adscode

Olimpiyat Rüyamız Yarım Kaldı

Yapılması gereken her şeyi yaptık ancak yetmedi. Son turda mutlu sona ulaşan Tokyo oldu.

Olimpiyat Rüyamız Yarım Kaldı
Haberler







Arjantin
'in başkenti Buenos Aires'te; Madrid ve Tokyoile yarışan İstanbul5. denemede 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapacak şehir olma şansını son anda kaçırdı. Daha önce 2000, 2004, 2008 ve 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları'na da aday olan Türkiye, ilk sunumu yapan ülkeydi. "Gençlik” temalı sunumuyla büyük ilgi toplayan İstanbul, Buenos Aires'te 50 genç sporcu ile nihai sunumda da ön sıralarda yer aldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin sorularını cevaplayan Türkiye heyetini en çok doping iddiaları zorladı. IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, son dönemde Türkiye'de çok sayıda sporcuda doping çıkmasının sorulması üzerine, "Eğer yeterli denetim mekanizması olmazsa, yeterli sayıda sonuç elde edemezsiniz. Dopingle mücadelede örgütümüz çok iyi çalışıyor. Bu konuda tek bir politakımız var; dopinge karşı sıfır tolerans" dedi. İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker ise, İstanbul'daki ulaşım problemiyle ilgili soruya, "Ortalama olarak her bir sporcu, seyahatini 16 dakika içinde tamamlayacak. Sporcuların yüzde 50'si sadece 5 dakikalık bir yolculukla arenalara ulaşacak. Yine oyun haritamızın yüzde 100'ü 24 saat boyunca açık kalacak. Burada asgari hız saatte 70 kilometre ve trafik ışığı bulunmuyor" cevabını verdi.
DÜNYA BÜYÜK BİR FIRSATI TEPTİ
İstanbul'un ardından Tokyo ve Madrid de sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra TSİ 21.45'te elektronik ortamda gizli oylama yapıldı. 94 delegenin oy kullandığı ilk turda Tokyo 42 oy alarak finale kaldı. İstanbul ile Madrid eşit oy alınca ikinci bir oylama yapıldı. Türkiye 49'a 45 oyla finale çıktı. Finalde Madrid'in oyları da Tokyo'ya gidince Japonya'nın başkenti, 60 oyla 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapma hakkı kazandı. İstanbul ise, 36 oyda kaldı. Bu sonuçla, dünya büyük bir fırsatı tepti. Oysa, Asya ile Avrupa'nın buluşma noktası, farklı kültürlerin aynı potada eridiği İstanbul, barışa büyük katkı sağlayabilirdi. İlk defa Müslüman bir ülkenin düzenleyeceği olimpiyatlar, dünya için de anlamlı bir mesaj olabilirdi. İstanbul'un kaybında delegelerin potlitik tavrı ile Suriye ve bölgedeki gerilimin etkili olduğu öne sürüldü. 



LK DEĞERLENDİRMEYİ BAŞBAKAN ERDOĞAN YAPTI:
Pes etmek yok, yola aynen devam edeceğiz
Sabahki sunumda konuşan Başbakan Erdoğan, 1996'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi karşısında sunum yaptığını hatırlattı. Erdoğan, "Barışa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Bu kritik dönemde dostluğun ve kardeşliğin şehri İstanbul'dan bütün dünyaya çok güçlü barış mesajları iletmek istiyoruz. Çocukluk yıllarımdan başlayarak amatör futbolcu olarak 16 yıl boyunca sporu bütün benliğimde yaşadım. Eşim, çocuklarım beni affetsin. En en az onlara olduğu kadar İstanbul'a ve spora sonsuz bir aşk ile bağlandım. Gelin beraber köprüler kuralım" dedi. Başbakan Erdoğan, Tokyo'nun kazanmasından sonra ise, şu açıklamayı yaptı: "Demek ki böyle uygun gördüler. Nasip değilmiş. Ama en azından finale kalmak bile önemliydi. Bundan sonrası çok daha farklı adımların atılmasına vesile olur. Tek üzüntüm, daha önce olimpiyat organizasyonu yapmış bir ülkeye aynı hakkın bir daha verilmesi. Bütün ekibimiz gerçekten buna inanmıştı. Çok iyi de hazırlanmıştık. Tokyo'yu tercih ettiler. Saygı duymamız gerekiyor. Daha önce birçok uluslararası spor organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdik." Erdoğan, yeniden aday olup olunmayacağı ile ilgili soruya, şu cevabı verdi: "Bunu biraz da şartlar belirleyecek. Şu anda tek hedefimiz olimpiyatlarda çok daha başarılı neticeler alabilmek. İnşallah sonunda başaracağız." AB Bakanı Egemen Bağış da, “Olimpiyatların İstanbul'da düzenlenmemesi bizim için değil olimpiyatlar için bir kayıptır. Dünya yine önyargıların esiri olmuştur”?yorumunu yaptı.

Tokyo'nun 4 katı bütçe ayırmıştık
2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapacak Tokyo, 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak. Olimpiyatlara ilk kez 1940 yılında talip olan ve evsahipliğini kazanan Tokyo, 2. Dünya Savaşı sebebiyle bu oyunları düzenleme fırsatını bulamadı. Daha sonra 1960 Olimpiyatları için aday olan Tokyo, bu olimpiyatları ise Roma'ya kaptırdı. İlk olimpiyat tecrübesini, 1964'de tadan ve yaz olimpiyatlarını düzenleyen ilk Asya kenti olan Tokyo, 2020 Olimpiyatları ile 2 olimpiyat düzenleyen Paris, Los Angeles ve Atina'dan sonra dördüncü kent olacak. ''Yarını keşfet'' sloganıyla yola çıkan Tokyo'da halk desteği yüzde 70'ti. Tokyo'nun 4. 9 milyar dolarlık bütçesi, İstanbul 2020'nin 19.2 milyar dolarlık kaynağının yanına dahi yaklaşamıyordu. Japonya'nın evsahipliğine engel olabilecek en önemli faktör olarak, 11 Mart 2011'de başlayan Fukuşima'daki nükleer sızıntının hâlâ devam etmesi görülmüştü. Adaylık Komitesi Başkanlığını da yürüten Tokyo Valisi Naoki Inose, adaylık sürecindeki gafıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Inose, İstanbul'un Tokyo'ya oranla adaylık için "daha az gelişmiş" ve "daha az donanımlı" bir kent olduğunu iddia etmiş, "Müslüman ülkelerin tek ortak yönü Allah. Birbirleriyle kavga halindeler ve toplumsal sınıfları var" ifadeleriyle de büyük tepki toplamıştı.

SON ANA KADAR NEFESİMİZİ TUTTUK
İstanbullular, Sultanahmet Meydanı'nda kurulan iki ayrı paltformda oylamayı heyecanla takip etti. İlk turda Madrid'in elenmesiyle sevinç çığlıkları atıldı ama finalde kaybetmemiz herkesi üzdü.

JAPONLAR BAYRAM ETTİ
Olimpiyatlara ev sahipliğine Japon halkının desteği yüzde 76'daydı. İlk turda zaferin ayak seslerini hisseden Japonlar, kesin sonucun belli olmasıyla sokakları adeta karnaval yerine çevirdi. 

MADRİD'DE ERKEN HÜZÜN
Kendilerine çok güvenen hatta “Yeni tesisler inşa etmeye gerek yok” diyen İspanyollar, büyük hayal kırıklığına uğradı. Özellikle gençler, ilk turda elenmenin şokunu yaşadı, hüzün suratlarına böyle yansıdı. 

Bütün Türkiye tek yürek oldu ama...
Türkiye, 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak ülkenin açıklanmasını büyük merak içinde bekledi. Adeta nefesler tutuldu, hiç televizyon izlemeyenler bile ekran başına kilitlenip kaldı. İstanbul'un seçilmesi için dualar edildi. İstanbullular ise, oylamayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 2020 Ajansı tarafından Sultanahmet Meydanı'nda kurulan iki ayrı paltformda heyecanla takip etti. Ellerindeki Türk bayrakları ve "İstanbul 2020" logosunun bulunduğu flamaları sallayarak kentlerine destek veren vatandaşlar, canlı DJ performansı ve ışık şovlarıyla eğlenceli anlar geçirdi. Ayasofya Müzesi önüne kurulan platformlarda gelişmeleri sadece İstanbullular takip etmedi. Çok sayıda yabancı basın mensubu ve turist de oradaydı. İlk turda Madrid'in elenmesi ve İstanbul'un Tokyo ile birlikte finale kalması büyük sevinçle karşılandı. Ancak finalde İstanbul'un kaybetmesi, büyük üzüntüye yol açtı. Meydandaki Japonlar bile Türkiye'nin kazanmasını isterken, "İçimizdeki Tokyolular" sosyal medyadan kaybetmemizi kutladı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)