Eğitim eşittir, hayatın tam da kendisi. Yaşam için eğim, yetişkin eğitimi, ömür boyu eğitim bu yüzden vazgeçilmez hale geldi.
Öne çıkan bir başka ayrıntı ise genel eğitim yerine bireysel eğitim.
Yani tüm öğrencilere aynı müfredatı dayatma yerine her öğrencinin ilgi, yetenek, beceri ve hayallerine göre bir eğitim modelinin oluşturulmasıdır.
Dünyada kabul gören ve öne çıkan eğitim modeli artık budur.
Yine aynı şekilde teorik eğitimin yerini yetkinlik eğitimi almış, okulun, öğretmenin, basılı kaynakların rolleri tümden değişmeye başlamıştır.
Okul ve öğretmen artık öğreten değil, yönlendiren konuma gelmiştir. Kitapların yerini, dijital kaynaklar alalı ise yıllar oldu.
Eğitim süreleri tüm ülkelerde tartışılır hale geldi. Kısaltılması yönünde ciddi baskılar var.
İyi insan, iyi yurttaş yetiştirme konusunda da dünya genelinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor.
İşte böyle bir ortamda tüm bu ayrıntıları konuşmamız gerekirken, incir çekirdeğini doldurmayan konularla ya da eğitimde derin yaralar açacak tartışmalarla zaman öldürüyoruz.
Eğitim bir beka sorunudur ve gereken önem gösterilmelidir!..
İsraf felakettir! Örnek mi istiyorsunuz alın size örnek:
Gıda ve su israfı inanılmaz boyutlardaymış.
Tedbir alınmazsa felaketlere hazır olmalıymışız.
Kim diyor?
Türkiye Bilimler Akademisi TÜBA.
Peki ya zaman, kaynak ve özellikle de okumuş insan israfı?
İsrafın her türlüsüne daha ne kadar seyirci kalacağız?
Üniversite mezunu işsiz ve öğrenim gördüğü alanda değil de bulduğu işte çalışan genç sayımız milyonlarla ifade ediliyor.
Gıda ve su israfı elbette çok önemli ama eğitilmiş insan israfı çok daha kalıcı izler bırakabilir.
Nitekim bırakıyor da…
İsrafı önlemenin yolu akıl, bilim, liyakat ve özellikle de eğitimden geçiyor ama önce eğitimin, kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor. Çocuklarımıza test köleleri olmadan önce bu değerleri kazandırmanın zamanı hâlâ gelmedi mi?
İsrafın felaketlere neden olabileceği eğer zamanında öğretilmiş olsaydı, bugünün yetişkinleri bu kadar savruk olurlar mıydı?
Eğitim ve öğretim iki ayaklı bir süreçtir. Eğitimi rafa kaldıralı çok oldu, öğretim ise ezberin ve sınav odaklı olmanın ötesine geçemedi.
Bugün yaşadığımız tüm sorunların kökeninde eğitimin daha doğrusu eğitimsizliğin yattığını daha ne kadar görmezden geleceğiz?..