adscode

'Okuyorum Oynuyorum’

Yapı Kredi ile Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğiyle 2006 yılında hayata geçirilen ''Okuyorum Oynuyorum Projesi'' kapsamında, ünlü tiyatrocuların koçluk yaptığı, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin…

'Okuyorum Oynuyorum’
Özel Eğitim

 

Pera Palas Otel'de projeyi değerlendirmek ve yeni dönem hedeflerini kamuoyu ile paylaşmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan TEGV Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Solakoğlu, çocuklara birlikte olmanın, paylaşmanın erdemlerini öğretmeye çalıştıklarını belirtti. Solakoğlu, ''İnandık ki onların sevgi tohumları ilerde yeşerir ve Türkiye çok daha aydınlık, çok daha huzurlu bir ülke haline dönüşür'' dedi.

     Türkiye'nin okuduğunu anlama, ifade edebilme konusunda çok gerilerde bir ülke olduğunu ifade eden Solakoğlu, şöyle devam etti:

     ''Projenin ana amacı, çocukların okuma alışanlığı kazanmasıdır. Okuduklarını anlamalarını sağlamak, okuduklarından bir şeyler çıkarmalarını, kendi deneyimlerini ona katarak yaratıcı güçlerini harekete geçirmelerini amaçladık. Bu güne kadar yaklaşık 80 bin öğrenci bu etkinliğe katıldı. Bu arada kitap yazarlarıyla çocukları tanıştırdık ve çocukların her biri kitap kurdu haline dönüştü. Bize bu arada destek veren tiyatro sanatçılarımız da çocuklarımıza tiyatro sevgisini aşıladı. Van'dan Diyarbakır'a, Ankara'dan İzmir'e kadar sokakta çocuklarımız tiyatro yaparak hem tiyatro kültürünü, hem de sevgisini öğrendiler. Bu kez da çocuk hakları konusu devreye girince, tiyatro sanatçılarımız buna destek verdi. Her biri eğitim parkalarımıza gitti. Çocuklarımızla birlikte bu çalışmaları sağladı. Tiyatro sanatçılarımız bu desteği vererek, 'Okuyorum Oynuyorum' projesinin amacına ulaşmasında önemli katkılarda bulundu.''

    

  YAPI KREDİ GENEL MÜDÜRÜ AÇIKALIN

    

     Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın da Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında oldukça düşük seviyede bulunduğunu söyledi.

     ''Halbuki özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarımızın olayları sorgulama ve anlamaya başlayabilmesinin en etkili yolu kitap okumak ve okuduğunu anlayabilmekten geçiyor'' diyen Açıkalın, bu kapsamda TEGV ile yürüttükleri projeyle 7-11 yaş arası çocukların hayatlarına ve Türkiye'nin geleceğine bir katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.

     Açıkalın, ''Proje sadece hikayelerden bölümlerin dinlendiği bir etkinlik değil, çocuklara okuma ve dinleme zevki ile onların daha bilimsel, eleştirel ve yaratıcı düşünme yolları edinmelerine de yardımcı oluyor'' diyerek, bu etkinliklerde çocukların kendilerine rol model olacak kişilerle tanıştıklarını belirtti.

     Bu iletişimin çocuklar için son derece önemli olduğunu kaydeden Açıkalın, şöyle devam etti:

     ''2006 yılında hayata geçirdiğimiz bu projemizle 2009 yılı sonu itibariyle toplam 63 bin çocuğa ulaştık. Bu rakam aslında hedeflediğimiz sayıdan yüzde 35 daha fazla. Ne mutlu ki bugün 79 bin çocuğumuza ulaştık. Hedeflediğimizin üstünde bir noktaya ulaşmış olmak bize hem gurur veriyor, hem de 2012 yılı sonu için hedeflediğimiz 100 bin çocuğa ulaşma konusunda motive ediyor.''

    

  PROJENİN İÇERİĞİ

    

     Yapı Kredi ve TEGV iş birliğinde 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen ''Okuyorum Oynuyorum Projesi'', ilköğretim çağındaki çocukların kendi yaratıcılıklarını harekete geçirebilmeleri, her türlü ortamda kendilerini özgür bir şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade edebilmeleri, okuduklarını ve dinlediklerini anlayan, yorumlayan, okuma alışkanlığına sahip, kelime dağarcığı zengin bireyler haline gelmeleri misyonu taşıyor.

     Çocuklara okuma ve dinleme zevki kazandırmak, onların bilimsel, eleştirici, yapıcı ve yaratıcı düşünme yolları edinmelerine yardımcı olmak, onlara kütüphane, kitaplık kültürü edindirmek ve belirli bir konu çerçevesinde konuşma ve tartışma becerisi kazandırmak, projenin en önemli hedefleri arasında yer alıyor.

     ''Okuyorum Oynuyorum Projesi'', 7-11 yaş grubu çocukların okuma becerilerini geliştirmek amacıyla her düzey için seçilmiş 8 ayrı öyküden ve bu öyküleri anlamaya yönelik çalışmalardan oluşan, özel tasarlanmış okuma odalarında uygulanan bir program. Bu program, Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe öğretim programının genel ve özel amaçlarının yanı sıra yaratıcı okuma tekniği amaçları da dikkate alınarak hazırlandı.

     Proje eğitimleri, TEGV gönüllüleri tarafından TEGV'in Türkiye çapındaki eğitim parkı ve öğretim birimlerinde uygulanıyor.

     Ünlü tiyatrocuların koçluk yaptığı çalışmalarda, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin her bir maddesini konu alan oyunlar, 11 şehirdeki TEGV eğitim parklarında sergilendikten sonra Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 12 maddesinin birleştirildiği oyun ile Haziran'da İstanbul'da final yapacak.

     Toplantıya, oyuncular Ayça Varlıer, Büşra Pekin, Devin Özgür Çınar, Ezgi Mola, Mert Fırat, Saadet Işıl Aksoy, Şebnem Bozoklu ve Serkan Altınorak ve proje kapsamında eğitim gören çocuklar da katıldı.

    

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)