adscode
adscode

NEDEN KARNE HEDİYESİ ALMAMALIYIZ?

ERA Kolejleri Kurumsal İletişim ve İK Direktörü Gülçin Aşkın Çetin karne günü yaklaşırken ailelere karne hediyesi konusunda önerilerde bulundu.

NEDEN KARNE HEDİYESİ ALMAMALIYIZ?
Eğitim
Güncelleme : 16-Jan-20 16:20

Pek çok aile çocuklarına daha küçük yaşlardan itibaren istediğini yaptırmanın bir yolu olarak “sürprizleri” kullanır. “Hadi bakalım şunu yaparsan sana sürpriz var!” Ailenin her isteğine karşılık çocuğun bir isteğini karşılama ritüeli ise okul çağlarına kadar devam eden ve yetişkinlikte de bireyin diğer ilişkilerinde karşılıklı beklenti içine girmesine yol açar.

 

Her çocuk, aile ortamındaki bu tutumları kendi hayatına bir pusula olarak alıp kullanacaktır. Dışardan sağlamaya çalıştığımız bir motivasyon aracı olan hediyeler ise bir süre sonra aileler olarak bizlerin mecburiyeti haline gelebilir. 

 

Çocuğunuz, “ben sınavdan şu puanı aldım, eee nerde benim hediyem?” dediğinde kendinizi doğrudan hediye arayışında bulabilir, her aşamada ise çocuğunuzun çıtayı yükselttiğini fark edebilirsiniz. Eğer siz hediye çıtasını yükseltmiyorsanız çocuğunuz da belki sınav sonuçlarını belki davranışlarını olumluya doğru değiştirmekte size karşı direnmeye başlayabilir.

 

Çok masum bir ödüllendirme ile başlayan bu maceranın kazananı kimdir? Maalesef bunun kazananı yoktur. Ne çocuğunuz ne de siz bu hediyeleşme sürecinde karlı çıkmayacaksınız. Çocuğun kendi iç motivasyonu ve öğrenme keyfi ile sürdüreceği eğitim hayatına belki de iyi niyetli bir engeli farkında olmadan koymuş olacaksınız. Çocuğunuzun kendi için ve öğrenmek için sürdüreceği keyifli bir eğitim öğretim hayatı içinde kazanan olduğunu ve hayatın ona bunun karşılığı olarak pek çok sürpriz ödül sunacağını anlatmak ve yaşatmak çok daha kazançlı bir durumdur. 

 

Her zaman bir beklenti ile yapılan öğrenmeler bir yandan kısa süreli öğrenmeler olacağından bir fayda sağlamayacak bir yandan da çocuğu dış motivasyona bağımlı hale getirerek pasifleştirebilecektir. Oysa eğitim öğretim hayatı ve devamında yaşamın diğer aşamaları inişli çıkışlı, uzun bir yolculuktur. Bu yolculukta bazen ödüllendirilmeyi bekleseniz de bunu bulamayabilirsiniz. Eğer bu durum sizin motivasyonunuzu düşürüp öğrenme ve iş sürecinden koparıyorsa başarıdan giderek uzaklaşırsınız. Motivasyonunuz bu dış engellerle sarsılmadıkça ise başarıya daha da yakınlaşırsınız. Bunun gibi çocuklarınız da hedef odaklarına ödül yerine başarıyı koyarlarsa bu yolda daha dirençli ve azimli bir maceranın kahramanı olabilirler. 

 

Tabii ki hediyeler hayatımızı süsleyen güzelliklerdir. Buradan çocuklarımıza hiç hediye almayacağımız sonucunu çıkarmak doğru değildir. Sadece hediyenin öncüllerini değişken yaparak hediyeyi ve sevgimizi göstermeyi belli başlı sonuçlara mahkum etmemekten bahsediyoruz. Çocuğumuza içimizden geldiğinde ve koşulsuz olarak vereceğimiz herhangi bir hediye koşullu hediyelerin yanında çok daha anlamlı ve değerli olacaktır.

Bu karne gününde siz de çocuğunuzla ilişkinizi notlara bağlamadığınızı göstermek için lütfen ona hediye almayın! Ona olan sevginizin koşulsuz bir sevgi olduğunu hissettirin ve ona verdiğiniz en büyük hediyenin bu sevgi ve birliktelik olduğunu hatırlatın!

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)