı
Erdem, Milli Eğitim Bakanlığının, Suriyeli çocukların "kayıp nesil" olmamaları ve kendilerine güzel bir gelecek inşa edebilmelerini amaçladığını ifade ederek, Türkiye'de okul çağında olan 833 bin Suriyeli çocuktan 500 bine yakınının eğitime erişiminin sağlandığını bildirdi.
"Mülteci Çocuklar İçin Şartlı Eğitim Yardımı" projesinin 2003'te Türkiye içinde denendiğini ve başarılı olduğunu, bu deneyimi şimdi Suriyeli çocuklar için devreye soktuklarını belirten Erdem, "Suriyeli öğrencilerin şartlı eğitim yardımı ödemeleri için fon aktarılmış ve Kızılay tarafından da kartları dağıtılmıştır." dedi.
Mayıs sonu itibariyle 56 bin öğrencinin bu sisteme katıldığını açıklayan Erdem, Aralık ayında bu sayının 230 bine yükselmesini umut ettiklerini dile getirdi.
Suriyelilere yönelik ihtiyaçlar için gerekli kaynakların sağlanmasının, sadece Türkiye'nin değil bütün uluslararası toplumun sorumluluğunda olduğuna dikkati çeken Erdem, bir ülkedeki eğitimsizliğin dünyanın başka bir köşesinde de sorun olabildiğinin altını çizdi.
23 milyon 479 bin 410 öğrenciye şartlı eğitim desteği
Suriyeli çocukların Türk öğrencilerle aynı şartlarda ve kalitede öğrenim görmelerini temin etmek için çaba gösterildiğini dile getiren Erdem şunları söyledi: “Bu hedef doğrultusunda, Ülkemizdeki Suriyeli öğrencilerin eğitim-öğretim hizmetlerinden yararlanmalarına ilişkin ilk günden itibaren çeşitli düzenlemeler yapmaya devam etmekteyiz. Bu düzenlemelerden bir tanesi de Şartlı Eğitim Yardımıdır (ŞEY). Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında yapılan Protokol çerçevesinde; 2003 yılından bu yana Türkiye çapında Şartlı Eğitim Yardımı Programı uygulanmakta olup, ihtiyaç sahibi ailelere, çocuklarını düzenli olarak okula göndermeleri şartıyla her ay eğitim yardımı yapılmaktadır. Bu yıldan itibaren geçici koruma altında bulunan Suriyeliler de Şartlı Eğitim Yardımı Programı kapsamına alınmış bulunmaktadır. Şartlı eğitim Yardım Programının özellikle kız çocuklarını okula devamında çok etkili olmuştur. Kız çocuklarımızın okullaşma oranları ile ilköğretimden ortaöğretime geçiş oranlarını artırmak amacıyla, kız çocuklarımıza ve ortaöğretime devam eden öğrencilere verilen yardım miktarları erkek çocuklardan daha yüksek tutulmuştur. İlköğretime devam eden kız çocuklarına 40 lira, erkek çocuklarına 35 lira, ortaöğretime devam eden kız çocuklarına 60 lira, erkek çocuklarına ise 50 lira aylık ödenmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan karşılanan şartlı eğitim yardımıyla 2003 yılından 2016 yılı Haziran ayına kadar ilk ve ortaöğretimdeki 23 milyon 479 bin 410 çocuğumuzun annelerine 4 milyar 589 milyon 855 bin 885 lira ödeme yapılmıştır.”
Erdem, Millî Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kızılay, UNICEF ve Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi -ECHO iş birliğiyle gerçekleşen Suriyeli öğrencilerin Şartlı Eğitim Yardımı Ödemeleri için sağlanan fonun, öğrenci başına olacak şekilde ailelerin Kızılay kartlarına aktarıldığını söyledi.