adscode

Okullarda bağış şoku!

Okullar kayıt için bağışları yine zorunlu tutuyor. Bazı okullar, kırtasiye yardımı isterken bazılarında ücretler 1.000 TL’den başlıyor. Aralarında 150 bin TL’leri aşan ücretlerle özel okullarla yarışanlar dahi var...

Okullarda bağış şoku!
Eğitim

Çocuğu anaokulu, ilkokul ve ortaokula başlayacak veliler, okul bulma telaşında. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bağış ve öğretmen seçiminin önüne geçmek için bu yıl ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtlarını, adrese dayalı olarak yaptı.

Kayıtlar, MERNİS adres bilgileri esas alınarak herhangi bir başvuru olmaksızın e-Okul sisteminden tamamlandı. Ancak kayıtlar otomatik olarak yapılmasına rağmen veliler, okullara gittiğinde yüksek bağış ücretleriyle karşılaştı. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre bazı okullar A4 kağıt, tahta kalemi gibi kırtasiye yardımları isterken bazılarında ise bağış ücretleri 1.000 TL’den başlıyor ilçeye, okulun başarı seviyesine, sosyal olanaklarına göre 150 bin TL’yi dahi aşıyor. Özel okul ücretlerine yaklaşan okullar arasında ortaokul öğrencisinin kaydı için başarı belgelerini, katıldığı kursların sertifikalarını isteyenler bile var.

 

OKUL AİLE BİRLİĞİ TOPLUYOR

Bağış topladığı iddia edilen okulları arayarak çocuğumuzun kaydını yapmak istediğimizi belirttik. Görüştüğümüz yetkililer bağışlarla ilgili telefonda bilgi vermedi, detayları yüz yüze görüşmek istedi. Ancak hiçbiri ‘bağış almıyoruz’ demedi. Bazı okullar ise bağışlarla ilgili konuların okul aile birlikleri üzerinden yürütüldüğünü aktardı.

‘VERMEZSEN KAYIT ALMIYOR’

Konuyla ilgili veliler, CİMER’e şikâyetlerini iletiyorlar. Sosyal medya üzerinden de seslerini duyurmaya çalışan velilerin paylaşımlarından bazıları şöyle:

- Beşiktaş’ta bulunan bir okula gittiğimde kayıtlar dolu görünmekte. Kayıt ücreti bağış parası olarak da 80 bin TL istediler.

- İzmir Konak’ta adresim tuttuğu ve kızımın yaşı geldiği için e-Devlet’te yazan okula gittim. Bana okula peşin olarak 9.000 TL ödememi, bir de bağış adı altında 20.000 TL vermemi istediler.

- İstanbul Bahçelievler’de 2.600 TL bağış adı altında kayıt parası istiyorlar. Vermezseniz kayıt etmeyiz diyorlar.

‘ŞİKÂYET EDİN’

Bağışların devam ettiğini aktaran Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, “Sadece büyükşehirler değil Anadolu’da da bağış isteniyor. İstanbul’da 200 bin TL istenen okullar var. İlerleyen zamanlarda bunun üzerine de çıkacak okullar olur. Velilerin bu pazarlıklara bile hiç girmemesi gerekiyor. Eğitim çocukların ücretsiz hakkıdır. Eğitim için ücret talep edilemez. Böyle bir durumla karşılaşanlar bize, MEB’e, CİMER’e başvurabilir” dedi.

ANA SINIFINDA KATKI PAYI

MEB, 14 Ekim 2023 tarihinde Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, okul öncesi eğitim kurumlarına katkı payı getirdi. Bu nedenle çocuklarını ana okullarına kaydettirmeye giden veliler, yıllık 13 bin TL’ye ulaşan ücretlerle karşılaştılar.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)