adscode

'Öğrenciler Özelliklerine Göre Değerlendirilmeli'

Marmara Üniversitesi (MÜ) Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr.

 'Öğrenciler Özelliklerine Göre Değerlendirilmeli'
Özel Eğitim
Marmara Üniversitesi (MÜ) Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Coşkun Küçüktepe, her öğrencinin yeteneklerine göre değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü'nce özel bir okulda düzenlenen eğitim seminerinde konuşan Küçüktepe, klasik test teorisinde ölçme ve değerlendirmenin dar ve sınırlı alanlarda yapıldığını savundu.
Küçüktepe, öğrencilerin sınavda performanslarına göre değerlendirildiğini, sınavın yapıldığı gün ve saatte birçok olumsuzluğa maruz kalan öğrencilerin sınav sonuçlarının sağlıklı olamayacağına dikkati çekerek, klasik test teorisinin öğrencilerin yeteneğini ya da akademik başarısını tek ve kısa bir süreçte ölçtüğünü bildirdi.
Alternatif test teorisinin ise her öğrencinin kendi gerçeğine ve özelliklerine göre değerlendirilmesini sağladığını vurgulayan Küçüktepe, şunları kaydetti:
"20-30 yıldır bu memleket dünya çağında kaç sporcu yetiştirmiş- Bir elin parmaklarını geçmez. Sanatçımız, ressamımız yok. Demek ki biz bunlara pek değer vermiyoruz. Sporcu, sanatçı, müzik adamı, ressamlar, bu ülkenin tanıtım elçisidir, katma değeridir. Sizin SBS'de matematiği ful çektiğiniz kimseyi ilgilendirmez ama 2 tane iyi ressam yetiştirmişseniz dünyada herkesi ilgilendirir. 'Sınavlarda başarılı olanlar değersizdir' demiyorum, diğer alanlarda başarılı olanların da değerli olduğunu söylüyorum."
-"Ölçme ve değerlendirme sonuca dayalı"-
Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ise ölçme ve değerlendirmenin dünyadaki en büyük engellerden biri olduğunu söyledi.
Ölçme ve değerlendirmede sonuca dayalı anlayış üzerinde durduklarını, doğrudan sonucu ölçtüklerine işaret eden Özcan, mevcut anlayışın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Öğrencilerin etkinlikleri ve farklı alanlardaki çalışmalarının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özcan, öğrencilerin neler yaptıklarının yanında, nasıl yaptıklarının da bilinmesinde fayda olduğunu dile getirdi.
Her öğrencinin zeka düzeyinin, ilgisinin, yeteneğinin ve öğrenme şekillerinin farklı olduğunu anlatan Özcan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şuana kadar uygulamış olduğumuz klasik test veya klasik sorulardan ziyade açık uçlu sorular, değerlendirme ölçekleri, gözlem raporlarını, portfolyoları ve projeleri alternatif ölçme teknikleri olarak kullanmalıyız ki öğrenciyi çok objektif bir şekilde değerlendirebilelim. Öğrenciyi sadece bir sınavda aldığı sonuca göre değerlendirmek yerine, süreç içinde değerlendirdiğimizde kazanımları edinip edinmediğini çok daha iyi görmüş oluyoruz.
Bu teknikler sistemde uygulanıyor. Biz bunların daha bilinçli ve daha objektif uygulanmasına yönelik bu eğitimleri veriyoruz."




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)