adscode
adscode

Okulu bitirmeden iş düşünmeye başlıyoruz

Üniversite öğrencilerini ve yeni mezunları iş hayatına hazırlayan online kariyer platformu Toptalent.co 1.091 öğrenci ve yeni mezunla “2016 Türkiye Yetenek Araştırması’nı” gerçekleştirdi.

Okulu bitirmeden iş düşünmeye başlıyoruz
Türkiye'den Haberler
18-23 yaş arası %51’i Kadın, %49’u Erkek üniversite öğrencisi ve yeni mezunu kapsayan Türkiye genelinde gerçekleştirilen araştırma ile öğrenci ve yeni mezunların iş dünyasından ve şirketlerden beklentileri, kariyerleri ile ilgili endişeleri ve yeteneklerin çalışmak istediği ideal şirket tanımları ortaya koyuldu.

Araştırmada öne çıkan bulgular şu şekilde:

Üniversiteden sonra herhangi bir iş edinmek konusunda öğrenci ve yeni mezunların %71’i olumlu düşünüyor. Ancak katılımcıların %73’ü ekonominin gidişatı hakkında olumsuzlar. Herhangi bir iş bulmak konusunda öğrenciler ekonomideki olumsuz gidişe rağmen kendilerine oldukça güveniyorlar. İdeal şirket tanımına yaklaştıkça endişe de artıyor. Katılımcıların %33’ü öğrenci ve yeni mezunlara sunulan işlerle ilgili en çok “kriterlerin yüksekliğinden” endişe ediyor. Yeni mezunların %30’u kariyerlerini planlarken spesifik bir sektör, endüstri ve konuma odaklanmış durumda.

İnsan kaynakları profesyonellerine yetenekli adayları çekmekte de yön gösteren araştırmada, katılımcıların %51’ i ideal işverenin “Gelişimi destekleyen ve insana değer veren bir kültüre sahip olması” gerektiğini söylüyor. İdeal işveren tanımında “şirketin kadın erkek eşitliğine önem vermesi ve arkadaşça bir iş ortamına sahip olması” ikinci sırada yer alıyor. Öğrenci ve yeni mezunlar en çok insan değer veren, eşitlikçi şirketlerde çalışmak istiyorlar.

Katılımcıların %93 okul bitmeden nasıl bir işe başvuracağı konusunda düşünmeye başlıyor. Bu nedenle yetenek kazanmak isteyen şirketler için yeteneklere erken yıllarda dokunmak, özellikle adayların ideal şirket tanımlarında yer alan insancıl şirket olma yönünde kendilerini geliştirmeleri önemli hale geliyor.

Araştırma adayların iş arama sürecine de ışık tutuyor. Adaylar artık iş arama sürecinde sadece başarılı olduğu derslere veya pozisyonların kendilerine sunduklarına bakmıyorlar. İlgi alanlarının içindeki işlere daha sıcak bakıyorlar. Nasıl bir kariyer yolu çizeceğine karar vermekte en etkili olan faktör olarak %32’si “ilgi alanı” olarak cevap veriyor.

Araştırma sonuçları iş dünyasındaki rekabet ve maddi fayda odaklı yükselme ve çalışma modellerini, insancıl, daha çok ilgi alanına odaklı ve işbirlikçi çalışma ortamına bırakmaya zorluyor. 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)