adscode

Öğretmen Adayları, Tercihlerde Nelere Dikkat Etmeli?

40 bin öğretmen kadrosuna başvuracak adaylar, tercihlerde nelere dikkat etmeli

Öğretmen Adayları, Tercihlerde Nelere Dikkat Etmeli?
Özel Eğitim








MEVZUAT HÜKMÜ

06/05/2010

tarihlive 27573 sayılı Resmî Gazete'deyayımlanan''MillîEğitimBakanlığıÖğretmenlerininAtama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunluçalışmayükümlülüğüsüreleri" başlıklı 27. maddesi şuşekildedir:

"(1)Türkiyeüçhizmetbölgesine ve altıhizmetalanına ayrılmıştır. Bunlardan 4, 5 ve 6 ncıhizmetalanlarıöğretmenlerinzorunluçalışmayükümlülükleriniyerine getireceklerihizmetalanlarıdır.(2) Bu Yönetmeliğin yayımıtarihindensonraBakanlıköğretmenkadrolarındagörevebaşlayanlar;a) Üçüncühizmetbölgesi içindeki illerin 4 üncühizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 5yıl, 5 incihizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 4yıl, 6 ncıhizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 3yıl,b) İkincihizmetbölgesi içindeki illerin 4 üncühizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 6yıl, 5 incihizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 5yıl, 6 ncıhizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 4yıl,c)Birincihizmetbölgesi içindeki illerin 4 üncühizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 7yıl, 5 incihizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 6yıl, 6 ncıhizmetalanındakieğitimkurumlarındaen az 5yılçalışmaklayükümlüdürler."

Yukarıda

yer alanyönetmelik hükmü gereğince, 06/05/2010tarihindensonragörevebaşlayanlarzorunluçalışmayükümlüsüdür.

ÖNEMLİ

OLANHİZMETBÖLGESİ DEĞİL,HİZMETALANIDIR

Öğretmenolarak atanacaköğretmenlerintercihedecekleriokullarınHizmetAlanları veHizmetPuanları önem taşımaktadır.HizmetAlanları veHizmetPuanları Çizelgesi Haziran 2013tarihliTebliğler Dergisindeyayımlanmıştır.

Okulbazındahizmetalanı vehizmetbölgesi çizelgesine ulaşmak için tıklayınız.

Yukarıdaki linkte

yer alan"Hizmetalanı" ve "hizmetpuanları çizelgesi",okulbazında şuşekildegörünmektedir.

İL/İLÇE KURUM ADI VE KODU HİZMET BÖLGESİ HİZMET ALANI YERLEŞİM YERİ ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜĞÜ SÜRESİ(YIL) HİZMET PUANI Atatürk İlkokulu 1 4 BELDE 7 14

Bu çizelgede

yer alanbilgilerdeokulunadı,hizmetbölgesi,hizmetalanı, yerleşim yeri,zorunluçalışma süresiyükümlülüğüvehizmetpuanı görülmektedir.

Öğretmenataması ve çalıştırılmasındagüçlükderecesibakımındanbenzerlik ve yakınlık gösterenhizmetbölgelerinin il ve ilçelerine bağlıeğitimkurumlarıgruplandırılarak altıhizmetalanına ayrılmıştır. Buhizmetalanlarının 1, 2 ve 3 üncühizmetalanlarındakieğitimkurumlarızorunluçalışmayükümlülüğüdışında, 4, 5 ve 6 ncıhizmetalanlarındakieğitimkurumlarıisezorunluçalışmayükümlülüğüiçindedir.

Tercihtebuluncaköğretmenlerimizintercihlerinde4, 5 ve 6.hizmetalanlarındakiokullarıtercihetmelerizorunluhizmetleriniilkatandıklarıokullarındayapmaları açısından faydalı olacaktır.

Tercihtebulunacagınızokularaştırırkenokulunhangihizmetbölgesinde olduğuna değil hangihizmetalanında olduğuna bakmalısınız. 4, 5 ve 6. hizmetalanlarındaki okullarzorunluhizmetkapsamındakiokullardır.

Bu okulların 1., 2. ve 3. 

hizmetbölgesinde olmasısadeceorada kalınacakzorunluhizmetsüresini belirlemektedir.

Belirlenen

hizmetalanlarındakieğitimkurumlarındagörevyapanöğretmenlerebiryıllıkçalışmaları karşılığında aşagıdaki puanlar verilmektedir.

Hizmet Alanları 1. Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 2. Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 3. Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 1 10 12 14 2 11 13 16 3 12 14 18 4 14 18 22 5 16 20 26 6 18 22 30

Yüksekpuanalınan yerleritercihetmeleri daha sonraki yer değiştirmelerinde puanlarına göre yer değiştirdiklerinden kısa sürede en çok puanı almaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Yatılı

ilköğretimbölgeokullarındagörevyapanöğretmenlerinhizmetpuanlarına, buokullardagörevyaptıkları heryıliçin;bayanöğretmenlereayrıca onpuan,erkeköğretmenlereayrıca altıpuaneklendiğindenöğretmenlerintercihlerindeYatılıilköğretimbölgeokullarıseçmeleriyüksekpuanalmalarınaneden olacaktır.

Aşagıda

yer alantablodahizmetbölgelerindekihizmetalanlarındazorunluhizmetsüreleri görülmektedir.

Hizmet Alanları 1. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 2. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 3. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 1 Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok 2 3 4 7 Yıl 6 Yıl 5 Yıl 5 6 Yıl 5 Yıl 4 Yıl 6 5 Yıl 4 Yıl 3 Yıl

HİZMETPUANIHESABINDADİKKATE ALINACAK HUSUSLAR

Ayrıca hangi sürelerin

zorunluhizmetsüresinden vehizmetpuanından sayıldığına dair daha kapsamlı hazırladığımız "Öğretmenlerin;HizmetBölgeleri, Alanları veHizmetPuanıHesabındaDikkate AlınacakHususlar"haberimiziokumanızda fayda bulunmaktadır.

TERCİHLERDEDİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Bu

bilgilerışığında;Yeniatanacaköğretmenlerintercihleriniyaparken dikkat edecekleri hususlar şunlardır.

1-

Tercihtebulunduğunuzokulların4, 5 ve 6.hizmetalanlarındakieğitimkurumlarıolması önemlidir. (Zorunluhizmetgörevinien başından yapmanız için)

2-

TercihtebulunduğunuzokullarınYatılı BölgeOrtaOkuluolmasıekstradanheryılbayanöğretmenlereonpuan,erkeköğretmenlerealtıpuaneklenmektedir. (Yer değiştirmelerdeyüksekpuanasahipolmanız için)

3-

Tercihtebulunduğunuzokulların6.hizmetalanlarındakieğitimkurumlarıolması önemlidir. (Yer değiştirmelerdeyüksekpuanasahipolmanız için)

4-

Tercihtebulunduğunuzokullarınhizmetpuanıyüksekolanokullardanseçmeleri gerekmektedir. (Yer değiştirmelerdeyüksekpuanasahipolmanız için)

5-

Tercihtebulunduğunuzokullarınkalkınmadabirinciderecede öncelikli yerlerin 4.,5.,ve 6.hizmetalanlarında olması önemlidir. (Her iki yılınıza ilaveten bir kademe almanız için)

6-

Tercihtebulunduğunuzokullarınmemleketinize ulaşımimkânlarıson dereceönemlidir.Tercihtebulunacağınızokulununmemleketinizebayramvetatillerdegelmek için ulaşımaraçlarıgüzergâhında olup olmadığı (otobüs, tren veuçak) araştırılmalıdır. Kaçaraçdeğiştirerek memleketinize ulaşabiliyorsunuz?

7-

Tercihtebulunduğunuzokullarınyerleşim yerlerine uzaklıklarıson dereceönemlidir. Mesaiden sonra veya hafta sonutatillerindevakitgeçirebileceğiniz yerler,sanatsaletkinliklervbdurumlargözden geçirilmelidir.

8-

Tercihtebulunduğunuzokullarınlojmandurumlarıaraştırılmalıdır.

9-

Tercihtebulunduğunuzokullarınulaşımimkanlarıaraştırılmalıdır. Toplu taşıma olup olmadığıaraştırılmalıdır.Okulköyde, sizşehirdekalacaksanızşehirdenokulaservisolup olmadığı,okuldakidiğeröğretmenlerinnasıl ulaşımlarını sağladıkları araştırılmalıdır.

10-

Tercihtebulunduğunuzokullarınfizikiolanakları,laboratuarsayısı,dersliksayısı,sporsahaları vbdurumlararaştırılmalıdır.

11-

Tercihtebulunduğunuzokullarınyönetici,öğretmenveyardımcıpersonelsayısı araştırılmalıdır.

12- Eş

durumundanyer değiştirmeisteğindebulunacaksanızistediğinizyeriyazabilirsiniz. BudurumdaDikkat etmeniz gerekendurum; eşinizöğretmenseonunzorunluhizmetinitamamlamış olup olmaması,Sigortalıisegereklisigortalılıksürelerini doldurup doldurmadığıdır.

13- Memleketinizde veya yakın illerde bir yer

istiyorsanızbu illerin 4, 5 ve 6.hizmetalanlarındakieğitimkurumlarınıtercihediniz.

Bu konuda o bölgenin yerel sendika yöneticilerinden bu

bilgileredinilebilir. Veyaokullarıninternetsitelerindenbazıbilgilereulaşabilirsiniz.Okuldakiyetkili kişilerletelefongörüşmesi yapılabilir.GoogleEarthtanokulunbulunduğu bölgenin coğrafibilgilerinebakabilirsiniz.

14- Memurlar.net Okul Servisinden faydalanabilirsiniz.

Hem

öğretmenadaylarınınilkataması hem deöğretmenolarakçalışanarkadaşlarınyer değiştirmeişlemleri,okulbazında yapılmaktadır. Ancak,tercihedilecekokullaradair yapılanaraştırmalarda, hep resmi verilerle karşılaşılmakta, yeterlibilgibulunamamaktadır.

Memurlar.net forumlarındayer alanyorumlarisebirsistematikiçermemektedir.Memurlar.net tarafından, busorunuaşabilmek vetercihtebulunacak adaylara yol gösterebilmesi amacıyla,okul.memurlar.netservisioluşturulmuştur.

Okul.memurlar.netprojesindekiveriler, Tebliğler Dergisindeyer alanHizmetbölgesi,Hizmetalanı,Hizmetpuanı,Yerleşim birimi,Zorunluçalışmayükümlülüğüsüresi, İki yıla bir kademe alınıp alınmayacagı gibi resmi veriler ve Atamaİstatistikleriderlenerek oluşturulmuştur. Ayrıca herokulunsayfasında;okullailgili yorumlar, adresi,resimlerve dökümanlar ve çeşitlibilgileryer almaktadır.

ÖzellikleatanmakistediğinizokulunAtamaİstatistiklerinebakarak buokulaatananbranştakiöğretmenlerinen düşük puanı ve bu alandatercihedilen kaçıncı sıradakiokulolduğu görülebilmektedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)