adscode
adscode

Okulda Başarı İçin Kaliteli Uyku Şart

Horlama gece uykuda soluk tıkanmasına da yol açıyor ve okul başarısızlığında önemli rol oynuyor.

Okulda Başarı İçin Kaliteli Uyku Şart
Türkiye'den Haberler
Çocuklarda ağızdan nefes alma, sık tekrarlanan üst solunum yolu enfeksiyonu, burun akıntısı ve orta kulak iltihabı uyku apnesinin belirtisi olabiliyor. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Refika Ersu, "Okul başarısı için kaliteli uyku sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Uyku apne sendromu olan çocuklarda sık uyanmalar ve oksijen düşüklüğü uyku kalitesini etkileyebilir. Birçok bilimsel çalışma uyku apnelerinin, okul başarısında düşüşe ve davranışsal sorunlara yol açabileceğini göstermektedir" diye konuştu.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, uyku apnesinin büyüme-gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, öğrenme bozuklukları, zihinsel faaliyetlerin olumsuz etkilenmesi gibi şikayetlere yol açtığına işaret eden Prof. Dr. Refika Ersu, "Hatta kalp yetersizliğine kadar gidebilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan basit horlamanın zararı yoktur. Ancak çocuklar hasta olmamalarına rağmen horluyor ve geceleri nefesleri duruyorsa (uyku apnesi oluyorsa) bu durum ortada ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmektedir" dedi.

SİGARA İÇEN EBEVEYNLER HORLAMAYA SEBEP OLABİLİYOR
Araştırmalara göre uyku apnesi sıklığı; ailesinde apne olan, evde sigara dumanına maruz kalan ve erken doğan çocuklarda daha yüksek. " Bademcik ve geniz eti büyüklüğü, uyku apnesi açısından en önemli risk faktörleridir" diyen
Prof. Dr. Refika Ersu şöyle konuştu:
"İstanbul'da ilkokul çağındaki çocukları kapsayan bir çalışmada, kronik horlama sıklığı yüzde 7 olarak belirlenmiştir. Ancak her horlayan çocukta uyku apnesi görülmediği, bilinmesi gereken bir gerçektir. Uyku apnesi olan erişkinler genellikle fazla kiloludur. Ancak çocuklarda ağırlık normal olabilir, hatta kilo almama durumu gözlemlenebilir. Özellikle ergenlikte uyku apne sendromu obeziteye bağlı olarak da görülebilir."

ÇOCUĞUNUZA UYKU TESTİ YAPTIRIN
Çocuklarda uyku apnesinden şüphelenen anne babalara uyku testi yaptırmaları öneriliyor.
Prof. Dr. Refika Ersu, "Uyku testi; uyku laboratuvarında çocuğun nefesini, oksijenini ve uykusunu değerlendiren bir testtir. Kan alınmasını ya da radyasyona maruz kalmasını gerektirmez, çocuğun canını yakacak bir girişim içermez. Bu test sayesinde horlayan çocukta tıkayıcı apnenin olup olmadığı tespit edilip, varsa derecesi belirlenir ve tedavi planı yapılır. Orta-ağır derecede uyku apne varlığı tespit edilen veya duyma sorunları olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler büyük ise ameliyat ile tedavi yoluna gidilmektedir" diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)